• 9.372.674 stemmen

Fatih'in Fedaisi Kara Murat (2015)

Actie / Oorlog | 110 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Oorsprong: Turkije

Geregisseerd door: Aytekin Birkon

Met onder meer: Fatih Usta, Bahadir Sari en Nezih Işıtan

Gesproken taal: Turks

Plot Fatih'in Fedaisi Kara Murat

Kara Murat is een krachtige, jonge raiders-heer. Hij voegt zich bij de Byzantijnse troepen in Servië tijdens de oorlog tussen het Ottomaanse en Byzantijnse rijk. Samen met de raiders heeft hij de grens van het Ottomaanse Rijk verdedigd en trekt zodoende de aandacht van Byzantium. Kara Murat heeft bewezen hoe moedig en onverschrokken hij is en toont hij dat hij alles doet om zijn land, zijn volk, het Ottomaanse Rijk en zijn familie te verdedigen. Het enige doel van Orhan Çelebi, broer van Sultan Murat, is bezit nemen van de troon. Maar Sultan Murat laat de troon aan zijn zoon en dan begint de periode van de jonge, moedige en ook zo gelovige Sultan Mehmet. Er zijn vijandelijke groepen die denken dat Sultan Mehmet zwak is en plannen een actie eindelijk door de linies van het Ottomaanse Rijk te breken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wel leuk om weer iets uit het Midden-Oosten onder de loep te nemen. De montage en manier van in beeld brengen is allemaal net wat anders en er wordt veelvuldig slow motion toegevoegd. Daarbij hebben de acteurs allemaal bijpassende gezichten en wordt er door hun vrij naturel geacteerd. Qua special effects zie je helaas wel duidelijk dat er een andere studio is ingeschakeld; er kwam meerdere malen een scène in terug waarbij je op de achtergrond allemaal soldaten individueel tegenover elkaar ziet staan, nep zwaaiend met een of ander wapen. Ook was de greenscreen (opname van het kamp met telkens hetzelfde shot en dat ongeveer tien keer) duidelijk op te merken. Het verhaal sprak me op zich wel aan en de manier van handelen had op mij een positieve uitwerking. Er wordt ook af en toe opvallend langer stilgestaan bij bepaalde dingen en dat kon ik wel waarderen. Jammer dat sommige personages onderling niet zo overtuigend zijn verbonden en de actiescènes op visueel gebied te kampen hebben met wat achterstand.