Swanenburg - Seizoen 1 (2021)
Show titel: Swanenburg
7,4 (389)
Afleveringen: 20
Speelduur: 13 uur en 20 minuten
Ontwikkeld door: Hanneke Niens, Jasper van der Schalie en Marlies van Amerongen
Met: Aus Greidanus, Frederik Brom en Tine Joustra
Nederland
Datum van release: maandag 19 juli 2021
Eerst uitgezonden op: NPO Start (Nederland)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Ziggo
Plot Swanenburg
Wanneer pater familias Jack Praal geconfronteerd wordt met zijn grootste angst doordat zijn jongste zoon Dirk in verband wordt gebracht met de dood van een vrouw, raakt de familie verstrikt in een web van intriges en verraad. De familieleden zetten hun eigen belangen opzij om alles te redden. Maar niet iedereen speelt een eerlijk spel, wat lijkt te resulteren in de onvermijdelijke ondergang van de eens zo hechte familie Praal.
Afleveringen Seizoen 1 (2021)
Aflevering 1
19 juli 2021 (40 minuten)
De familie Praal heeft weinig tegenwind gekend in het leven. Zoals in elke familie spelen de gebruikelijke ups-and-downs, maar dat staat hun onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit voor elkaar nooit in de weg. Tot blijkt dat er een gevaarlijk spel gespeeld wordt. Hoe ver ga je voor je familie als blijkt dat je familie je verraadt?
Aflevering 2
20 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 3
21 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 4
22 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 5
26 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 6
27 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 7
28 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 8
29 juli 2021 (40 minuten)
Aflevering 9
2 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 10
3 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 11
4 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 12
5 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 13
9 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 14
10 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 15
11 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 16
12 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 17
16 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 18
17 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 19
18 augustus 2021 (40 minuten)
Aflevering 20
19 augustus 2021 (40 minuten)

hatebreeder
De eerste 2 afleveringen vond ik nog niet heel bijzonder, maar vanaf aflevering 3 lijkt het dan toch wat interessanter te gaan worden.

brief encounter
Slecht en vage verhaallijn. Kinderachtige dialogen. Heel erg eigenlijk. Zware onvoldoende

Toontje G
Heb nu 4 afleveringen gezien maar zo geweldig vindt ik het niet.

hdehoon
Ik vind de serie steeds interessanter worden. Voor Nederlandse begrippen wordt er goed geacteerd (behalve de ex van Benno, die is niet te verstaan) en het verhaal zit op ingenieuze wijze in elkaar. Telkens worden 4 afleveringen aan een personage gewijd, steeds hetzelfde verhaal vanuit het perspectief van dat personage. Het werkt heel goed. Het is spannend en onderhoudend, ik kijk telkens uit naar de volgende aflevering. Ik vind deze serie bv. veel boeiender dan dat langdradige Penoza waar iedereen zo hoog over opgeeft.

hatebreeder
Ik vind de serie ook steeds beter worden. Kijk er tot nu toe elke dag met plezier naar.

robertinho
- 1908 stemmen
Jammer dat de serie begint met de in mijn ogen minst gespeelde hoofdfiguur, Benno. Dit was echter wel essentieel om alles op poten te zetten. Daarna was het tot de slotaflevering spannend en interessant.

eldorado
Jammer dat de eerste drie afleveringen iets minder zijn.De acteur die Benno speelt was ver ondermaats. Voor de rest weer een hele goede Nederlandse serie.

hdehoon
Geweldig! Wat zat dat goed in elkaar. Ik heb zó genoten. Ze zouden best nog een serie kunnen maken. Dan zien we wat de kinderen er van bakken. Dat zou best kunnen - genoeg intriges en sterke karakters.

hatebreeder
Goede serie waar ik erg van genoten heb. Het acteerwerk was over het algemeen ook erg overtuigend.

