• 9.370.389 stemmen

Het Succes van de Kringloopwinkel (2017)

Documentaire | Miniserie

Show titel: Het Succes van de Kringloopwinkel

Genre: Documentaire

Afleveringen: 5

Speelduur: 3 uur en 13 minuten

Ontwikkeld door: Frank Wiering

Oorsprong: Nederland

Datum van release: maandag 25 december 2017

Eerst uitgezonden op: VPRO.nl (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Het Succes van de Kringloopwinkel

De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is één winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. Ondertussen zijn er zo’n 1700 in Nederland: kleine en grote, van Maastricht tot Buitenpost. Alleen de bij de brancheorganisatie aangesloten kringloopbedrijven (zonder winstoogmerk) trokken in 2016 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo’n 250 miljoen en groeit ieder jaar. Maar de kringloopwinkel is niet alleen een commercieel succes: het is vooral het sociale succes dat zo bijzonder is aan de kringloopwinkel. Het is een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar ze elkaars problemen helpen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit. 'Het Succes van de Kringloopwinkel' volgt de verhalen van gewone en bijzondere mensen door heel het land.

Afleveringen

1. 1. Eén Grote Familie

25 december 2017 (38 minuten)

In de ruim 1700 kringloopwinkels in Nederland werken zo'n 20.000 mensen. Vrijwilligers, maar vooral mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een 'rugzakje', zoals dat in de winkels genoemd wordt. Iedereen weet van het rugzakje van de ander. Er zijn geen geheimen. Er heerst openheid. En dat leidt automatisch tot begrip, gesprek en waar nodig een helpende hand. Zoals ex-verslaafde Simon, die Joost helpt bij zijn afkickproces. Gerda die door het etaleren van kleding haar depressie langzaam te boven komt. 'Eén grote familie', zoals Roelof van de inname-afdeling in Steenwijk dat noemt.

2. 2. Niet de Spullen maar de Mensen

26 december 2017 (38 minuten)

Jaarlijks komen er honderden miljoenen kilo's meubels, kleding, aardewerk en elektronica binnen bij de kringloop. Hoewel het storm loopt tijdens de Kringloop Kerstkoopzondagen, gaat het niet om de spullen, maar om de mensen.

3. 3. Schatgraven

27 december 2017 (39 minuten)

Voor velen is het snuffelen naar verborgen kringloopschatten een echte verslaving. De grootste schatgraver werkt in Naarden en heet Mohammed. Hij specialiseerde zich in kunst en antiek en werkt samen met zijn doofstomme assistent Francis, met wie hij praat in een zelfontwikkelde geheimtaal. Zij vinden dingen die soms duizenden euro's waard zijn. Mohammed haalde de landelijke pers met de vondst van een vroege Mondriaan.

4. 4. (Ont)spullen

28 december 2017 (39 minuten)

We komen om in de spullen en nemen er vaak maar moeilijk afscheid van. Opruimgoeroes als Marie Kondo zijn niet voor niks bestsellerauteurs. Ook in de kringloopwinkels hebben sommigen er moeite mee.

5. 5. Verandering

29 december 2017 (39 minuten)

In de kringloopwinkel in Naarden heerst onrust: er moet efficiënter gewerkt worden en dat werk mag niet meer met behoud van uitkering gedaan worden. Blijft het nog wel 'Eén grote familie'?

avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

Was een echte feelgood serie met humor en drama. Ik breng er zelf ook wel eens wat en het is altijd fijn dat iemand er nog wat aan heeft.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Sympathiek programma in de geest van 'Schuldig' (2016), maar meer human interest dan over een groot maatschappelijk probleem. Maar leuke portretje van mensen uit alle lagen van de bevolking. Het geeft ook inzichten in hoe een kringloopwinkel draaiende blijft en hoe het concept zich verhoudt tot de rest van de economie. Toentertijd uitgezonden aan het einde van het jaar en dat was ook een prima moment voor zoveel hartverwarmende goedheid. Ik had overigens verwacht dat hier een vervolgseizoen op zou komen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Oh lief kindeke Jezus, mijn gebeden zijn verhoord: De kracht van de kringloopwinkel - VPRO