• 9.371.830 stemmen

Geregisseerd door: Tun-Fei Mou

Met onder meer: Aan Hung, Eric Chan Ga-Kei en Chan Shen

Gesproken taal: Kantonees

Plot Da Se

Een drietal binnenlanders probeert te emigreren naar Hong Kong. Zij slagen erin om het gebied te bereiken, maar ontdekken al snel dat Hong Kong niet het land van goud en diamanten is waar hen over werd verteld. Eigenlijk is het een soort plek waar men in mensen handelt, met name in diegenen van het binnenland, zeker wanneer ze geen eigen geld hebben. De drie zijn gevangen door een grimmige bende en zitten nu te wachten in een veewagen tot ze verkocht worden aan de hoogste bieder. De vrienden beseffen al gauw dat ze er alles moeten aan doen om te vluchten, liefst nog dezelfde nacht.

avatar van Theunissen

Na het zien van de Oorlog films "Men behind the Sun (1988)" en "Men behind the Sun 4 (1995)", wilde ik nog wel een film zien van de Chinese regisseur Tun Fei Mou en toen kwam ik al snel (er staan ook maar vier films van hem op "MovieMeter") uit op zijn debuutfilm "Lost Souls" uit 1980, die gebaseerd is op een echte politieke kwestie in Hongkong. Het is zo te zien geen bekende film van hem, want tot nu toe hebben er pas twee personen een stem uitgebracht en heeft niemand nog een bericht geplaatst en dat laatste gaat nu veranderen.

Vastbesloten om te ontsnappen aan het harde regime van China, vertrekken drie jongeren, te weten zus Chuen, broer Dai Chung en vriend Shang Tung, per zee naar de vrijheid van Hong Kong. Eenmaal aangekomen op het vasteland van Hong Kong, worden ze gevangengenomen door een bende onder leiding van de sadistische mensensmokkelaar Hok (Chan Shen). Ze worden gevangen gezet in een schuur bij andere Illegale immigranten, met de bedoeling om verkocht te worden aan hun contactpersonen in Hong Kong of aan mensenhandelaars (o.a. handelaars die vrouwen in Hong Kong als prostituee verkopen). Ze moeten echter zo snel mogelijk zien te vluchten, want de sadistische mensensmokkelaar Hok heeft niet bepaald de beste bedoelingen voor met ze (en zeker niet degene die hun telefoonnummer van hun contactpersoon aan hem geven), want velen gevangenen worden namelijk verkracht, gemarteld en vermoord door Hok en zijn hulpjes.

De gevluchte mannen en vrouwen zijn in deze film in wezen niet meer dan vee en het is al erg genoeg om te zien hoe ze door vastelanders met nep vriendelijkheid binnen worden gelokt om daarna het slachtoffer te worden van hebzucht en egoïsme. Ze worden uiteindelijk in een schuur (waar waarschijnlijk eerst vee werd gehouden, want de schuur is voorzien van hooi en mest) volledig naakt vastgehouden en zullen in een oogwenk het slachtoffer worden van ernstig sadisme (met name verkrachting).

Hoewel het verhaal vrij eenvoudig is en ook geen goede afloop heeft, heb ik me er best mee vermaakt. Het is volgens mij ook mijn eerste Aziatische film die ik gezien heb, waarin heel veel naaktheid in te zien is en zeker na circa 45 minuten als de gevangen genomen mannen, vrouwen en kinderen (in totaal circa 30 personen) zich volledig moeten uitkleden (of beter gezegd, hun kleren worden van hun lichaam afgetrokken) in de schuur. En vanaf dan valt er zeer regelmatig naaktheid (borsten, billen en zwart behaarde schaamstreken en dat laatste omdat alle Aziaten daar zwarte haren hebben) te zien van de mannen en vooral de vrouwen (o.a. als ze gedoucht worden in de schuur met een tuinslang en als een vadsige vrouwenhandelaar langs komt waarbij de vrouwen, inclusief een zwangere vrouw, gekeurd worden en er over hun prijs gehandeld wordt, waarna de prijs op hun billen geschreven wordt), maar ook van een jongetje. Ondanks dat ze geen kleren meer hebben, zijn ze wel niet continue naakt te zien, want regelmatig zijn hun lichamen bedekt met een krant.

Van te voren valt er overigens ook nog wat naaktheid te zien en dat na circa 27 minuten van een vastgebonden volledig naakte vrouw (die best flinke borsten had), die voorovergebogen vastgebonden is op een stoel (haar lichaam hangt dan over de rugleuning), waarover kaarsvet geschut wordt en waarna ze verkracht wordt (daarna gooien ze haar ook letterlijk uit de woning). Verder zien we na circa 33 minuten hoe zus Chuen (Jenny Liang die hele kleine borsten had) op brute wijze verkracht wordt door een aantal mannen (die eerst haar kleren van haar lijf trekken) in de schuur (als ze daar in eerste instantie samen met Shang Tung belandt). Eén van die mannen speelt dan ook draaimolen (het was opzicht best apart om te zien en het was volgens mij ook geen standje uit de Kamasutra) met haar terwijl hij haar verkracht en als hij haar dan los laat, na een aantal rondjes te hebben gedraaid, wordt ze gelanceerd in de schuur en valt ze op de vloer. En verder ook nog na circa 38 minuten een bewusteloze vrouw (de hulpjes van Hok vinden namelijk op een gegeven moment een hoop Illegale immigranten in een tent, die ze allemaal bewusteloos slaan), maar van haar zie je wel alleen maar de borsten (best mooie overigens).

