• 9.372.303 stemmen

FukuFukusou no Fuku-chan (2014)

Komedie | 110 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: Fuku-chan of FukuFuku Flats / 福福荘の福ちゃん

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Yosuke Fujita

Met onder meer: Miyuki Oshima, Asami Mizukawa en Yoshiyoshi Arakawa

Gesproken taal: Japans

Plot FukuFukusou no Fuku-chan

Fukuda Tatsuo, Fuku-chan voor vrienden, staat altijd voor iedereen klaar. Vooral zijn buren in het troosteloze appartementencomplex waar hij woont kloppen met al hun problemen bij hem aan. Fuku-chan is dan ook de vriendelijkheid zelve, altijd rustig en positief en zijn mollige uiterlijk boezemt automatisch vertrouwen in. Maar achter zijn gemoedelijke voorkomen gaat een groot jeugdtrauma schuil, dat weer wordt opgerakeld als hij een oud-klasgenote tegen het lijf loopt.

Tatsuo Fukuda

Chiho Sugiura

Shimacchi (Takuro Shimaki)

Norihiko Mabuchi

Akira Nonoshita

Wel fijn.

Laat je niet verrassen, de man op de poster is niet Yoshiyoshi Arakawa, hoewel hij er best goed op lijkt. Dacht eerst dat het familie was, maar blijkbaar niet (afgaande op de familienaam in ieder geval. De man op de poster is Miyuki Oshima, ster van de film.

Een raar mannetje. Z'n druppelvormige oogjes geven hem een nogal karakteriek gezicht, zeker wanneer hij lacht. Niet zo verwonderlijk dat hij als hoofdpersoon werd gekozen in dit komisch drama rond fotografie. Oshima is perfect gecast als de wat onaantrekkelijke goedzak met potentieel enorme aantrekkingskracht.

Qua komedie is het lekker droogkloterig, wel jammer dat het zwaartepunt van de comedy (zoals zo vaak) in het eerste uur ligt. Daarna keert de film langzaam richting drama. Op zich werkt het ook wel, maar ik ben gewoon niet zo'n fan van die klassieke opzet. Zowel het drama als de comedy komt wat mij betreft iets minder goed uit de verf zo.

Verder wel een leuk filmpje maar echt uitzonderlijk wordt het nergens. Of het een budgettair of creatief probleem is weet ik niet, maar het is de laatste tijd wel een constante in vele Japanse films.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Onderhond schreef:

De man op de poster is Miyuki Oshima, ster van de film.

Miyuki Oshima is dan ook een vrouw, maar inderdaad wel de 'man' op de poster.

Fujita wilde voor het (fysiek) effect deze actrice in de hoofdrol van Fuku-chan in een film met 'echte' interessante mensen. Op de DVD staat voor de film een introductie op de film door Fujita, waarin hij vooraf laat weten dat hij zoiets voor ogen had. Oshima is een comédienne, iets in de trant van Kitano of zo (?). Ze heeft wel dezelfde trekjes, door dat bonkige fysiek. Foto van de haarcut voor de film: klik. Op zich werkt het wel, want de verschijning van Oshima/Fuku-chan blijft steeds iets 'mysterieus' hebben. Het goed aspect van de film is dat het vol is (of eigenlijk zijn er alleen maar) van vreemde types, maar dat ze vreemd of anders zijn is geen enkel issue. Het is voor iedereen geaccepteerd. Juist dat maakt het wel grappig.

Film is net niet helemaal raak, maar de scène met het glaasje water bij de curry deed het bijvoorbeeld wel. Dat met de fotografe werkte matig en de mix van absurde en droge komedie en drama komt niet helemaal van de grond. Misschien had het nog wat losser gemoeten en zonder echte pointe.

Ah, dat verklaart echt een hoop