134.900 gebruikers | 85.709 films | 31.046 regisseurs | 3.508.372 berichten | 4.930.431 stemmen

locatie: Films » Moon (2009) » Info

Thriller / Sciencefiction
97 minuten

geregisseerd door Duncan Jones
met Sam Rockwell, Dominique McElligott en de stem van Kevin Spacey

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.

gebruiker
bericht

(verwijderd)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 september 2011, 18:54 uur
Om een lang verhaal kort te sluiten, merk ik nog op dat wat jij fouten noemde, steeds minder om het lijf heeft. Over het salaris van Sam weten jij en ik helemaal niets, dus daar kan je geen zinnig woord over zeggen.

Het waanbeeld zinspeelt op een thema van het verhaal: herinneringen en de twijfel over de waarheid, zowel voor de kijker als voor de hoofdpersoon.

Afsluitend. Er zal nooit een drama kunnen ontstaan als er niet ergens in het verhaal een deur op een kiertje wordt gezet naar de eerste tekenen van een verborgen waarheid achter de getoonde gebeurtenissen.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 september 2011, 12:44 uur
Friac schreef:
waar ik me overdreven aan stoorde, dus we moeten er niet al te diep op ingaan, maar het kwam gewoon overdreven over. Alsof ze daar bij LunarInc een kortetermijnvisie hebben van 300 jaar of zo ;)

Dit vond ik ook wel een van de missers, als er 10 klonen waren geweest was het een stuk geloofwaardiger geweest. Ze zullen toch sowieso om de zoveel tijd; 10-15 jaar oid naar de Maan moeten gaan, voor groot onderhoud, nieuwe machines ,onderdelen, innovaties enz. 300 jaar of zoiets is wel een erg lange tijdsspanne op welke markt dan ook, zeker op de energiemarkt. Het kan goed zijn dat er na 50 jaar een veel efficientere energiebron wordt gevonden. Jammer zo'n foutje, maar misschien stonden er in spiegelwanden...zodat het veel meer leek dan in werkelijkheid. :P

je werkt toch niet harder omdat je weet dat je binnen twee jaar terug naar vrouw en kind kan?
Het is geen kwestie van harder werken, er is eerder te weinig te doen, maar een kwestie van hoe hou je iemand gemotiveerd om de 3 jaar vol te maken , niks beters dan vrouw en kind(eren), in combinatie met een ruime beloning, om iemand gemotiveerd én geestelijkgezond te houden.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

exclusief € 1,95 verzendkosten

exclusief € 0,99 verzendkosten

exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 september 2011, 14:06 uur
Bedankt voor de aanvulling, Zeriel!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 september 2011, 0:21 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Deze film heeft mij echt 100% verrast! Erg origineel, alhoewel er wel steeds meer films zijn met als thema klonen. De hele setting op de maan, met voornamelijk 1 acteur vind ik toch wel erg mystiek. Knap gedaan, heel onvoorspelbaar tot het einde aan toe. Had van mij zeker nog wel een uur langer mogen duren. Passend einde bij een verrassend vermakelijke en mystieke film!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 september 2011, 22:03 uur
Het is ook een enorm schitterende film. Vooral de soundtrack blijft me nog achtervolgen. Clint Mansell is daar zo'n ontzettende koning in.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 september 2011, 12:55 uur
Al die lovende reacties! Duncan lijkt wel iedereen te kunnen bevredigen. Ik voel me zo alleen met mijn teleurstelling.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 november 2011, 2:55 uur
dit was wel een heel aparte film,een film die je enorm nieuwsgierig maakt.
ik vond het acteren van Sam echt super.
toen de film was afgelopen ging die bij mij in het hoofd nog eventjes verder.
je moet er van houden van deze film maar voor mij was die zeker de moeite waard.
4 dikke sterren voor mij.