Ook worden de vrouwen regelmatig volledig naakt gemarteld (o.a. met een stuk ijs), zodat ze het telefoonnummer zeggen. Eén van die vrouwen zegt dan op een gegeven moment ook:

"I forgot.I really forgot. Please stop. I beg you. Don't treat me like that. I beg you. I'll do anything for you."

De vrouwen worden ook regelmatig misbruikt door de hulpjes (eentje leek op een Aziatische uitvoering van Danny Trejo) van Hok en als één van deze hulpjes door de schuur loopt om een vrouw te kiezen, zegt de gekozen vrouw tegen hem.

"You want to take me out again ? You want me to see your penis again ? It's small. What good is it ?"

Buiten de vele naaktheid, valt er ook het nodige sadisme (dat is toch een beetje het kenmerk van regisseur Tun Fei Mou) te zien zoals mensensmokkelaar die in elkaar geslagen worden en daarna verbrandt worden, een man (die probeerde te ontsnappen) die aan één van zijn voeten wordt opgehangen, een vrouw die weigert om zich uit te kleden en daarna in brand wordt gestoken (dat doet ze min of meer zelf), Dai Chung die weigert om het telefoonnummer (van zijn contactpersoon in Hong Kong) af te geven, waarna hij hoogstpersoonlijk door Hok verkracht wordt (hij smeert ook vaseline op kont van het slachtoffer), Dai Chung die wraak neemt op Hok door hem via de keel dood te bijten en daarbij komt hij zelf ook om het leven, trechters die in de mond worden gestopt en daarna gevuld worden met emmers water (je ziet dan ook de buiken opzwellen).

Ook vinden er regelmatig gevechten (o.a. met andere mensensmokkelaars, die ze dan beroven van hun gevangen genomen mannen en vrouwen) plaats en daarbij is vooral het overdreven geluid van het slaan wel komisch en dat deed me ook denken aan de komische films van het duo Bud Spencer & Terence Hill, waarin dat soort geluiden ook altijd te horen was.

Na de dood van de heer Hok besluiten de gevangen om te ontsnappen en daarbij nemen ze ook de slechteriken te grazen. Ze rijden dan met een busje naar Hong Kong, waarbij ze continue (dat was best irritant om te horen) zingen:

"Rich, We will become rich."

Daarbij stuiten ze dan op een politiecontrole waarbij ze door de mand vallen (o.a. omdat Shang Tung per ongeluk tegen een politieagent zegt "Thanks comrade") en de meesten van hun worden dan opgepakt. Shang Tung weet echter uit de handen van de politie te blijven (mede dankzij de hulp van Chuen, die zichzelf aangeeft, waardoor hij kan ontkomen aan de politie) en komt aan op een plek in Hong Kong met de naam "Diamond Hill" waarbij hij denkt geluk en rijkdom te vinden, maar dat blijkt een illusie te zijn want "Diamond Hill" is niet meer dan een vervallen plek in een sloppenwijk van Hong Kong. Hij zegt dan ook zwaar teleurgesteld:

"No, this place can't be Diamond Hill. Here can't be Diamond Hill !"

Daarna draait de camera nog even rond en zie je in de verte het luxe gedeelte van Hong Kong en de zon, waarna de film na circa 94 minuten is afgelopen. Van de cast had ik nog nooit gehoord en schijnbaar had IMDb daar ook last van, omdat daar niet staat welke acteur / actrice welke rol speelt. Dat is ook vaak het probleem bij Aziatische films uit de vorige eeuw (met name die uit de jaren 70 en 80), want vrijwel iedereen loopt daarin rond met zwarte haren (zowel op het hoofd als op de schaamstreek), waardoor ze enorm veel op elkaar lijken. Zo had ik in deze film vaak moeite om Dai Chung (de broer) en Shang Tung (de vriend) uit elkaar te houden. In het begin was dat nog enigszins makkelijk op te lossen omdat Dai Chung rondloopt in een blauw shirt en Shang Tung in een grijs shirt, maar als ze allemaal uit de kleren gaan in de schuur is er geen beginnen meer aan

Al met al vond ik dit best een vermakelijke Drama (eigenlijk is het een Sexploitation) film om gezien te hebben (vooral vanwege de naaktheid en het geweld) en het onderwerp in deze film, namelijke "Illegale immigranten" is hedendaags nog zeer actueel. "Lost Souls" is ook één van de eerste films die zich concentreert op Chinese jongeren die van het vasteland naar Hong Kong vluchten.