• 9.198.678 stemmen

Het Jaar van Fortuyn (2022)

Drama | Miniserie

Show titel: Het Jaar van Fortuyn

Afleveringen: 5

Speelduur: 4 uur en 08 minuten

Ontwikkeld door: Erwin Godschalk

Met: Jeroen Spitzenberger, Ramsey Nasr en Fedja van Huêt

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 25 maart 2022

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

• NPO Start Bekijk miniserie via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Het Jaar van Fortuyn

Het politieke establishment schrikt op van de stormachtige opkomst van de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn. PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, de belangrijkste kanshebber in de strijd om het Torentje, ziet hoe het politieke spel onder invloed van de eigenzinnige populist Fortuyn razendsnel verandert. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent. De snel stijgende populariteit van Fortuyn dwingt de gevestigde orde om krachtig stelling te nemen. De dramatische gebeurtenissen die hiervan het gevolg zijn, laten hun sporen na in de samenleving en het persoonlijk leven van de hoofdpersonen.

Afleveringen

1. 1. Geen Wolkje aan de Lucht

25 maart 2022 (52 minuten)

Nederland staat er economisch goed voor, de PvdA staat bovenaan in de peilingen, niks lijkt partijleider Ad Melkert in de weg te staan om de nieuwe premier van Nederland te worden. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg, die ook in Nederland voelbaar is. De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland.

2. 2. Ik Zeg Wat Ik Denk

1 april 2022 (47 minuten)

Melkert wil stelling nemen over de groeiende migratieproblemen, maar Kok houdt dit tegen: het onderwerp ligt te gevoelig. Als Fortuyn in een interview de islam een achterlijke cultuur noemt, steekt er een storm van protest op. Melkert kan zich niet langer stilhouden en wordt gedwongen zich uit te spreken. Ondertussen overlegt het bestuur van Leefbaar Nederland in een nachtelijk crisisoverleg of Fortuyn nog kan aanblijven als lijsttrekker.

3. 3. De Gewone Man

8 april 2022 (50 minuten)

Fortuyn besluit na de breuk met Leefbaar Nederland een eigen partij op te richten: Lijst Pim Fortuyn. Ondertussen probeert Melkert de teleurgestelde kiezer terug te halen door zich te profileren als de gewone man. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst bij het debat na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen, waar Fortuyn een monsterzege heeft geboekt in Rotterdam. Melkert heeft geen antwoord op de triomfantelijke Fortuyn en diens plaagstoten.

4. 4. There Is No Business like Showbusiness

15 april 2022 (49 minuten)

Als Fortuyn een taart in zijn gezicht krijgt van een activiste, doet hij een oproep aan Kok en de PvdA om hem niet langer te demoniseren. Melkert haalt alles uit de kast om zich tijdens het Erasmusdebat te revancheren op Fortuyn. De oplopende spanning tussen de politieke rivalen trekt niet alleen een wissel op hun privéleven, het slaat ook over op de kiezer, waarbij het zelfs tot openlijke agressie komt.

5. 5. Democratie

22 april 2022 (50 minuten)

Terwijl verkiezingsdag nadert, liggen de partijen in de peilingen dicht bij elkaar. Fortuyn wordt op het Mediapark doodgeschoten. De verbijstering is groot. Kok bezweert de chaos door de LPF te laten beslissen over het doorgaan van de verkiezingen. Woordvoerder Mat Herben volgt Fortuyn op als partijleider. Ondertussen richt de woede van Fortuyn-aanhangers zich op Melkert. Met nog een paar dagen tot de verkiezingen probeert Melkert overeind te blijven.

Best geinig allemaal, maar een beetje teveel parodie.

Dat is wel even leuk maar echt de diepgang in gaat het nooit.

Melkert is wel iets teveel een slap mannetje met rare lijzige stem en Fortuyn iets teveel een gefrustreerde zuiperd.

Overigens is al dat volk dat daadwerkelijk Melkert of de pvda of welke andere politicus dan ook de schuld geeft van de moord op Fortuyn niet helemaal lekker bij zn Paasei.

avatar van Lucaij

Lucaij

kos schreef:

Best geinig allemaal, maar een beetje teveel parodie.

Dat is wel even leuk maar echt de diepgang in gaat het nooit.

Zoals Fortuyn zei: ze hebben het klimaat gecreëerd. Herben noemde het een haatcampagne. Ik vond dit goed aan bod komen in de serie. Haatimams bv. zijn geen daadwerkelijke terroristen, maar ook zij creëren het klimaat. Uiteraard is de dader de linkse extremist Volker van der Graaf, die nu gek genoeg gewoon vrij rond loopt. It’s a bloody Shame.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Het meeste dat ik had willen zeggen over de serie is al gezegd. Ik heb er met plezier naar gekeken, maar die parodie-stijl zorgt er wel voor dat ik soms zaken in twijfel trok. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat ik hier niet naar een documentaire zit te kijken en dat hier dus altijd een deel fictie bij komt kijken. Ik heb Tom Hanks wel eens horen zeggen dat hij standaard tegen de 'echte' personages die hij vertolkt zegt: ''I'm going to say things you never said. Go places you never were. Do things you never did''. Logisch. Tegelijkertijd hoop je natuurlijk dat men zo natuurgetrouw mogelijk blijft.

