menu

Hier kun je zien welke berichten lordsnoopy als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Amon Saga (1986)

3,0
Kort, vermakelijk actiefilmpje met redelijke animaties.
De stijl deed me nog enigzins terugdenken aan Vampire Hunter D, maar die is toch een level hoger dan deze film.
Het gaat vooral om Amon en zijn zin op wraak nemen op de keizer. Helaas wordt er verder bijna niets over de personages verteld, waardoor het verhaal diepgang mist.
Een gemiste kans wat dat betreft, maar gelukkig bevat de film nog wel enige leuke actiescènes die het toch de moeite maken om de film af te kijken.

Aoki Ôkami: Chi Hate Umi Tsukiru Made (2007)

Alternatieve titel: The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea

2,5
Ik had vrij hoge verwachtingen voor deze film; die helaas niet waargemaakt werden.
Vooral het acteerwerk greep me niet aan en was vaak niet overtuigend. De motivatie van de personages kwamen niet goed uit de verf, alsof de script schrijvers gewoon gevechten bedacht hebben om meer gevechten in de film te hebben.
De actie was niet echt spectaculair, en dat was wel verwacht met de vele oorlogen die gevoerd werden.
De film setting, decors en kostuums zien er dan weer prima uit.
Als meer tijd genomen was om de plot en de personages verder uit te diepen (ten koste van wat oorlogsgeweld misschien) dan was het al een stuk beter geweest.

Avatar (2009)

4,5
Avatar was al een hele hype nog voordat de film zelf uitkwam. De verwachtingen waren hoog gespannen; en gelukkig kon Avatar ook redelijk aan mijn verwachtingen voldoen.

Allereerst is er natuurlijk de prachtige flora en fauna die Pandora rijk is; werkelijk subliem gedaan en eigenlijk al reden genoeg om naar de film te gaan.
Helaas is het 3D systeem nog niet optimaal genoeg om dit allemaal perfect te kunnen verwerken (wat tot hoofdpijn kan leiden). Dit is vooral te merken als je een scene bekijkt maar niet let op hetgeen waar normaal gesproken de aandacht op gevestigd zou zijn; bijvoorbeeld een dialoog tussen twee personen. De omgeving van die personages komt niet altijd even scherp over in 3D beeld.
Over het algemeen zijn de 3D effecten op een subtiele manier gebruikt, iets wat de film zeker ten goede komt. Maar op bepaalde punten had het wel iets extremer gemogen om nog meer het gevoel te krijgen dat je midden in de film zit (zoals Jake's eerste vlucht op zijn Mountain Banshee).

Echter waar het Avatar aan ontbreekt, is een origineel verhaallijn, nu lijkt het verhaal een beetje op een sciencefiction versie van Pocahontas. Maar ach, een kleinigheidje blijf je houden.

Al met al kan ik Avatar aan vrijwel iedereen aanraden; goede sountrack, prachtige CGI en redelijk goede acteerprestaties. Verwacht je een diepgaand plot, dan zit je fout bij Avatar. Maar als je op zoek bent naar een visueel spektakel, dan is er vrijwel geen film die Avatar overtreft (naar mijn mening althans).

Beauty and the Beast (2005)

Alternatieve titel: Blood of Beasts

3,0
Het verhaal, acteerwerk en het uiterlijk van de film zat redelijk goed in elkaar. Maar helaas lijken de laatste vijf minuutjes een beetje afgeraffeld en laat de film je hiermee achter met een gevoel van ontevredenheid. Ik had meer een happy ending verwacht, maar dat kan ook komen doordat ik de titel "Beauty & the Beast" onbewust ook associeer met de Disney versie

Cid: La Leyenda, El (2003)

Alternatieve titel: El Cid: De Legende

2,5
pascal83 schreef:
Dit is het eerste werk, van drie, dat binnenkort uitkomt van de Spaanse tekenstudio Filmax Animation, de trailer voorspelt een leuke animatiefilm.
Maar de film die hierna word uitgebracht lijkt vooralsnog de beste van de drie; Nocturna (zojuist toegevoegd).
De trailer hiervan vind je ook de site van Filmax Animation.
Van de derde film, Pinocio 3000, is helaas nog geen trailer, maar de eerste screenshots voorspellen veel goeds.

