• 9.370.568 stemmen

Speelduur: 2 uur en 33 minuten

Met: Rudy Vranckx

Oorsprong: België

Datum van release: dinsdag 4 december 2012

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Revolutieroute

In 'De Revolutieroute' vertelt Rudi Vranckx het verhaal van de Arabische lente. Hij reconstrueert de opeenvolgende revoluties zoals de mensen ter plekke ze hebben beleefd. De revolutieroute is een reisprogramma en een historisch verhaal dat zichzelf nog elke dag herschrijft, maar het is vooral een verhaal van gewone mensen die tot vandaag twijfelen tussen hoop en teleurstelling. Want zoals elke revolutie is ook de Arabische lente geen simpele strijd tussen goed en kwaad, en een happy ending is nog allesbehalve gegarandeerd.

Afleveringen

1. 1. Het Volk Ontwaakt

4 december 2012 (51 minuten)

Rudi Vranckx trekt naar Tunesië, waar eind december 2010 fruitverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf uit wanhoop in brand stak. Rudi volgt het pad dat de revolutie zelf volgde, van stad tot stad en van dag tot dag. Hij trekt naar Kasserine, de armste en ellendigste plek van Tunesië, waar de opstand na Bouazizi's dood losbarstte. Rudi Vranckx probeert te peilen wat er beweegt in het Tunesië van nu. Waar islamisten de verkiezingen wonnen maar nu al bedolven worden onder de kritiek, en waar salafisten proberen het seculiere Tunesië terug te laten keren in de tijd.

2. 2. De Strijd om de Macht

11 december 2012 (51 minuten)

Niemand zal de juichkreet vergeten die over het legendarische Tahrirplein galmde toen de Egyptische president Moebarak eindelijk aftrad. Een jaar later staat Rudi Vranckx er opnieuw. Het enthousiasme en de vrijheidsdrang zijn er nog steeds. De Egyptische revolutie gaf aanleiding tot een machtsstrijd die nog steeds niet uitgevochten is. Rudi Vranckx spreekt er met boeren, met salafi's, en overal klinkt dezelfde boodschap: wij geven onze vrijheid nooit meer op.

3. 3. Arabische Winter?

18 december 2012 (51 minuten)

Is de Arabische lente een winter geworden? Dat is de centrale vraag in de laatste aflevering van De revolutieroute. Rudi Vranckx zet zijn reis door Libië voort. In Misrata, Tripoli en een aantal Berber-dorpen ziet Rudi een land dat verscheurd wordt tussen hoop en rancune, tussen wantrouwen en de trots om vrije Libiër te zijn.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.