Toontje G
Tegenvaller, 5 x het verhaal verteld uit het oogpunt van 5 (6) verschillende personen. Het grote gevaar is dan dat je veel in herhaling valt en dat gebeurd dus ook. Zaten wel wat leuke afleveringen tussen maar vooraf werd hier veel ophef over gemaakt dat dit een prachtige serie zou zijn maar persoonlijk vond ik het tegenvallen.

tommykonijn
Nederlanders hebben het wat mij betreft tot een ware kunst verheven om best aardige series te maken, maar er vervolgens een teleurstellend einde aan te breien (zie Divorce, Zwarte Tulp). Lijkt vaak te komen doordat de makers denken er nog wel een nieuw seizoen of een film uit te kunne halen, hetgeen dan vervolgens niet doorgaat. Het gevolg is dat je een aantal seizoenen met personages hebt meegeleefd en vervolgens met een lullige cliffhanger blijft zitten.
Ik had zo'n vermoeden dat Swanenburg precies hetzelfde stond te wachten. Toen ik me realiseerde dat tijdens de afleveringen over Jack & Caroline de verhaallijnen van de kinderen (Benno, Iris, Dirk en Eva) ook nog grotendeels afgerond moesten worden, hield ik mijn hart vast. Toch moet ik zeggen dat de serie dat vrij bevredigend heeft weten te doen. Benno's conflict met Victor leek mij niet iets dat dit seizoen nog volledig zou worden opgelost, maar ik vind het goed dat dit wel gebeurd is.
Sowieso kan ik vrij complimenteus zijn over de serie. Het acteerwerk vond ik tamelijk sterk. Er zitten nogal wat excentrieke figuren in, maar het wordt nergens een karikatuur. Ik zou ook niemand kunnen aanwijzen die het niet goed doet. Ik lees dat Frederik Brom nog wel eens wordt aangewezen als iemand die minder in de smaak valt, maar ik vond zijn manier van doen wel passen bij zijn personage. Ook erg fijn om Ella-June Henrard weer eens aan het werk te zien. Het feit dat de serie telkens als het ware opnieuw begint vanuit het perspectief van een ander personage is origineel en daardoor eigenlijk een mooie vondst, maar tegelijkertijd zorgt het er soms voor dat je wat te veel herhaling voor je kiezen krijgt. Ik kreeg wel de indruk dat bepaalde scènes in de latere afleveringen wat sneller herhaald werden, maar dit kan gevoelsmatig zo zijn. Uiteindelijk zie ik deze opzet iig zéker eerder als een pluspunt dan een minpunt, omdat er goed over nagedacht lijkt te zijn.
Het zou best kunnen dat ze hier een vervolgseizoen uitpersen (of meerdere vervolgseizoenen). Je zou de focus immers - zoals hierboven al terecht wordt aangehaald - kunnen verleggen naar de kleinkinderen, maar ook bij de andere personages kan je vrij gauw een mogelijk vervolg indenken. Van mij hoeft het echter niet, ondanks dat ik dit wel oprecht met plezier gevolgd heb. De melkkoe ligt op de loer, terwijl het nu nog een vrij unieke serie is.
Het is in ieder geval een serie die toch geregeld - en zeker naar het einde toe - vrij spannend werd. Ook af en toe wat soapachtig drama, maar dat is waarschijnlijk onvermijdelijk bij dusdanig veel verhaallijnen en onderlinge verhoudingen. Leuk om te volgen, omdat het degelijk in elkaar steekt en er enkele leuke wendingen in zitten.

Nielojram
Beste aanschaf ooit, een NPO Plus abonnement.
Enfin, deze serie bekeken, na talloze andere Nederlandse series op bovengenoemde streamingdienst, en ik kan mijn reageerder hierboven beamen, wij Nederlanders maken mooie series.
Het enige waar ik 4 afleveringen tenenkrommend naar gekeken heb is "Eva"
Ze heeft een leuk snuitje, Michelle Pfeiffer van de Europese bodem, maar ze acteert echt niet best.
Voor de rest een hele leuke onderhoudende serie.

Joy4ever
Wat een geweldige serie. Het concept zelf is niet nieuw maar het is hier echt erg goed uitgewerkt. Zeer sterke acteerprestaties ook. Ik heb ervan genoten.

Eerste trailer 'Asteroid City' met sterrencast nu te zien, Dennis Schouten wil niet verder in mediawereld | MovieMeter Recap

Geboortedag Robbie Coltrane (1950): Zijn tien best beoordeelde films buiten de Harry Potter-reeks

Beelden arrestatie 'Jackass'-ster Bam Margera gaan internet over: 'Het is verdrietig'

Disney+ deelt eerste trailer van WOII-serie 'A Small Light' over Nederlandse verzetsstrijder
Meer seizoenen

Swanenburg Seizoen 2