• 9.387.435 stemmen

Funny Games (2007)

Thriller / Horror | 107 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: Funny Games U.S.

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Oostenrijk / Duitsland / Italië

Geregisseerd door: Michael Haneke

Met onder meer: Naomi Watts, Tim Roth en Michael Pitt

Releasedatum: 29 mei 2008

Plot Funny Games

"You must admit, you brought this on yourself."

Ann, George en hun zoontje Georgie zijn net aangekomen in hun vakantiehuis in New York. Al gauw blijkt dat de ontspannen bedoelde zomervakantie een gruwelijke nachtmerrie wordt wanneer twee schijnbaar beschaafde jongemannen het gezin zonder duidelijk motief komen terroriseren en mishandelen.

avatar van dementor

dementor

Ik vond het echt zonde van mijn tijd...

Vooral die afstandsbedieningscene .... hoe verzin je het ...

En wij hebben ook de film een paar keer doorgespoeld omdat je een 10 minuten naar niets aan het kijken bent...

bagger...

En dat vond ik niet alleen...

avatar van aerts007

aerts007

Onderhond schreef:

Aangezien ik nog wat vragen en opmerkingen heb van Haneke heb ik maar even een spoiler topic aangemaakt.

Ik vraag me af of mensen zoals u nog een film kunnen zien zonder potlood achter z'n oor en blocnote in de hand

Mag of kan men geen films zien zonder oeverloos gezwets over het hoe en/of waarom?

Films zijn gemaakt voor amusement,probeer dit een keer!Misschien valt het nog mee!

• 2026 stemmen

Nieuwe poster? Vond de vorige leuker....

Ja, de vorige was ook de final poster.

avatar van Knisper

Knisper

De vorige was grappiger, maar ik vind deze poster wel erg mooi!

avatar van Obiwan

Obiwan

dementor schreef:

Ik vond het echt zonde van mijn tijd...

Vooral die afstandsbedieningscene .... hoe verzin je het ...

bagger...

En dat vond ik niet alleen...

Hier hetzelfde !! Wat een bagger film zeg.

avatar van sjowel

sjowel

Een film met een nare nasmaak, het is inmiddels cliche maar dat gedoe met die afstandsbediening... pffffffffffff

Ik vond het een slechte film, maar later besefte ik me wel dat ik nagenoeg constant in spanning heb gezeten. Jammer genoeg toch wat voorspelbare delen.

avatar van Ze Bart

Ze Bart

Mijn hemel, wat een afschuwelijke film. Cliché Amerikaans stuk schroot

avatar van a-rdaa

a-rdaa

ik wil een goede leuke horror/thriller zien, is dit een aanrader?

ik wil 't eig wel nu weten want ik ga 'm zo in mn tv duwen

maarja hoop maar dat 't geen tijdverspilling is, de reacties zijn namelijk afwisselend,

SO....

WHATS IT GONNA BE?

avatar van a-rdaa

a-rdaa

HAH?

• 2026 stemmen

Aan je reacties te zien, ik denk geen film voor jou.

Voor mijzelf ook niet trouwens.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

'gruwelijk' goeie film! Heb constant op puntje van mijn stoel gezeten (figuurlijk dan, want lag gewoon in bed). En leuk als je van tevoren nog niet weet hoe het afloopt...

een waardige remake van zijn eigen film! Pitt speelde weer leuk! Net zoals de rest van de cast.

avatar van Zinema

Knap gemaakte remake die erg sterk is en met name eng. Ontoegangkelijk misschien voor het grote publiek. Goed.

avatar van Jozzy

Jozzy

Wat een kut film zeg, werkelijk geen minuut kunnen waarderen.

avatar van serpico

serpico

Wat een vreselijke poster zeg. Ik stuur de oude opnieuw in, deze heb ik ook nergens anders kunnen ontdekken.

avatar van Knisper

Knisper

Ik vind deze poster echt prachtig juist.

avatar van dennisabc

dennisabc

Vreselijke film, dit waardeer ik dus gewoon echt niet. Tot het irritante af dit

avatar van Aurum

Aurum

Ze Bart schreef:

Mijn hemel, wat een afschuwelijke film. Cliché Amerikaans stuk schroot

Beitel

Sadisten in films zijn een geval apart. Denk aan de Joker van de nieuwe Batman-film: figuren die boven de regels lijken te staan, bijna goddelijke wezens die de rest te slim af zijn. Vrijwel altijd zijn ze bedoeld om zaken duidelijk te maken bij de levens die ze tegelijkertijd vernietigen. Bij Funny Games verwachtte ik een dergelijk verhaal: veel geweld, met een slap, zogenaamd 'confronterend' moraaltje d'r bij. Maar Funny Games is meer dan dat, véél meer.

Het draait namelijk niet om de sadisten, noch om de slachtoffers. Het draait om ons, de kijkers, de mensen die deze film uitgekozen hebben. Deze film combineert film/tv-geweld met échte mensen. Écht leed. Maar toch weer niet zo zwart/wit dat het ons duidelijk wordt hoe erg dat allemaal wel niet is. De twee jongens fungeren namelijk ook als stoorzender. Ze maken het geweld zo abstract dat je bijna meegaat in hun spelletje. Het bewust weglaten van de daadwerkelijke moorden helpt daar ook bij: het menselijk leed wordt even vaak confronterend getoond als weggelaten. Zo wordt het als publiek moeilijk om nog 'menselijk' en geschokt te reageren op het geheel.

