• 9.371.913 stemmen

The Case-Book of Sherlock Holmes - Seizoen 1 (1991)

Alternatieve titel: The Casebook of Sherlock Holmes

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur

Ontwikkeld door: Michael Cox

Met: Jeremy Brett, Edward Hardwicke en Rosalie Williams

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 21 februari 1991

Eerst uitgezonden op: ITV (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Case-Book of Sherlock Holmes

The Casebook of Sherlock Holmes is de derde Sherlock Holmes serie met Jeremy Brett in de hoofdrol en is het vervolg op The Return of Sherlock Homes. Het speelt zich af tijdens de eeuwenwisseling die het einde inluidt van het Victoriaanse tijdperk. De veranderingen volgen elkaar razendsnel op, maar binnen de wereld van de misdaad verandert er weinig. Opnieuw worden de beroemde detective en zijn vriend en collega dokter Watson geconfronteerd met een aantal ongewone zaken die om een agressieve en niet-alledaagse aanpak vragen.

Afleveringen Seizoen 1 (1991)

1. 1. The Disappearance of Lady Frances Carfax

21 februari 1991 (50 minuten)

Een eigenwijze feministe raakt langzaam maar zeker in de greep van een moordzuchtige oplichter. Nadat Watson haar ontmoet heeft en hem is opgevallen dat ze wordt lastiggevallen door bebaarde man, besluit Holmes haar te gaan redden.

2. 2. The Problem of Thor Bridge

28 februari 1991 (50 minuten)

Een gouvernante wordt gearresteerd voor de moord op de vrouw van haar werknemer. De weduwnaar is er echter van overtuigd dat de gouvernante onschuldig is en hij huurt Holmes in om haar onschuld te bewijzen.

3. 3. Shoscombe Old Place

7 maart 1991 (50 minuten)

Een door schulden geteisterde aristocraat is een zenuwinzinking nabij en zijn bedienden maken zich zorgen om hem. Zijn paardentrainer zoekt Holmes op om hulp te vragen.

4. 4. The Boscombe Valley Mystery

14 maart 1991 (50 minuten)

Wanneer William McCarthy dood wordt aangetroffen, wordt zijn zoon James, met wie hij vlak voor zijn dood een ruzie heeft gehad, aangeklaagd voor moord. James roept de hulp in van Holmes, maar weigert hem te vertellen waar de ruzie over ging.

5. 5. The Illustrious Client

21 maart 1991 (50 minuten)

Violet Merville is vastbesloten om de man van wie ze houdt te trouwen. Holmes weet echter dat deze man, die zich lief en verleidelijk voordoet, al één van zijn eerdere vrouwen vermoord heeft.

6. 6. The Creeping Man

28 maart 1991 (50 minuten)

De dochter van wetenschapper Professor Presbury denkt het gezicht van haar vader gezien te hebben in haar slaapkamerraam. Holmes denkt dat dit te maken heeft met de recente diefstal van enkele apen uit de dierentuin.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Wat een fijne series zijn dit toch. Ik vind de 'nieuwe' Sherlock serie echt te gek, maar deze traditionele vertelling van de verhalen mag er ook zeker wezen. Daar waar ik The Return af en toe wat minder goed vond dan The Adventures, simpelweg doordat ik de verhalen van bepaalde afleveringen wat minder vond, daar zijn dit gewoon weer zes ijzersterke en ontzettend boeiende afleveringen. Jeremy Brett ís gewoon Sherlock Holmes; daar is wat mij betreft geen discussie over mogelijk. Zijn uitmuntende prestatie tilt het niveau echt omhoog. Verder valt ook de aankleding van de serie, waar vermoedelijk veel tijd en aandacht aan besteed is, in positieve zin op. De mysteries worden daarnaast op intrigerende en dikwijls spannende wijze in beeld gebracht. De series stralen anno 2017 nog steeds kwaliteit uit en ik kan eenieder die fan is van de BBC-serie aanraden deze klassiekers eens een kans te geven.

avatar van Brix_mm

Brix_mm

Jeremy Brett is nog steeds de beste Sherlock Holmes voor mij, en Edward Hardwicke is een goede Dr. Watson, maar ik mis David Burke in de rol van Watson enorm in deze laatste serie.

Hij was minder stijf, en had meer gevoel voor humor.

Het blijft wel een uitstekende serie.