• 9.379.946 stemmen

Legend of King Arthur, The - Seizoen 1 (1979)

Show titel: Legend of King Arthur, The

Afleveringen: 8

Speelduur: 3 uur en 46 minuten

Ontwikkeld door: Andrew Davies

Met: Andrew Burt, Maureen O'Brien en Felicity Dean

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 7 oktober 1979

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Legend of King Arthur, The

Tovenaar Merlin uit het duistere tijdperk, moe van de barbarij om hem heen, schept een nieuwe orde van verlichting en rechtvaardigheid met een jonge Arthur aan het hoofd. Merlijn helpt Arthur aan het magische zwaard Excalibur om hem tegen vijandige vorsten te helpen. Maar Arthur moet ook oppassen voor zijn halfzus Morgan, een tovenares die gezworen heeft haar vaders dood op Arthur te wreken. Als Morgan haar plannen intensiveert, gebruikt ze magie om 'Ronde Tafel'-ridder Lancelot en koningin Guinevere verliefd te maken. Maar het is de nog verraderlijke Mordred die Arthur's heerschappij echt bedreigt.

Afleveringen Seizoen 1 (1979)

1. Aflevering 1

7 oktober 1979 (28 minuten)

2. Aflevering 2

14 oktober 1979 (28 minuten)

3. Aflevering 3

21 oktober 1979 (28 minuten)

4. Aflevering 4

28 oktober 1979 (28 minuten)

5. Aflevering 5

4 november 1979 (28 minuten)

6. Aflevering 6

11 november 1979 (29 minuten)

7. Aflevering 7

18 november 1979 (28 minuten)

8. Aflevering 8

25 november 1979 (29 minuten)

avatar van FlorisV

FlorisV

De serie is met een goedkoop budget gemaakt en straalt in alle opzichten eenvoud uit, maar is goed geschreven en uitstekend geacteerd. Het had zo in het theater opgevoerd kunnen worden. De enige casting die ik wat minder vond was die van Morgan Le Fey (ook haar aankleding vond ik niks, waarom loopt ze er als non bij?). Maar bijvoorbeeld Lancelot is geweldig, net als Bors. Wat ik ook kon waarderen waren de zwaardgevechten. Het zal op sommigen wat knullig overkomen maar ik vond het fijn weer eens gevechten te zien waarbij niet elke halve seconde geknipt is en ze hebben er met beperkte middelen toch werk van gemaakt.

Tijdloos en zeer genietbaar. Ik heb deze ooit in mijn tienerjaren bekeken en nu, zeker 30 jaar later, staat de serie nog steeds overeind. Excalibur blijf voor mij de ultieme verfilming en heeft een betere Merlijn en Morgan maar deze slaat veel gebeurtenissen over die in deze miniserie wel weer aan bod komen. Dus dit was een interessante DVD om te vinden en op te zetten.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Mijn favoriete verfilming van de legende.

Sober, maar daardoor ook "realistischer".

Ik ben het voor het grootste gedeelte eens met de review van FlorisV

Maar niet met zijn voorkeur voor Excalibur, die vooral door de totaal foute aankleding (de harnassen, die niet in het tijdperk, ca. 500 na Chr., thuis horen)) voor mij ongenietbaar is.