De "terugspoel scène" is daarbij ook belangrijk. Niet alleen toont het dat de moorden op de gezinsleden bewust weggelaten werden, ook toont het definitief dat het een film is. Iets waar geen plek is voor échte menselijkheid, iets dat dit spelletje kan verstoren. Alle stoorzenders worden buiten gehouden.

Het toont ons simpelweg hoe diep cartoongeweld wel niet in onze samenleving is binnengeslopen en hoe ver dat van de werkelijkheid af staat. Eventjes iets om je ogen wat verder te openen en de cultuur om je heen anders te bekijken. Dit kon nog steeds slap uitgewerkt worden, maar daarvoor is de film te strak, te gelaagd. De verwijzingen naar Tom & Jerry en andere tv-helden zouden ongelofelijk stom zijn, ware het niet dat dit zo krachtig verworven is met de relativerende gesprekken van de twee sadisten.

Funny Games probeer niet zo bot mogelijk te zijn om ons te "choqueren", maar speelt juist een bijna lichtvoetig spelletje met het geweten van het publiek. Zo krijgt het juist extra veel kracht en weet het je daadwerkelijk aan het denken te zetten. Jammer dat veel mensen het zo te zien nog steeds niet helemaal door hebben, ook niet bij deze tweede keer. Jammer van dit prachtig staaltje cinema.

Beitel

Oh, nog even (dit past niet mooi in mijn vorige bericht, dus er nu maar even los bij): het acteerwerk was fantastisch. Vooral Naomi Watts overtuigde. Ze specialiseert nogal in dit soort rollen, waarbij je bijna zou denken aan een oscargeile actrice. Wat haar motieven ook mogen zijn, de schaamteloosheid waarmee ze het leed tot leven brengt máákt deze film voor een groot gedeelte. Het zoontje was eveneens fantastisch, alleen jammer dat Tim Roth een beetje op de achtergrond raakte.

En ik dan wil ik het toch ook even over het einde hebben: Anna wordt het water ingeduwd en je wéét als kijker dat ze een langzame, ongelofelijk kutte dood zal hebben. Toch vergeet je dat bijna, omdat de camera geconcentreerd is op de twee jongens die hun gesprek voorzetten. Zeer knap.
Daarentegen was het jammer dat de állerlaatste scène een beetje flauw en onnodig was. Beetje jammer.

avatar van serpico

serpico

Knisper schreef:

Ik vind deze poster echt prachtig juist.

Het had wat, maar was verder mijns inziens nogal nietszeggend. Dat verdient de film niet. Deze nu is een stuk iconischer vind ik.

Beitel

Als er echt één poster moet zijn die bij de film gezet moeten worden is deze wel de beste, meest iconische keus. De ander vind ik zelf daarentegen wel weer mooier, nóg krachtiger.

avatar van StephanieBO

StephanieBO

stomme film! Vreselijk irritant. Misschien had ik hem moeten afkijken om hem te waarderen maar ik ben weggelopen op het moment dat ze die vrouw sloegen en op het been van de man gooiden.

avatar van Kisje

Kisje

Is deze film verkrijgbaar in België? Ik had er nog niet van gehoord tot net...

avatar van Waku

Waku

Behoorlijk luguber filmpje die gaandeweg steeds huiveringwekkender wordt.

In het begin komen de 2 terroriserende tieners nogal klungelig over

Maar al zuigend en treiterend wordt het snel geweldadig en ontstaat er een uiterst beklemmend sfeertje in het gegijzelde huis.

Funny Games is gruwelijk en heeft daar niet eens ranzige of bloedige scenes voor nodig.

Er zijn geen schrikmomenten, het verhaal speelt zich voornamelijk af op een lokatie en soms zijn er vraagtekens betreffende geloofwaardigheid.

Desondanks boeit de thriller van begin tot eind.

Kisje schreef:

Is deze film verkrijgbaar in België? Ik had er nog niet van gehoord tot net...

Heeft een beperkte draaitijd gehad in de bioscopen. Is nog niet te huur.

avatar van smettipie

smettipie

zeer goede "psychologische" thriller.

goed acteerwerk!!!!!

alleen jammer van die "rewind" take in de film, andrs had deze film een 5* gekregen!!!!!

toch nog 4 *

avatar van Waku

Waku

smettipie schreef:

zeer goede "psychologische" thriller.

goed acteerwerk!!!!!

toch nog 4 *

Klopt...was volstrekt onnodig en haalde even de concentratie weg uit de film op een zeer spannend moment. Jammer.

Waku schreef:

Nee, het is juist heel belangrijk. Je wordt expres uit de film gehaald. Als het goed is stel je voor jezelf de vraag "waarom gebeurt dit?", één van de vele vragen waarvan de film hoopt dat je die stelt.

Ik moet zeggen dat mijn waardering voor de film blijft stijgen, nogal een verrassing gezien mijn verwachtingen. Schiet een beetje z'n doel voorbij (er zijn maar heel weinig mensen die reageren zoals de film wilt, gezien de rating), maar mij raakte het.

avatar van MuchTheSame

MuchTheSame

Nu ben ik benieuwd naar het Oostenrijkse origineel