Tijdens het kijken van de film kreeg ik al het idee dat de stijl van de figuren enigzins overeenkwam met die van de personages uit Nocturna (zeker de Herder). Helaas haalt deze film het niet qua originaliteit in vergelijking met Nocturna.

Over El Cid; tja wat moet je hiervan vinden.
Officieel is de film voor alle leeftijden, maar het mist vooral de humor om een geschikte film voor kinderen te zijn. De das biedt nog enigzins een lichte ondertoon, maar daar blijft het helaas ook bij.
De film heeft een vrij serieuze ondertoon, maar de achterliggende motieven blijven achterwegen (met name die van de "bad-guys"). Maar helaas om het geheel een goede film te maken, zit er te weinig diepgang in het plot. De animatie stijl is oke, waarbij de locaties nog het beste uit de verf komen.
Ik denk dat het verhaal veel meer potentie had maar het resultaat blijft hangen tussen een kinderfilm en een "serieuze" animatie verhaal.

Nu zie ik net dat ik de "cut-version" heb gezien, die slechts 81 minuten duurt; dus misschien dat de volledige versie wel iets meer te bieden heeft wat het plot betreft. Maar dan blijft het tekort aan humor nog steeds een sterke minpunt aan deze film.

D-War (2007)

Alternatieve titel: Dragon Wars

3,5
Op zich niet zo'n slechte als al die kritiek die ik hier lees.
Mijn strategie voor een fantasyfilm: niet nadenken maar gewoon genieten.

De CGI is niet super, maar je kunt het ook niet slecht noemen. Het verhaal is een beetje mager, maar dat komt deels ook door de korte filmduur.

Het einde vond ik wat jammer, ik had het liever anders zien aflopen. Maar naar mijn idee toch een film die leuk is om meerdere keren te kijken.

Als je van fantasy films houdt, is deze film toch wel de moeite waard om hem eens te bekijken.

Dachimawa Lee (2008)

Alternatieve titel: The Chase of the Golden Buddha

0,5
Ik had niet echt hoogstaande verwachtingen van deze film; maar hij stelt echt zwaar teleur.
In het begin leek het nog wat te worden; maar al snel veranderd de film in een slechte imitatie van James Bond met een vleugje Spagetti Western eraan toegevoegd.

De zogenaamde humor is vaak misplaatst en erg flauw. Het acteerwerk is niet overtuigend, maar met het script is het moeilijk om een geloofwaardig personage neer te zetten. Met name de snotter / kwijl scènes zijn erg overbodig en maken het alleen maar irritant om naar de film te kijken.
De training met de houtblokken was dan nog het meest interessant om naar te kijken, maar één leuke scene kan de film niet redden.
Wat dat betreft was de actie ook niet voldoende in deze film. Tijdens gevechtscènes werd te vaak geprobeerd om grapjes erin te verweven; iets wat de potentie van een scène vaak teniet deed.

Zeker geen aanrader...

Feng Yu Jue (2008)

Alternatieve titel: Storm Rider: Clash of the Evils

3,5
Aardige anime, jammer alleen dat er (vooral in het begin) zo van de hak op de tak wordt gesprongen tussen de personages. Hierdoor moet je goed opletten in het begin, anders kun je de verhaallijn nauwelijks volgen.
Verder zien de graphics, met name de getekende, er prima uit.
Meestal heb ik een hekel aan een open einde; maar in deze film is het einde gesloten genoeg om een gevoel van tevredenheid achter te laten en om het verhaal verder uit te denken.
Als de uitwerking van de personages wat dieper was geweest, dan was de film meer één vloeiend verhaal geweest en dan was mijn eindbeoordeling 4*
Hij had in ieder geval iets langer van mij mogen duren

Forbidden Warrior (2004)

2,5
Het begon nog enigzins aardig. Ik had een matige maar vermakelijke film verwacht, wat het ook was. Maar hetgene wat mij het meest stoorde is dat de film eigenlijk een afgeraffeld open einde heeft:
Zo wordt Seki's liefje gedood door zijn eigen broer, wordt ze herenigt met haar vader en... ja en dan...aftiteling? Het motief in de gehele film is de Gaia Za. Vermoedelijk gaan Seki en haar vader op zoek naar het boek om zogezegd eeuwige wereldvrede te bewerkstelligen. Alsof de huidige eigenaar, de slechte Che Khan, het boek zomaar afgeeft. Zeker aan de Seki die hem zijn twee zoons gekost heeft
En hoe zit het nu met die oudere broer? Hij dood, zonder problemen, zijn jongere broer. Maar zodra zijn leven gespaard wordt door Seki geeft hij ineens al zijn wreedheden op? Ik verwachte dus nog een grootse finale, maar toen kwam opeens de aftiteling.


