menu

Hier kun je zien welke berichten alpacino4life als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Godfather, The (1972)

Alternatieve titel: Mario Puzo's The Godfather

5,0
'' I'm gonna make him an offer he can't refuse''
Op voorbereiding voor de nieuwe Scorsese film The Irishman (heb een soort van mafia film maand), deze nog maar eens uit de kast gehaald. The Godfather uit 1972 is zonder enige twijfel een van de beste films ooit gemaakt met legendarische acteerprestaties, klassieken citaten, legendarische scene's, meesterlijke filmscore etc. Vanaf de openingscene zit je al ''gehooked'' terwijl het niets meer is als een lange praatscene. De eerste 20 minuten van de film heeft op het eerste oog nog niks te maken met het verhaal van de rest van de film, er is een bruiloft en meer weten we nog niet, dingen die op de bruiloft gezegd/gedaan worden komen wel later in de film terug (Enzo ''the baker'', Bonesera de begrafenis ondernemer, het verhaal van de bandleider etc.). Pas nadat Tom Hagen (Robert Duvall) naar Californië gaat om met een studiobaas een deal te maken komt het verhaal pas op gang zogezegd. Daar krijgen we ook meteen een van de eerste legendarische en memorabele scenes; De paardenkop in het bed van de studiobaas. En zo gaat het verhaal verder met een meeting tussen de Don (Marlon Brando) en een drugshandelaar die zijn politieke invloed en bescherming wel kan gebruiken. Wanneer de Don weigert om in de drugshandel mee te gaan beginnen pas echt de problemen; en er gebeurt een aanslag op de Don waardoor Micheal Corleone (Al Pacino) zijn jongste zoon, betrokken raakt met de familiezaken waar hij tot nu toe niks mee te maken wou hebben ...

De acteer prestaties:
Marlon Brando is legendarisch in zijn optreden al Vito Corleone, met zijn ''bulldog like'' gezicht en zijn kalme heese stem. Je voelt echt de warmte van dit personege en het respect wat deze man in andere oproept door de hele film heen en hij heeft ook terecht een Oscar voor de rol gewonnen.
James Caan doet het zeer zeker ook niet slecht als de heethoofd Sonny Corleone, evenals Robert Duvall en John Cazale als Tom Hagen en Fredo Corleone; de wijze raadsgever en de zwakkere middelste broer.
Daarnaast hebben we nog de vrouwelijke cast; Diane Keaton, Talia Shire, Simonetta Stefanelli en Morgana King als Kay Adams, Connie Corleone, Apollonia en Mama Corleone. En deze doen het voor wat ze krijgen ook wel degelijk, alleen vond ik Talia Shire wat minder. Wat best wel jammer is want ik vond haar in de Rocky films altijd heel goed.
Ook niet te vergeten een paar ''sidecharacters'' zoals Abe Vigoda en Richard Castellano als de capo regimes Tessio en Clemenza, ook deze doen het zeer goed.
Maar dan is er nog Al Pacino als Micheal Corleone. Wow... wat kan ik hier nog over zeggen. Pacino is gewoon briljant in deze film, hoe hij zijn personage op twee verschillende manieren hier speelt, dankzij de transitie halverwege de film, is zo meesterlijk geacteerd door hem. Zeer jammer ook dat hij hier de Oscar niet voor heeft gewonnen. De scene in het restaurant waar hij Sollozo en de Politiecommandant vermoordt, het is allemaal daar te zien in die blik wat hij heeft, en sinds dat punt is hij een ander personage.

Zeer zeker een aanrader voor degene die hem nog niet gezien heeft, echt een meesterlijke film.
5*

Missing in Action 2: The Beginning (1985)

3,5
“You really didn't think I'd leave... without making sure you were dead?”

Net nog even herzien voor de 2de maal en ik moet zeggen; dit was zeer onderhoudend, heb van iedere seconde genoten. Nu is het eenmaal zo dat de jaren 80 actiefilms een van mijn favorieten genre is, en daar mogen films uit de stal van Canon-Films natuurlijk niet bij ontbreken.
Chuck Norris... naja dat de beste man niet kan acteren hoef ik niet duidelijk te maken, maar laten we eerlijk wezen dat is ook geen reden waarom we deze films kijken. Echter gaat het meer om de actie en de Martial-arts van meneer Norris en wat dit betreft levert deze film wel. De laatste confrontatie tussen Norris en Soon-Tek Oh noem ik hierbij als voorbeeld. BTW die Soon-Tek Oh vond ik briljant in deze film, hij zette een zeer “over the top” sadistische bad-guy neer en ik genoot van iedere seconde waar hij te zien was. De rest van de cast doet het degelijk maar niks zo memorabel als Tek Oh.
Het hele P.O.W gebeuren en het Vietnam element interesseert mij zowieso wel altijd in films (b.v Rambo) en vond dit hier zeer goed toegepast, de scené met de rat bijvoorbeeld is heel memorabel. Al met al zijn er zeker betere 80’s actiefilms maar zoals gezegd was dit zeer zeker entertaining, en wat mij betreft beter als het eerste deel in de MIA films (dit is eigenlijk de eerste maar laten we maar release van de films aanhouden). Zeer zeker een aanrader voor liefhebbers van dit genre.
3,5 *