• 9.376.236 stemmen

Kijken in de Ziel - Seizoen 4 (2011)

Show titel: Kijken in de Ziel

Afleveringen: 6

Speelduur: 3 uur en 30 minuten

Met: Coen Verbraak

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 26 juli 2011

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kijken in de Ziel

Kijken in de Ziel is een documentaire-reeks die inzicht geeft in verschillende vak-onderwerpen, waar vaak door de vaklieden met ervaring over dit betreffende vak wordt gesproken alsook hun persoonlijke ervaringen hiermee. Aanbod komen onder meer: Psychiaters, toptrainers, strafpleiters, politici, artsen, topondernemers, journalisten en rechters.

Afleveringen Seizoen 4 (2011)

1. 1. Politici: In de Politiek

26 juli 2011 (35 minuten)

Het gaat onder meer over de vraag of politici een voorbeeldfunctie hebben. En wat betekent dat dan? Is het erg als ze de werkster zwart betalen, buitenissige seksuele voorkeuren hebben of er een buitenechtelijke relatie op nahouden? En moet je aanstaande politici vooraf wel of niet uitvoerig screenen?

2. 2. Politici: De Tweede Kamer

2 augustus 2011 (35 minuten)

De Tweede Kamer is het kloppend hart van onze democratie. Hier debatteren wekelijks honderdvijftig volksvertegenwoordigers over alles wat Nederland tot Nederland maakt. Maar wordt er daar in die Kamer eigenlijk nog wel over echt belangrijke zaken gedebatteerd? Wordt alle aandacht en politieke slagkracht niet opgeslokt door de waan van de dag? Mag je in de Tweede Kamer alles zeggen wat je wilt of zijn er grenzen aan de vrijheid van het woord? Wie zijn die Kamerleden eigenlijk? Vertegenwoordigen ze werkelijk het volk of zitten ze er vooral voor zichzelf?

3. 3. Politici: De Minister

9 augustus 2011 (35 minuten)

Nederland telt in het huidige kabinet twaalf ministers. Wat doet een minister eigenlijk? Hoe blijft hij als eenling overeind tegenover een ministerie waar vele honderden ambtenaren werken? Staat een minister boven een Kamerlid? En mag een minister na zijn ambtstermijn elke baan aannemen die hij wil? Mocht Camiel Eurlings zomaar directeur worden van de KLM? En deugde het dat Wim Kok commissaris werd bij ING?

4. 4. Politici: De Media

16 augustus 2011 (35 minuten)

Een politicus krijgt vanaf zijn eerste dag in Den Haag te maken met de pers. Rondom het Binnenhof werken honderden journalisten die het functioneren van het politieke bedrijf dagelijks op de voet volgen. Hoe ga je als politicus om met de pers? Is het noodzakelijk om mediatraining te volgen? Hoe machtig zijn journalisten eigenlijk? Kunnen Frits Wester of Ferry Mingelen mensen maken en breken? Of kun je het met sommige journalisten best op een akkoordje gooien?

5. 5. Politici: De Stem des Volks

23 augustus 2011 (35 minuten)

De (oud-)politici Jan Marijnissen, Hans Wiegel, Nebahat Albayrak, Jolande Sap, Frans Weisglas, Rita Verdonk, Wouter Bos, Els Borst, Jack de Vries, Elco Brinkman en André Rouvoet. Waarom zijn ze volksvertegenwoordiger geworden?

6. 6. Politici: De Politicus

30 augustus 2011 (35 minuten)

De (oud-)politici Jan Marijnissen, Hans Wiegel, Nebahat Albayrak, Jolande Sap, Frans Weisglas, Rita Verdonk, Wouter Bos, Els Borst, Jack de Vries, Elco Brinkman en André Rouvoet vertellen openhartig over de finesses van hun vak en over zichzelf. In hoeverre beïnvloedt of beïnvloedde hun werk hun privéleven? Gaat meeste stemmen gelden altijd op in een democratie?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ben hier volgens mij afgehaakt omdat ik het niet echt spannend vond. Politici hebben vaak uitvoerig media-training gehad, dus die weten wel hoe je omgaat met lastige vragen (dat gold voor de reeks met de journalisten trouwens ook.)

avatar van neo

neo

In de reeks van Kijken in de Ziel zijn sommige beroepsgroepen al zo in de openbaarheid dat sommige dingen voor de hand liggen en daarbij deze mensen meer dan geoefend zijn om hun verhaal te vertellen. Denk hierbij vooral aan journalisten en politici, of in mindere mate aan voetbalcoaches. Niet allemaal 1 grote openbaring, maar over de gehele linie is er genoeg moois te ontdekken. Waar bij een Leo Beenhakker zijn emotie zo mooi naar voren komt, geldt dit bij politici bijvoorbeeld voor Albayrak met stuk over de dood van haar vader. Zo kwetsbaar zie je politici zelden. Of wat denken van

Rouwvoet te horen over de democratie in relatie tot de doodstraf.