• 9.378.666 stemmen

Wereldrecord - Seizoen 2 (2020)

Show titel: Wereldrecord

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Afleveringen: 7

Speelduur: 7 uur

Ontwikkeld door: Ben Crabbé, Maurits Lemmens en Raf Uten

Met: Mike Powell, Maarten Vangramberen en Dirk De Clercq

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 3 februari 2020

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Wereldrecord

In Wereldrecord onderzoekt Maarten Vangramberen zeven straffe wereldrecords in de sport. Achter ieder wereldrecord schuilt een uitzonderlijk sportief talent en een minutieuze begeleiding door een topteam van coaches en wetenschappers. Met de hulp van die experts, atleten en het allerlaatste wetenschappelijke onderzoek neemt Maarten de proef op de som en analyseert hij seconde per seconde, meter per meter wat er precies gebeurt tijdens zo’n buitengewone prestatie. De wereldrecords die Maarten onder de loep neemt, komen uit diverse sporten en disciplines, groot en klein, bekend en minder bekend.

Afleveringen Seizoen 2 (2020)

1. 1. 8.95 – Mike Powell - Verspringen

3 februari 2020 (1 uur)

Hoe slaagde Mike Powell erin om 8.95 meter ver te springen? Dat vraagt Maarten aan de wereldrecordhouder zelf. In de topsporthal van Gent komen we te weten hoe moeilijk het is om maximaal aan te lopen zonder naar de afstootbalk te kijken. Professor Dirk De Clercq legt Maarten uit waarom Mike Powell voordeel haalde uit z’n verleden als basketballer en we ontdekken waarom dezelfde sprong van Mike Powell eigenlijk altijd voorbij de 9 meter had moeten gaan.

2. 2. 7291 – Jackie Joyner-Kersee - Zevenkamp

10 februari 2020 (1 uur)

Seoel, 1988. De Amerikaanse supervrouw Jackie Joyner-Kersee verpulvert haar eigen wereldrecord op de zevenkamp en kroont zichzelf tot de meest veelzijdige atlete aller tijden.

3. 3. 36.50 – Marco Pantani - Wielrennen

17 februari 2020 (1 uur)

Alpe d’Huez, 1995. Het Italiaanse klimfenomeen Marco Pantani fietst in een recordtijd naar de top van de meest legendarische wielerberg in de Franse Alpen. In de Belgische Ardennen neemt Maarten deel aan de testen van Cycling Vlaanderen, die op zoek gaan naar de grootste klimtalenten van ons land. Professor Bert Blocken nodigt Maarten uit in zijn windtunnel in Eindhoven om te wijzen op het verschil tussen samen of alleen naar boven fietsen. In een hogedrukkamer van de KULeuven ondervindt Maarten zelf hoe adembenemend fietsen in het hooggebergte kan zijn.

4. 4. 253.5 – Stefan Kraft - Schansspringen

24 februari 2020 (1 uur)

Vikersund, 2017. De Oostenrijker Stefan Kraft vliegt van de grootste schans ter wereld en landt na een duizelingwekkende vlucht meer dan een kwart kilometer verder op z'n ski's. In Noorwegen klimt Maarten naar de top van de springberg om met oud-kampioen Ole Gunnar Fidjestøl ieder detail van de wereldrecordschans onder de loep te nemen.

5. 5. 10 – Nadia Comaneci – Gymnastiek

2 maart 2020 (1 uur)

Montreal, 1976. De piepjonge Nadia Comaneci maakt furore met een onnavolgbare routine op de brug met ongelijke leggers. Voor het eerst in de Olympische geschiedenis wordt een turnoefening beloond met de perfecte 10.

6. 6. 98.48 – Jan Zelezny - Speerwerpen

9 maart 2020 (1 uur)

Jena, 1996. Op een kleine atletiekmeeting in Duitsland werpt de beste speerwerper aller tijden zijn speer bijna over de hele lengte van een voetbalveld: een mirakelworp die al 24 jaar onovertroffen is.

7. 7. 43.03 – Wayde Van Niekerk – 400 meter

16 maart 2020 (1 uur)

Rio de Janeiro, 2016. De Zuid-Afrikaanse sprinter Wayde van Niekerk schiet uit de startblokken om 43 seconden lang niet meer achterom te kijken. Hij loopt het snelste rondje ooit op een atletiekpiste.

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Leuk, een tweede seizoen van deze mooie reeks waarin men sport en wetenschap probeert samen te brengen om zo te kijken hoe mensen tot bovenmenselijke prestaties kunnen komen. Leuke mix ook weer van bekende en legendarische records (Powell, Pantani, Comaneci) en iets minder bekende als Kraft of Zelezny.

Kijk hier al naar uit .

avatar van AOVV

AOVV

Ja, leuk! Ik kijk er al naar uit, de eerste reeks afleveringen was zeer genietbaar en interessant.

avatar van AOVV

AOVV

Zeer fijn alweer, dit septet afleveringen, nog 'ns extra gediend door presentator (als ik het zo moet noemen) Van Gramberen. Want of het nu over wielrennen, turnen of schansspringen gaat, hij lijkt steeds oprecht enthousiast en leergierig. En dat werkt wel binnen het format.

Zelf ben ik vooral een wielerfanaat en kon ik de aflevering over Il Pirata en zijn mythische beklimming van de Alp erg velen, maar ook de andere afleveringen wisten me - eigenlijk zonder uitzondering - mee te drijven. Dit programma biedt een evenwichtige combinatie van de gevoelsmatige en wetenschappelijke component van de sport.