• 9.372.315 stemmen

Geregisseerd door: Jean Epstein

Met onder meer: Edmond van Daële, Suzy Pierson en Nino Constantini

Gesproken taal: Frans

Plot Six et Demi Onze

Een vermaarde dokter en zijn broer leven en werken samen, tot de broer verliefd wordt op de zangeres Marie en zijn studie opgeeft om bij haar te zijn. Na een tijdje mist ze echter haar oud leventje en keert ze terug naar het theater. De jongeman pleegt van verdriet zelfmoord. Later ontmoeten Marie en de dokter elkaar. Ze wordt zijn minnares. Tegelijkertijd probeert hij er achter te komen waarom zijn broer zelfmoord heeft gepleegd.

Jérome de Ners

Marie Mortelle / Mary Winter

Harry Gold

avatar van beavis

beavis

De aankleding is hier weer net zo stijlvol als in La glace à trois faces (1927)! En Epsteins beeldtaal is uiteraard ook zeer herkenbaar. De overlays van gezichten met water werkt zeer poëtisch... al zal het er voor sommigen zo "dik boven op liggen" dat het niet meer serieus te nemen is... als visuele manier om emoties over te brengen werkt het sowieso, gewoon, toch. En deze trucage blijft ook beperkt tot de momenten waarop het echt iets toevoegt.

Desondanks komt de film toch niet echt tot leven. Het kleine drama wordt met minimale middelen verteld. Nu is het ook zo simpel dat er niet veel meer nodig is. Maar het zijn dus die beelden en de op emotie gerichte editing die het geheel betekenis en drama moeten geven. En dat lijkt niet helemaal te lukken...

Het kan ook zijn dat de muzikale begeleiding mij gewoon wat in de weg zat. Het is geen heel vervelende generieke score waar sommige stomme films op dvd door geplaagd worden, maar dus ook weer niet eentje die het geheel heel sterk ondersteunt. Op momenten werkt het, maar het geeft niet de juiste dramatische 'zwaarte' waar Epstein volgens mij met deze film naar opzoek was. (er was overigens nog een 2e audio optie op de dvd, maar ik heb beide tracks nog niet vergeleken, gewoon de eerste de beste gekozen).