Het verhaal is wel leuk bedacht, het acteerwerk redelijk en de locaties zijn oke. Ik denk dat het verhaal beter tot zijn recht was gekomen als de film bijvoorbeeld in Japan of Zuid-Korea gemaakt was. En niet door Amerikanen die de Aziatische stijl proberen na te maken.

Fuglekrigen i Kanøfleskoven (1990)

Alternatieve titel: War of the Birds

2,0
Laatst nog eens kunnen herzien; de film bevat veel volwassen verwijzingen (met name in de nachtclub) die kinderen niet zullen opmerken. Juist deze verwijzingen en de vrij donkere sfeer in de film, maakt het geheel ongeschikt voor kinderen. Daarmee schiet de film zijn doelgroep voorbij.
Verder is het verhaal vrij mager en worden de personages niet uitgediept, wat jammer is, maar niet ongebruikelijk in kinderfilms.
De animatie stijl was apart en leuk voor één film en redt dan nog enigzins de score.
Al met al een vrij korte animatiefilm zonder een wat luchtigere / humor sfeer om te compenseren voor de vrij "donkere gebeurtenissen".

Golden Compass, The (2007)

Alternatieve titel: Het Gouden Kompas

3,5
Ik heb deze film zaterdag in de bioscoop gezien, en ik moet zeggen dat hij mij best verraste. Ik had namelijk veel negatieve dingen erover gehoord.

Met name het idee van deamons* sprak mij erg aan. * je ziel is altijd bij je is in de vorm van een dier (wie wil er nu niet een schattig knuffelbaar sneeuwluipaard als ziel )

Zoals al is gezegd, het is een open einde, maar niet één met een grote cliffhanger, waardoor het wachten op de volgende film niet zo zwaar is.

Ik ben in ieder geval benieuwd naar de volgende delen. Afhankelijk van het complete verhaal kun je zeggen of het een leuk verhaal is of niet. Maar ik vond deze film al een goede aanzet tot een mooi verhaal.

Gryphon (2007)

Alternatieve titel: Attack of the Gryphon

1,5
Graphics zijn inderdaad bar slecht. Beschamend dat het een film uit 2007 is. Lijkt soms eerder een schoolproject
Jammer want het verhaal had enige potentie; helaas was het vrij voorspelbaar. Kostuums zien er dan nog redelijk uit, maar acteerprestaties zijn matig. Deze film is niet de moeite waard om te kijken. Zelfs niet voor fans van het fantasy genre.

Hammer of the Gods (2009)

Alternatieve titel: Thor: Hammer of the Gods

1,5
Had veel meer kunnen zijn.
De kostumes van de vikingen, de sountrack en de omgeving was dan nog wel redelijk.
Maar de special effects, acteerwerk, gevechtschoreografie en uitvoering van het plot was behoorlijk slecht. Het verhaal springt van de hak op de tak en er is absoluut geen binding met de personages. Maar het allerslechtste was toch wel de weergeving van de wolven, inclusief Fenris.
Jammer, een gemiste kans

Janguru Taitei (1997)

Alternatieve titel: Jungle Emperor Leo

2,0
Als fan van The Lion King hoor je vaak genoeg over Kimba de Witte Leeuw en hoe Disney TLK gekopieerd zou hebben. Dus reden genoeg voor mij om eens naar de Japanse tegenhanger van The Lion King te kijken. Oké, Leo is niet direct Kimba maar deze film zou zelf ook weer op het originele manga verhaal gebaseerd zijn. (Kimba heb ik zelf nooit gezien dus daar kan ik verder (nog) geen uitspraak over doen wat betreft overeenkomsten)

