• 9.373.692 stemmen

Sanningen - Seizoen 1 (2023-2024)

Alternatieve titel: Fallen

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 17 minuten

Ontwikkeld door: Camilla Ahlgren, Martin Asphaug en Alex Haridi

Met: Sofia Helin, Hedda Stiernstedt en Håkan Bengtsson

Oorsprong: Zweden

Datum van release: maandag 25 december 2023

Eerst uitgezonden op: TV4 (Zweden)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Sanningen

Iris Broman is de nieuwe manager van de Kalla Fall-groep in Malmö. Ze heeft net haar oude leven in Stockholm achter zich gelaten en is verhuisd naar het huis van haar halfzus aan zee in Ystad. Op dezelfde dag dat Iris aan haar nieuwe baan begint, wordt er een schedel gevonden in het bos. Een oude zaak wordt weer actueel en zet alles op zijn kop, waardoor de levens van verschillende mensen met elkaar verstrengeld raken.

Afleveringen Seizoen 1 (2023-2024)

1. 1. Benjamin

25 december 2023 (41 minuten)

Na een zware klap van het noodlot durft de Stockholmse politiedetective Iris Broman een nieuwe start te maken in Malmö. Daar wordt ze hoofd van de afdeling cold cases.

2. 2. Alibit

25 december 2023 (41 minuten)

In de zaak van het lichaam dat in het bos is gevonden, duikt een nieuw spoor op na een tv-optreden van Iris. De gevangen prostituee Claire meldt zich en beweert de moordenaar te kennen.

3. 3. Villospår

1 januari 2024 (43 minuten)

Het is nog steeds niet duidelijk of het lichaam dat in het bos is gevonden echt dat van de vermiste Benjamin is. Plotseling duikt er een vermeende dader op bij het politiebureau.

4. 4. Stockholm

7 januari 2024 (44 minuten)

Iris reist naar Stockholm om haar oud-collega Adam op te zoeken. Tijdens een line-up identificeert ze een man die iets te maken heeft met de dood van haar partner Christian.

5. 5. Erkännandet

14 januari 2024 (44 minuten)

Iris laat de dossiers over de zaak Benjamin ophalen uit de archieven. Ze ontdekt daarin een detail dat de leraar Hillevi in het middelpunt van het onderzoek plaatst.

6. 6. Försoningen

21 januari 2024 (44 minuten)

Nadat ze door de rechercheurs is ondervraagd, vertrekt lerares Hillevi met haar dubieuze nieuwe vriendje op vakantie naar Jutland. Iris en Jens zitten haar op de hielen.

avatar van cor1946

cor1946

1e aflevering gezien. Traag en gaap.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Kijken doe ik vooral omdat ik Zweden prachtig vind, eigen ervaring, hoewel Noorwegen op nr. 1 en de taal mooi, aangenamer dan Deens. Het verhaal ontvouwt zich langzaam en toch wordt het al in deel 1 een snelkookpan van heden en verleden, werkstructuren bij de recherche en diep menselijk verdriet. Sofia Helin speelt de hoofdrol voortreffelijk!

Voorlopig 3,5 punten. We gaan het zien!

avatar van AniSter

AniSter

Hier had ik iets meer van verwacht. De eerste 3 delen waren prima, maar vanaf deel 4 zakte het geheel in, in ieder geval wat snelheid betrof; minder boeiend. Helin deed het verder prima. Dit was in ieder geval een serie met een hoog drama-gehalte en wat minder misdaad.

avatar van clairest

clairest

Deze serie was echt iets voor mij. Hij verhaalt rustig en indringend. Hij draait om politiewerk maar is bovenal een uitstekende dramaserie. Fijn om Sofia Helin nog eens te zien als detective na The Bridge, dit keer heeft ze geen autisme, maar is nog wel op andere manieren zeer menselijk en invoelbaar. Ik heb genoten van de actrice en ook van de hele serie. Inderdaad: niet in de eerste plaats een spannende serie, maar wel eentje voor wie ook van drama houdt.

avatar van Suitehome

Suitehome

De introverte hoofdpersoon Iris Broman (Sofia Helin - The Bridge, Atlantic Crossing) verhuist na een traumatische ervaring van Stockholm naar Malmö om daar een cold case zaak te onderzoeken. Met scenariste Camilla Ahlgren (The Bridge, Quicksand) aan boord kan Sanningen bijna niet misgaan. Toch valt het zesdelige psychologische drama - een lichte, emotionele variant op de Nordic Noir - tegen.

De onvolprezen Sofia Helin acteert goed en letterlijk zonder opsmuk, maar lijkt een beetje te verdwalen in het rommelige en gekunstelde plot. Er gebeurt veel in Sanningen, dat verwantschap vertoont met de Zweedse klassieker Beck. Wat niet helpt zijn de verschillende subplots die onaf eindigen in de Zweedse Bermudadriehoek, ergens onder de Øresundbrug. Sanningen is te ambitieus in de talrijke verhalen en gebeurtenissen die verteld moeten worden. Een tweede seizoen lijkt in de maak; de karakters in Sanningen zijn er boeiend genoeg voor. Nu het verhaal zelf nog.