Shichinin no Samurai (1954)
Alternatieve titels: The Seven Samurai, Seven Samurai

1214 stemmen | gemiddelde 4,00

Japan
Actie /
Drama207 minuten / 160 minuten (internationale versie)
geregisseerd door
Akira Kurosawamet
Takashi Shimura,
Toshirô Mifune en
Yoshio InabaHet feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.Deze film staat op nummer 44 in de top 250
» volledige top 250
3,5
[permalink] geplaatst op 8 december 2011, 13:26 uurLimeLou schreef:
Ik ben ook geen expert hoor, niks om je voor te schamen.
Samurai waren meestal in dienst van een landheer vroeger, en als ze werkeloos waren, waren ze ronin. Die ronin samurai vonden het meestal niet erg om voor een flinke zak geld een dorp te beschermen. Maar als je ze niks zou geven, kon je op weinig hulp rekenen.
Bedankt voor de informatie.

[permalink] geplaatst op 15 januari 2012, 22:05 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBelangrijke blauwdruk voor tal van oorlogs- en actiefilms die 'm zouden opvolgen, maar als film an sich is Seven Samurai ingehaald door de tijd. De film is minstens een uur te lang en verveelt vaak. Hele subplots hadden wat mij betreft achterwege kunnen worden gelaten. Na zo'n 2,5 uur voorbereiding had ik een veel spektaculairdere ontknoping verwacht. De Samurai blijven hetzelfde trucje uithalen en de zwaardgevechten zijn bovendien erg nep.
Vermoeiende prent.
[permalink] geplaatst op 15 januari 2012, 23:24 uurRosicky schreef:
is Seven Samurai ingehaald door de tijd.
Daar kun je een film toch niet op afrekenen?
5,0
[permalink] geplaatst op 15 januari 2012, 23:26 uurAls het te verouderd aanvoelt snap ik het wel. Maar zo voelt de film gelukkig niet voor me.
[permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 12:51 uurJohn Lee Hooker schreef:
Daar kun je een film toch niet op afrekenen?
Ik neem het de film niet kwalijk dat 'ie oud is, ik neem het 'em kwalijk dat ik daar last van had. Ik heb zelden tot nooit moeite om door de leeftijd van een film heen te kijken, maar bij the Seven Samurai stoorde ik me mateloos aan de erg neppe gevechten, het over-acteren en de constante gillende vrouwen. Bovendien had het tempo ook veel hoger gemogen, dik drie uur is echt te lang.
4,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 17:34 uurIk respecteer je mening Rosicky, maar het feit dat Once Upon a Time en There Will Blood in je top 10 staan strookt niet echt met de parameter "tempo".
Volgens mij gebeurd er wel genoeg in de film om het aangenaam te houden.
Vergeet bovendien niet dat deze film eigenlijk als "archaïsch" kan worden beschouwd, maar toch de hoofdbron is van talloze spektakelfilms, decennia erna.
Beetje strenge beoordeling voor een filmliefhebber als jij.
2,0
[permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 1:23 uurEen laag tempo is prima, als er maar genoeg interessante dingen gebeuren op het scherm. Dat miste ik bij Seven Samurai vaak. Er zaten plotlijnen in die me niet wisten te boeien en scenes werden m.i. erg vaak onnodig gerekt. Natuurlijk is de film bijzonder invloedrijk en natuurlijk is er ook voldoende positiefs te melden, maar bij mij overheerste na het zien van Seven Samurai vooral teleurstelling. Helaas.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 22:18 uurDe neppe zwaardgevechten kan je ook verder aanvullen met je fantasie.
Volgens mij is er ook niet veel tijd in gestoken, en vond de regisseur het ook niet relevant van hoe de zwaardgevechten er uit zien.
3,5
[permalink] geplaatst op 1 februari 2012, 19:03 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen must-see!
Geen super film, maar wel een belangrijk stukje cinema die ik elke filmliefhebber toch wel aanraadt. Het had bij mij alle kanten op kunnen gaan. 1954 en 207 minuten zijn bij mij geen garantie voor een vermakelijke film. Toch heb ik tot nu toe veel goede ervaringen met lange films. Ook deze uiteraard in één keer gekeken en geen moment vervelend.
Een traag verhaal, met genoeg langdradige, uitgerekte scenes. Gelukkig wordt dit gecompenseerd met een aantal interessante personages. In het algemeen veel over-acting, iets waar ik totaal niet van hou. Met name de boeren en natuurlijk Kikuchiyo. Bij laatsgenoemde pakte het echter wel goed uit. Zijn personage zorgt voor de nodige luchtigheid en ik kon om zijn verschijning wel een paar keer lachen. Takashi Shimura is net als in Ikiru erg sterk! Mooiste personage vind ik echter Kyûzô. Een eervolle, charismatische samoerai, voortreffelijk vertolkt!
Geweldig camerawerk van Kurosawa. Met name de eindbattle in de regen. De battle zelf stelt niet zoveel voor, maar visueel zeker een plusplunt. Ik moet ook zeggen dat ik meer van die battle had verwacht. Het begon ook nog redelijk spannend met die verkenners, maar daarna is het een beetje van het zelfde. Opzich wel leuk het hele tactische plaatje te zien en ervaren, al waren die bandieten nou niet heel erg slim. Wel een kenmerk van deze film, als kijker ben je bijna overal bij.
Toch, na al deze positiviteit.. Het had wel wat korter gemogen.
5,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 11:08 uurfantastische meeslepende film, met idd wat overacting, maar dat droeg voor mij alleen maar bij aan de sfeer.
ouderdom en lengte van film hadden voor mij hetzelfde effect.
kortom, ik zat er helemaal in en heb erg genoten van verhaal, acteerwerk, cameravoering en vooral ook het tempo.