Eén van de mooiste aspecten van TLK vind ik de animatiestijl en de warme Afrikaanse decors. Jungle Emperor Leo heeft een iets grotere diversiteit aan decors (circus, besneeuwde bergtop) die, met name in de panorama shots, mooi tot uiting komen.
Maar verder kan ik niet echt zeggen dat ik een fan ben van de animatiestijl uit deze film. Alle dieren zien er te blij / onrealistisch uit. Ze dartelen van hot naar her en de plot twist dartelen mogelijk nog meer dwars door de film. Van een schattige openingsscène naar 1) het ontdekken van een vliegtuig door de twee welpjes naar 2) het binnenvallen van de mensen op zoek naar de Moonlight Stones naar 3) het ontsnappen van de dieren aan het vuur en daarna een vloedgolf naar 4) de plaag die opeens door het oerwoud raast naar 5) Lune die ondertussen is meegevoerd door het water en uiteindelijk in een circus terecht komt naar 6) Dr. Moustache die alle dieren redt door toevallig het juiste aantal anti-virus injecties bij zich te dragen naar 7) Lune die na een brand in het circus terug naar de jungle keert met een boot terwijl de Bad Guys de Mount Moon vinden en dan uiteindelijk naar terug Leo naar die, deels samen met een Mammoet, de enige twee goede mensen uit de expeditie begeleidt naar de top van de berg en 8 ) waar hij zichzelf uiteindelijk opoffert voor de laatste overgebleven persoon
Kom op zeg: kies een paar obstakels uit het verhaal en probeer niet alles erin te verwerken.
Ik begrijp dat ze Dr. Tezuka's originele manga verhaallijn willen volgen; maar voor een film met maar 100min speelduur wordt het gewoonweg teveel.
Alles volgt elkaar te snel op en er is geen/weinig tijd voor verdieping in de personages.

Voor de nieuwsgierigen, de overeenkomsten tussen The Lion King en deze film (let op spoilers):
- Bepaalde fragmenten van de openingsscène: zoals de manier waarop de neushoorn omhoog kijkt en de stokstaartjes die op een heuvel naar een bepaald punt in de verte kijken.
- Beide koningen hebben een hyperactieve eigenwijze vogel en mysterieuze raadsheer in de nabije vriendenkring: Zazuu - Coco en Rafiki (baviaan)- Burazza (soort luiaard?)
- De leeuwen hebben een eigen plaats van waar ze regeren: Pride Rock - Kasteel Ruïne
- Tevens hebben beide koningen een mooie rots als uitkijkpunt over het gehele koninkrijk.
- De koningskinderen worden aan de andere dieren gepresenteerd die op hun beurt buigen. Al heeft Leo een zoon en een dochter.
- Beide koningen gaan dood om iemand te redden; Mufasa om Simba te redden, terwijl Leo zichzelf opoffert zodat de professor de terugreis kan maken (vlees + huid)
- Op het einde: Simba en Lune zien beide hun vader terug in de wolken; al ziet Lune hem als een vorm in de wolken en is hij nog een welp. Simba ziet zijn vader pas weer als hij volwassen is en heeft zelfs nog een gesprek met Mufasa's geest

Bij de doelgroep van deze animatiefilm heb ik ook enkele vraagtekens. Oké er komt geen bloed duidelijk naar voren; maar dieren/mensen die doodleuk neergeschoten worden, sterven in een lawine, moeras of iets dergelijks en natuurlijk niet te vergeten Leo's opoffering zijn nu niet altijd even kind vriendelijke scènes.

Ik had gehoopt dat de film iets meer leek op The Lion King (gezien beide films op dezelfde manga gebaseerd (zouden) zijn), maar helaas was dat een teleurstelling.
2*

Krabat (2008)

Alternatieve titel: Krabat - De Meester van de Zwarte Molen

3,5
Ik heb de film een paar weken terug in het Chassé theater in Breda gezien; soort van een sneak-peek.