Verder vond ik het jammer dat er dan toch weer bekende namen als Thijs Römer en Frank Lammers hiervoor dienen op te draven. Römer vind ik uitgerekend in deze rol een zeer onhandige keuze en Lammers is veel te veel op tv, waardoor ik hem nauwelijks nog serieus kan nemen. Geef dat soort rollen eens aan wat minder bekende acteurs, zou ik zeggen. Maar goed, verder was ik wel onder de indruk van de cast. Ik vond Ramsey Nasr erg sterk en hetzelfde geldt voor Jeroen Spitzenberger. Het zijn geen complete lookalikes, maar dat geeft niet. Er is maar één Ad Melkert en er was maar één Pim Fortuyn en dat lijken de acteurs wel in de gaten te hebben. Sterker nog, ik denk dat als Spitzenberger er nog een schepje bovenop gedaan had het mogelijk had uitgemond in een karikatuur en dat wordt nu wel voorkomen.

Ik heb de periode van Fortuyn niet (bewust) meegemaakt, maar zijn verhaal is er natuurlijk een dat niet vergeten mag worden. Ongeacht je mening over zijn visie, het politieke klimaat is met zijn komst veranderd en je ziet dat de zaken die hij op de kaart zette vandaag de dag niet meer uit het politieke debat zijn weg te denken. Deze serie had wat mij betreft nog een stukje langer gemogen, maar het geeft desondanks wel heldere samenvatting van zijn politieke carrière.

avatar van Diederik58

Diederik58

Wat een uitstekende Nederlandse serie.

Uitmondend in een hele trieste gebeurtenis voor Nederland. Ik kan mij de dag nog herinneren net als 9-11.

Prima acteerwerk. Ook al zijn de personen niet geheel lijkend, gedrag en persoonlijkheid zijn goed geacteerd.

Goed om Mat Hetben als een soort voice over te gebruiken.

De script is vermoedelijk een vrije interpretatie van de gebeurtenissen. Ik vind het verloop boeiend.

Mooi in beeld gebracht is dat niet de inhoud zo belangrijk is in de politiek, maar juist het charisma en de persoonlijke beleving van de politici. Dat weten we natuurlijk al lang. Verbazingwekkend is dat politieke partijen steeds totaal a-charismatische leiders op 1 zetten.

Bijzonder vond ik wel dat de moordenaar blijkbaar niet in zijn eentje handelde.

Verder goed dat ook de periode na de moord op Fortuyn in beeld wordt gebracht.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

“Ik word minister-president van dit land, en als ik het niet word, dan ben ik het toch.”

Het jaar van Fortuyn, is een voortreffelijk Nederlandse serie dat een goede inkijk biedt, op het politieke schaakspel van toentertijd. Politiek is voor jongeren vaak tè complex, maar deze serie weet er door een soort van parodie-stijl op aan te nemen, een goede en interessante draai aan te geven. Politiek is hier beter te bekoren, voor de “gewone man” en als ik docent maatschappijleer was, dan wist ik het wel. Hier ging een werkstuk over gemaakt worden.

Zelf, ben ik persoonlijk wel fan van politiek geneuzel. Met name dit tijdperk in Nederland heeft logischerwijs, veel indruk op mij achter gelaten. Het in beeld brengen van het constant framen en demoniseren van Fortuyn, is goed in beeld gebracht en treurig om te zien weer. De man was gewoon ontzettend charismatisch, terwijl de rest van het kabinet alleen a-charismatische leiders hadden. Ook de monologen van Matt Herben (Fedja), maakte het nog aangenamer om na te kijken.

Ik vond het acteerwerk overigens écht steengoed. Jeroen Spitzenbergen zette Fortuyn écht ijzersterk neer. Het accent, lichaamsbeweging, het klopte allemaal. Ook Ramsey Nasr, als Ad Melkert was indrukwekkend. Verder was eigenlijk iedereen van een erg hoog niveau.

Zeker een aanrader om te checken! Hij is toch gratis te zien op de NPO site.

Diederik58 schreef:

Bijzonder vond ik wel dat de moordenaar blijkbaar niet in zijn eentje handelde.

? waar haal je dat vandaan?

avatar van Diederik58

Diederik58

@kos Ik speculeer. FvdG was/is dierenactivist en kreeg in de serie een vuurwapen aangereikt. Natuurlijk had die persoon ook een degene kunnen zijn van wie FvdG het vuurwapen kocht. De serie is natuurlijk geen waarheidsgetrouwe reconstructie.

avatar van jester

jester

Ik vond het een erg goede serie, met over het algemeen prima vertolkingen en een inventief scenario. Ik heb het redelijk bewust meegemaakt allemaal toentertijd, maar de achtergronden (zeker in de eerste fase) had ik niet scherp. Vooral de rol van Matt Herben in deze vorm was een mooie toevoeging. Minder: de casting van Thijs Römer en Frank Lammers (zoals hier al eerder aangegeven). Ook de dynamiek binnen de PvdA is goed weergegeven, met de belangrijke rol die Wim Kok in de campagne voerde, met zijn rechterhand Dick Benschop (die toevallig weer in het nieuws is als directeur van Schiphol). Nog speciale aandacht voor het gebruik van muziek in de serie, zoals bij de moord (Radiohead), en de vormgeving van de openingscredits. Zeer geslaagd.

Diederik58 schreef:

Leek mij inderdaad gewoon een kooptransactie.

avatar van RedLine

RedLine

Jeroen Spitzenberger is voor mij op dit moment de beste acteur van Nederland. Misschien wel zijn beste rol tot nu toe naar mijn mening. Jammer dat je per halfje je stem moet bepalen. Ik had deze serie graag een 3,75 willen geven. Net geen 4 waard in mijn ogen. Hierdoor stem ik 3,5.