herder
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 november 2011, 16:51 uur
Sam deed het wel goed. Ook het verhaal is leuk om te volgen, maar naar het einde toe werd het een beetje langdradig en te klef voor mij.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 december 2011, 1:44 uur
Goede film maar als ik toch iets te zeuren mag hebben: steeds als ik Gerty hoorde zag ik Kevin Spacey voor me die een stem inspreekt. De stem van een robot kun je beter aan een onbekend acteur overlaten, of iig niet bij de begintitels zetten 'and Kevin Spacey as Gerty'.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 december 2011, 12:54 uur
Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer deze film baat heeft bij de fantastische vertolking van Sam Rockwell èn bij de adembenemende muziek van Clint Mansell (die zo mooi contrasteert met het muziekje waarmee Sam altijd wakker wordt -- The one and only van Chesney Hawkes staat hoog in mijn afschuwelijkste-nummers-aller-tijden-top-10 : "Call me, call me by my name or call me by my number..." hoewel dat natuurlijk wel een mooi ironische tekst is). Een memorabele scène met een prachtige combinatie van akteren en muziek: de ene Sam danst op Walking on sunshine, de andere probeert hem iets te vertellen, vreselijk grappig.

En hoe het bij mij persoonlijk werkt: deze film is de tweede (en derde) keer dat ik hem zag alleen maar beter geworden, want toen ik eenmaal wist hoe de vork in de steel zat en welke onthulling Sam te wachten stond kon ik zijn situatie des te beter navoelen, zodat zijn naïviteit uit het begin ("Two weeks to go, buddy!") bijvoorbeeld des te aangrijpender werd. Prachtige film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 20:19 uur
'k wist eigenlijk totaal niet waarover hij zou gaan, maar 'k was wel aangenaam verrast.
De film doet een beetje aan "A Space Odyssey" denken, maar toch is hij anders. Het verhaal is origineel en boeide me wel. Ondanks dat er maar haast één acteur meedeed, stoorde dit niet, want Sam Rockwell droeg de film volledig.
'k vond het wel een originele science fiction film die het niet moest hebben van helden of de een of andere planeet die moest gered worden. Blij dat 'k deze eens heb gezien.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2012, 17:18 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooie film, toen ik het plot las vroeg ik me eigenlijk af wat de grote ontdekking zou zijn en het zijn dus klonen. Erg goed neergezet door Rockwell.

Verder hangt er een mooie kille sfeer rond dat de ruimte goed weergeeft.
Alleen een beetje jammer dat ik steeds Kevin Spacey voor me zag als ik zijn stem hoorde...

3,5 Sterren.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 februari 2012, 23:59 uur
Wat is dit een fantastische film, er zit naast de dramatische momenten echt geniale humor in, juist omdat dit heel subtiel gebracht wordt (met name door de reacties en smileys van Gerty). Ook is de setting en sfeer gewoon heel sterk. Een creatieve, frisse en verrassende film.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2012, 13:30 uur
Naast een aantal wetenschappelijke onvolkomenheden en wat knullig ogende CGI is dit naar mijn idee echt een perfecte hedendaagse science fiction film zoals ik ze veel te weinig tegen kom.

Afgezien van het feit dat het klonen van mensen misschien nog ver van ons af staat zou je een film als deze toch eerder onder de noemer van science reality kunnen plaatsen in plaats van fiction. Het getoonde beeld van de maanmissie zou wel eens erg dichtbij de realiteit kunnen staan van over pakweg een jaar of twintig..

Erg treffend komt in Moon naar voren dat wij als mens eigenlijk niets buiten de aarde te zoeken hebben -ondanks het financiële belang van de bedrijfswereld- omdat we er gewoonweg doodongelukkig zullen worden. Daarom ook goed vergelijkbaar met dat andere pareltje uit hetzelfde jaar.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 maart 2012, 7:49 uur
Topfilm, doet denken aan de verhalen van Philip Dick, en neemt heerlijk de tijd om het verhaal uiteen te zetten.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 mei 2012, 0:46 uur
hm.m...... ben 5 keer aan de film begonnen, lijkt me een sterk verhaal maar jammer genoeg ook 5 keer in slaap gevallen. ga het de 6e keer niet proberen, op naar een andere!

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 mei 2012, 23:46 uur
Leuk idee, matige uitvoering, veel te veel wordt uitgelegd en voorgekauwd zoals de plotwist.
Het had van mij wel wat mysterieuzer en desolater gemogen.