De beste jeugdfilms komen uit Duitsland. Dit zou waar kunnen zijn, maar ik vind Krabat niet echt een kinderfilm; ook al wordt hij wel zo aangegeven.
In de film hangt een heerlijk duistere, sobere middeleeuwse sfeer. Dit geeft soms mooie contrasten als de scène van een donkere zolderkamer opeens naar het witte winterland verplaatst. Alle kostuums, decors, omgevingen en special effects zien er allemaal prima uit wat mij betreft.
Hoewel ze niet expliciet de doodsoorzaken laten zien van Tonda en Worschula, kan je verbeelding met gemak zelf iets bedenken (het één nog gruwelijker dan het andere). Juist door deze doden, en Merten die zich probeert te verhangen, vraag ik me af hoe deze film is uitgekomen op een leeftijdsadvies van 9+
Omdat ze het niet expliciet laten zijn, is het voordeel gelijk dat de spannende, mysterieuze sfeer in de gehele film behouden blijft.

Mijn advies; houd je van donkere fantasy films? Negeer dan het leeftijdsadvies en kijk hem gewoon.
Dit geldt ook voor degene die fan zijn van het boek. De film weet de spanning en de grauwe sfeer goed over te brengen, dus zeker de moeite waard om een keer te kijken.

Kruistocht in Spijkerbroek (2006)

Alternatieve titel: Crusade in Jeans

4,0
Het klopt dat de film niet strookt met het boek, maar een boekverfilming klopt nooit helemaal.
Ik stoor me dan ook niet aan de dingen die niet klopten maar ik vond het leuk om dingen terug te zien komen uit het boek.

Op sommige plekken vond ik dat ze een goed alternatief hadden bedacht voor een bepaalde situatie. In mijn mening staan het boek en de film los van elkaar wat betreft de beoordeling.

Het enige echte minpunt vond ik dat de film zo abrupt leek te stoppen. Ik heb hem zojuist een 2e keer gezien en het einde past nu wel iets beter, maar het was leuk geweest als we meer van het verhaal te horen hadden gekregen.
Aan de andere kant is dit ook weer positief omdat je als kijker het einde zelf met je fantasie kan invullen.

Al met al een goede film die van mij 4* krijgt.

Lion King, The (1994)

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

5,0
Misschien dat leeftijd ook een rol speelt in de beoordeling bij deze film: toen deze film in 1994 uitkwam, moest ik nog 5 worden. Als je daar als kleine uk in de bioscoopzaal zit (voor het eerst) dan laat zo'n film een overweldigende ervaring achter.
In mijn beoordeling voor Disney films zit altijd een deel jeugdsentiment verwerkt.
Ik kan me heel goed voorstellen dat als je met een bepaalde Disney niet bent opgegroeid, dat die Disney dan ook minder bevalt. Zo was The Lion king voor mij onvergetelijk en heb ik deze ook ontelbare keren gekeken tijdens mijn jeugd. Terwijl Peter Pan, die ik nooit heb bekeken tijdens mijn jeugd, voor mij persoonlijk meteen een stuk saaier is.
Daarnaast moet rekening gehouden worden met het feit dat het een kinder- / familie film is. Realisme en maatschappelijk zware onderwerpen moet je eigenlijk niet verwachten. Al komen de volwassen onderwerpen wel degelijk voor (met name in Hunchback of the Notre Dame en Lion King), weliswaar gedekt onder een deken van humor en een goede afloop. Maar hé, het is en blijft een film geschikt voor kinderen

Lord of the Rings: The Return of the King, The (2003)

5,0
Niet tegen iemand specifiek gericht, maar kan het een normale discussie blijven over de film?
En niet dat het een "oorlog" wordt tussen mensen die de film een 0,5 of een 5,0 hebben gegeven.

Over het algemeen:
LOTR is een trilogie die geweldig is binnen zijn genre, als je niet van het fantasy genre houdt, dan is het begrijpelijk dat je deze film niet leuk vond.
Wat dat betreft, als je het boek kent en niet leuk vond, waarom zou je dan de moeite nemen om de film te kijken?

Naar mijn mening moeten boek en film altijd apart worden bekeken. Iedere film, hoe geweldig ook, is maar een slap aftreksel als je hem met het boek vergelijkt. Maar dat betekent niet dat de film slecht is. Wat dat betreft is LOTR extended de beste boekverfilming die ik ooit gezien heb, wat decors / personages / outfits betreft is alles zo dicht mogelijk gebleven bij het boek. Natuurlijk blijf je altijd scenes houden die niet geheel kloppen, waarin dingen te snel gaan. Maar dat is en zal altijd zo blijven. Ze kunnen moeilijk 8 uur per deel uitrekken om te laten zien hoe iedere vijand verslagen wordt.

