• 11.518 nieuwsartikelen
 • 163.826 films
 • 10.482 series
 • 30.476 seizoenen
 • 618.923 acteurs
 • 194.208 gebruikers
 • 9.042.641 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Troon (2010)

Drama / Romantiek | Miniserie
3,29 7 stemmen

Show titel: De Troon

IMDb beoordeling: 6,6 (145)

Genre: Drama / Romantiek

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur

Ontwikkeld door: Berry van Zwieten

Met: Jeroen Willems, Raymond Thiry en Yorick van Wageningen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zaterdag 6 maart 2010

Eerst uitgezonden op: Nederland 2 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Troon

De verleiding van macht, eenzaamheid, heroïek, het begin van Nederland en het brandende verlangen naar De Troon! Ook liefde, haat, bloedvergieten, schone schijn en het verliezen van dierbaren zijn volop aanwezig in deze serie. In zes afleveringen wordt teruggekeken op de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis in de negentiende eeuw.

Externe links

Afleveringen

 1. 1. Liever Laf dan Geen Hoofd

  6 maart 2010 (50 minuten)

  1795: Stadhouder Willem V vlucht met zijn vrouw en kinderen weg uit Nederland. De familie van Oranje, met aan het hoofd stadhouder Willem V, vlucht weg uit Nederland nadat de Fransen het land zijn binnengevallen. De zoon van Willem V, de latere koning Willem I, doet er na het overlijden van zijn vader, en aangespoord door zijn dominante moeder Wilhelmina van Pruisen, alles aan om enige macht te behouden voor de Oranjes. Door Napoleon wordt hij afgescheept met de heerschappij over het piepkleine staatje Fulda. Zijn oudste zoon Guillot, de latere Willem II, volgt ondertussen een opleiding aan de militaire academie in Berlijn.

 2. 2. Morgen Krijg je Kaviaar

  13 maart 2010 (50 minuten)

  1816: Het huwelijk van Guillot en Anna Paulowna begint gelukkig. Twee mooie jonge mensen die genieten van het leven en elkaar. Maar Anna kan niet wennen aan het stijve en zuinige Nederlandse hof. Ook de relatie tussen koning Willem I en zijn zoon Guillot komt onder steeds grotere spanning te staan. Guillot, charmant, impulsief en wispelturig, is in alle opzichten de tegenpool van zijn vader, die vasthoudend en onwrikbaar het land eerder regeert als absoluut heerser dan als soeverein vorst. De rivaliteit tussen beide mannen groeit. Guillot en Anna besluiten zich in Brussel te vestigen. Daar leven ze op grote voet en ongeduldig moeten ze afwachten tot de Nederlandse kroon hen ten deel zal vallen.

 3. 3. België Is van Mij

  20 maart 2010 (50 minuten)

  1829: Guillot wordt onderhuids, en naar later blijkt misschien wel terecht, beschuldigd van de diefstal van de Russische kroonjuwelen van zijn vrouw. Na een stevige uitbrander van zijn gehate vader en een hevige ruzie met Anna, reist Guillot schoorvoetend af naar Rusland, alwaar de Tsaar hem gebiedt de juwelen terug te vinden. Er zit niets anders op, Guillot zoekt zijn oude minnaar Pereira op en dwingt hem alles op te schrijven wat hij weet van de diefstal. Guillot zelf dient hierbij natuurlijk buiten schot te blijven. Pereira schrijft de schuldbekentenis met de namen van de andere daders, en schiet zich zelf door het hoofd. Zo zal de liefde tussen hem en Guillot, altijd geheim blijven.

 4. 4. Willem, Willem, Willem en Willem

  27 maart 2010 (50 minuten)

  1840: Guillot grijpt de kans om eindelijk zijn vader op te volgen. Guillot doet een boekje open naar de pers over het aanstaande huwelijk van zijn vader met een katholieke Belgische en over het fortuin dat de koning heeft vergaard over de rug van de bevolking. Het volk mort, Willem I kan niet anders dan aftreden. Guillot, met aan zijn zijde een triomfantelijke Anna Paulowna, wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam als koning Willem II. Al snel daarna sterft Willem I, in de armen van zijn nieuwe en laatste liefde. Kroonprins Kleinti, de toekomstige Willem III, is intussen getrouwd met Sophie van Württenberg. Een belezen jonge vrouw met een immens internationaal intellectueel netwerk.

 5. 5. Maak Er Maar een Republiek Van

  3 april 2010 (50 minuten)

  1849: Na een desastreuze val sterft plotseling Guillot, koning Willem II. Anna Paulowna is ontroostbaar, na acht jaar alweer koningin af, trekt ze zich meer en meer terug uit het openbare leven. Willem III, kinderachtig en onvoorspelbaar als hij is, weigert in eerste instantie zijn vader op te volgen in die uitgeholde monarchie van Thorbecke. Hij vlucht naar zijn minnares in Engeland. Zijn vrouw Sophie is 'not amused' maar kan niet anders dan zijn grillen lijdzaam verdragen. Na enig aandringen en wat valse beloften, geeft Willem III zich, kinderachtig en onvoorspelbaar als hij is, toch gewonnen. Opnieuw wordt er een koning ingehuldigd in de Nieuwe kerk te Amsterdam.

 6. 6. Drie Koningen

  10 april 2010 (50 minuten)

  1878: Willem III wordt aangespoord door zijn trouwe raadsheer Dumonceau, de enige die opgewassen is tegen de kuren van Neerlands derde koning, om zijn opvolging zeker te stellen. Kroonprins Wiwil gaat in Parijs ten onder aan liefdesverdriet en drankmisbruik en Willems tweede zoon, Alexander, is een lichamelijk gehandicapte kamergeleerde die niet geïnteresseerd is in het koningschap. Er moet een nieuwe oranjetelg verwekt worden, Willem III moet trouwen, en wel nu. Na een tot mislukken gedoemde rondreis langs allerlei huwbare 'baarmoeders', is tot ieders ongeloof de jonge en mooie Emma van Waldeck Pyrmont bereid om met de veel oudere Willem III te trouwen.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van stinissen

stinissen (crew series)

 • 22320 berichten
 • 69526 stemmen

Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.