Die discussie over wel / niet acteren is zinloos. Acteren is niet gemakkelijk maar persoon gebonden. De acteer prestaties van een acteur zijn voor de ene kijker zeer overtuigend en voor een andere kijker waardeloos.
Echter gezien de geschiedenis van enkele acteurs zoals Ian Mc Kellen kun je niet zeggen dat de acteurs niet kunnen acteren.

Max Payne (2008)

3,0
Kijkend naar de poster van Max Payne verwachtte ik een film die een kruising was tussen Constantine en Sin City. Met die verwachting liep ik de zaal in, maar ik kwam er "bedrogen" uit. Het verhaal is vrij voorspelbaar. De bovennatuurlijke verschijningen lijken een interessante rol te spelen in het plot, al wordt deze niet uitgediept in de film, iets wat ik erg jammer vond.
Gelukkig had Max Payne niet enkel minpunten, de film was op sommige momenten visueel een echt plaatje, dit geldt vooral voor de enkele "slow-shots" die erin voorkomen. De donkere steegjes van de stad geven de grimmige sfeer waar de film om vraagt. En CGI in de scènes tegen het einde van de film met engelen zijn ook prima in orde.
Al met al is het een film die je het beste kunt kijken met je verstand op nul. Als je geen hoge verwachtingen van de film hebt, kan hij ook niet tegen vallen.

Midnight Chronicles (2008)

2,0
Dat het geen hoogstaande fantasy film zou worden, dat had ik wel verwacht. Maar Midnight Chronicles stelt teleur op zoveel aspecten.
Het verhaal had nog enigzins iets kunnen worden; als het een einde had gehad.
- Gealen loopt nog ergens rond in een ondergrondse gangenstelsel "zijn reis te voltooien"
- "The Hunter" zit nog steeds gevangen terwijl twee van zijn vrienden hem nog moeten redden.
- Van de bad-guy Mag Kiln is het nog steeds niet duidelijk of hij de Verlosser uit de Profetie is of niet...
Dus geen mooie climax tussen de good-bad guys; maar een aanzet naar dit alles. Alle plotlijnen zijn nog open en dan: aftiteling
Had de film dan een half uur langer gemaakt met het einde daarin. Liever nog een afgeraffeld einde dan geen einde.

De decors en soundtrack zijn matig tot slecht; waardoor de setting van het verhaal nogal amateuristisch overkomt.
Het acteerwerk is gelukkig dan nog redelijk, maar het kan de film helaas niet redden.
Jammer, er had zoveel meer ingezeten.
Als er een filmvervolg komt of een serie (deze film zou aflevering 1+2 zijn?) dan is het de moeite om er nogmaals naar te kijken. Maar als film an sich heeft het te weinig te bieden.

Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, The (2008)

Alternatieve titel: The Mummy 3

3,0
Deze film miste duidelijk de chemie tussen Branden Fraser en Rachel Weisz. Waar het duo in de eerste 2 films met hun humor zeker een positief punt voor de film is, schiet deze tekort. Maria Bello speelt zeker niet slecht, maar ze is gewoon niet Evelyn. De humoristische chaos lijkt ook te missen uit het script.
Het verhaal was matig, maar dat was te verwachten met een Mummy film. Zo horen ze ook te zijn: verstand op nul en genieten van de actie en humor.

Als losstaande film is hij redelijk, maar in vergelijking met de 2 voorgaande delen is hij toch een stuk minder.

Nankyoku Monogatari (1983)

Alternatieve titel: Antarctica

2,0
Na Eight Below wilde ik het "origineel" graag zien. Maar er zijn teveel honden; waar in Eight Below je de honden "leert kennen" zijn er hier zoveel schattig fluff ballen dat je ze maar moeilijk uit elkaar kunt houden.
Ook de houding van de wetenschappers stoort mij einigzins; ze voelen zich beide schuldig maar zetten niet alles op alles om zo snel mogelijk terug te keren naar de basis.
Je kunt natuurlijk ook verwachten dat lang niet alle honden het zullen overleven; maar de manier waarop sommige honden hun einde vinden is...tja...soms wel erg hard. Dat is de natuur kun je dan zeggen, maar ik vond het met name de honden die verdronken erg vervelend om te zien. . Het "acteerwerk" van de honden is goed gedaan, vraag me af hoe ze alles gefilmd hebben.
De soundtrack is inderdaad erg goed, maar kan helaas niet wegnemen dat ik de film niet nogmaals wil zien. Mijn eindoordeel: een mooie maar soms ook erg nare film. Geef mij de Disney versie maar

Phantom, The (2009)

3,0
Matige tot redelijke film.
De omgeving en decors zien er allemaal mooi uit, het acteerwerk is ook prima; maar het verhaal is gewoon flinterdun. Daarnaast word de film nooit echt heel erg spannend (iets te voorspelbaar) of grappig.
Ik vraag me af of ze hier nog iets meer willen gaan doen; gezien het open einde. Maar ik betwijfel of er een deel 2 gaat komen.
Leuk om eens te zien; maar verder te doorsnee om hem echt aan te raden.

Reiki (2009)

1,5
Deze film zit erg tussen amateuristisch en professioneel in.
Gisteren gekocht op de Elf Fantasy Fair omdat hij me erg interessant leek (ook daar de regisseur en twee van de hoofdrolspelers ontmoet).
Het plot is interressant, maar met name het geluid en het camera werk lijkt ver onder de maat. Het acteerwerk is matig tot redelijk, maar komt niet altijd tot zijn recht door slecht geluid.
De special effects zijn redelijk gedaan, al is het soms wel grappig om te zien dat ze er later in gemonteerd zijn.
De film was gebaseerd op de anime stijl, maar was beter tot zijn recht gekomen als een anime film dan live-action.

Spice World (1997)

Alternatieve titel: Spiceworld - The Movie

3,0
Op zich niet de slechtste film die er te vinden is. Deels omdat de Spicegirls nog een hele hype waren toen ik jong was, heb ik deze film vaak gekeken.
Natuurlijk, als ik nu terug kijk naar de film, is hij onder de maat: maar er hangt toch wel een leuk sfeertje.
Onder mijn sterrenwaarde is hij van een 3,0 (toen ik een jaar of 12 was) ondertussen gezakt naar een 1,5: een slechte oninteressante film.
De film is op zich niet zo super slecht, maar hij is bij ons thuis grijs gedraaid, dus de grappen zijn te vaak gehoord en daarmee niet meer interessant.

Su Qi-Er (2010)

Alternatieve titel: True Legend

3,5
True Legend begon zeer belovend; maar het 2e deel past echt niet bij de rest van de film.
Ik had liever gezien dat de laatste ~20 minuten vervangen waren door een kort einde dat wel overeen kwam met de stijl. Bijv. Su die met zijn zoontje ergens woont en een rustig leven leidt. Al was het natuurlijk een mooier eind geweest als Su zijn vrouw net nog op tijd had weten te redden
Als het tweede deel (dus wanneer Su met zijn zoontje een bedelaarsbestaan leiden) nu verder was uitgewerkt; was het beter tot zijn recht gekomen. Nu kloppen de tijdsverhoudingen niet, waardoor het (tweede) einde misplaatst is.

Acteerwerk was meer dan prima en de locaties waren prachtig. De natuur uit het eerste deel steekt erg af tegen de grauwe stadsdecors; reden te meer (voor mij) om het tweede deel snel te vergeten.

Het eerste deel: 3,5-4*
Het tweede deel: 3,0*

Tangled (2010)

Alternatieve titel: Rapunzel

5,0
Gisteren gezien en heerlijk om weer eens een echte Disney Instant Classic te zien (ook al is de film dan niet getekend).
De personages zijn top en met name de mimiek is het gewoonweg fantastisch (Maximus & Pascal )
Decors zijn erg mooi en vooral kleurrijk samengesteld. Helaas dat je er in de 3D versie niet altijd ongestoord van kan genieten omdat het 3D systeem toch nog niet geheel optimaal is.
Ondanks de "moderne 3D computeranimatie" ademt de film een zeer nostalgische sfeer uit. Dit is mede dankzij het scala van fleurige en frisse kleuren die naarmate de film vordert alleen maar mooier lijkt te worden.

Voor een Disney vielen de liedjes een heel klein beetje tegen (normaal blijven liedjes direct hangen maar gisteren vreemd genoeg niet); maar de humor sprong er des te meer uit.
Dit geldt zeker ook voor scenes die je van de ene kant wel zag aankomen; maar tegelijkertijd weten juist die scenes je toch te verassen omdat het subliem in elkaar gestoken is (bijv. de scene waarin Rapunzel de gehele Snuggling Duckling aan het zingen krijgt).
De magie in Tangled is niet alleen geschikt voor kinderen; maar zeer geschikt voor alle leeftijden.
Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik (en mijn huisgenoten ook niet) met zoveel plezier in de bioscoop gezeten heb.

Eén miniscuul puntje van kritiek: Mega Spoiler over einde! Flynn / Eugene die zodanig van Rapunzel houdt; dat hij niet meer logisch nadenkt. Ligt hij neergestoken op de grond, -en wilt Rapunzel hem redden door een deal te sluiten met haar nepmoeder- snijdt hij haar haren af nog voordat zij hem kon redden met haar gave.
Had hij eventjes gewacht dan was hij genezen en was Rapunzel alsnog gered
Het is natuurlijk voor het romantische drama/opoffering effect nodig in deze familie film; maar logisch nadenken mag natuurlijk ook als je verliefd bent


Van mij mag Disney ieder jaar wel met een nieuwe film uitkomen die zo geweldig is als Tangled.
4,5*

Twilight (2008)

3,5
Na lang wachten is dan eindelijk de verfilming van Twilight verschenen. Een heerlijk duistere romantische drama vampierfilm, tenminste voor zover je een genre aan deze film kan toekennen.

Gelukkig heeft de film niet zo’n open einde als het boek, maar dat er een vervolg gaat komen is duidelijk. Wat een leuke verandering is, ten opzichte van andere vampierfilms, is dat het hier niet om klassieke vampiers gaat: ze lopen gewoon overdag buiten en gaan doodleuk naar school. Wat ertoe leidt dat ieder kind in de Cullens familie al meer dan één keer is afgestudeerd.
De acteurs komen in het begin nog wat onwennig over, maar naarmate de film vordert worden de acteerprestaties beter en spat de chemie tussen de karakters bijna van het scherm. Om een lang verhaal kort te houden: een geweldige film die iedere vampierliefhebber een keer gezien moet hebben. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik dit pareltje aan mijn DVD collectie mag toevoegen.

Twilight Saga: New Moon, The (2009)

3,5
Dit tweede deel is zeker beter dan het eerste deel wat spanning, actie en CGI betreft, maar toch miste er iets.

Waar het in deel één van de Twilight Saga vooral gaat over Bella die graag thuis wilt horen in de vampierwereld, ontbreekt in deel twee de vampierwereld in het grootste deel van de film. Edward verdwijnt en in plaats daarvan we krijgen een betere kijk op Jacob en zijn wereld.
Iets wat menig vrouwelijk Twilight fan niet erg zal vinden is dat in Jacobs wereld de shirtjes van de mannen lijken te verdwijnen en ze genoodzaakt zijn in slechts een korte broek rond te lopen. Helaas staat Alice opeens op de stoep bij Bella en, onder veel gezucht in de bioscoopzaal, keert Bella terug naar de vampierwereld. Maar om het "eye-candy" gehalte in de film niet laten zakken verschijnt Edward ten tonele zonder shirt. Opnieuw vele blijde geluidjes in de zaal...
Allemaal leuk en aardig als de regisseur aan de fans denkt, maar hij moet oppassen dat hierdoor het verhaal niet ten onder gaat. Anders is de Twilight Saga gedoemd te degraderen tot een gehypede tienerfilm reeks.

Een reactie van Bella die ik overigens wel raar vond: Zij wil de gehele film lang niets liever dan zelf een vampier worden en eeuwig met Edward te kunnen leven. Maar als hij op het einde vraagt of zij met hem wilt trouwen lijkt ze geshockeerd?
Als je eeuwig met iemand samen wilt leven lijkt mij eerder dat je een gat in de lucht springt als die persoon je ten huwelijk vraagt...


Ik ben benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat; de boeken moet ik immers nog lezen. Maar ik geloof dat rond Kerst dit jaar alweer het volgende deel uitkomt, dus nog eventjes wachten.