• 9.369.466 stemmen

Kapitein Zeppos - Seizoen 2 (1968)

Alternatieve titel: Captain Zeppos

Afleveringen: 8

Speelduur: 4 uur

Ontwikkeld door: Louis De Groof

Met: Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts en Vera Veroft

Oorsprong: België

Eerst uitgezonden op: BRT (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kapitein Zeppos

Gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse boekenreeks van Louis De Groof. Kapitein Zeppos (een schuilnaam die hij in Griekenland verkreeg) is een man die op een dag te paard aankomt in de gemeente Belder. Hier sluit hij vriendschap met onder andere de jonge Ben Kurrel en beleeft allerlei avonturen waarbij een mysterie dient te worden opgelost. Vanaf het 2de seizoen rijdt de kapitein vaak met een Amphicar, een wagen die zowel kan rijden als varen. Het eerste seizoen kreeg als titel "Belderbos", seizoen 2 en 3 kregen als naam "Eglantier" en "Tweng".

Afleveringen Seizoen 2 (1968)

1. Aflevering 1

Ariane is inmiddels mevrouw Zeppos geworden en Ben studeert in de stad. Als kapitein Zeppos Ben gaat ophalen in het studentenhuis, ontmoeten ze mannen die met een zware kist sjouwen. In Belder komen enkele nieuwkomers aan: tante Cara, een excentrieke oude dame, en dan ook nog Brems en zijn zoontje Frank.

2. Aflevering 2

Frank Brems wordt thuisgebracht met de amfibiewagen van kapitein Zeppos. Zo maken Ben en Zeppos kennis met Hugo Brems, zijn vader. Ben meent Brems te herkennen. Tijdens een rit in het bos maakt Ariane kennis met vreemde jagers. Brems verlaat Belder en laat zijn zoontje Frank alleen achter onder de hoede van tante Cara.

3. Aflevering 3

De vermomde jagers zitten achter het schilderij “de Eglantier” aan, dat toehoort aan tante Cara en dat Frank kreeg van zijn vader. Wanneer tante Cara verdwijnt tijdens een overval op het huis van Brems, trekt Ben de wacht op in het landhuis. Daar ontdekken ze een luik onder het tapijt.

4. Aflevering 4

Ariane wordt door de jagers gevangen genomen. Hugo Brems zit opgesloten in de stad. Nu wil de bende kapitein Zeppos in de val lokken. Maar zo makkelijk is dat niet. Intussen blijft de vraag: spelen Clovis en tante Cara onder één hoedje?

5. Aflevering 5

Ariane brengt Frank naar oma. Ondertussen ontsnapt kapitein Zeppos. Hij brengt een bezoek aan de antiekzaak van tante Cara. Zij vraagt de kapitein 48 uur om de zaak van de Eglantier in orde te brengen.

6. Aflevering 6

Ariane wordt opgesloten in de muurkast van de villa van tante Cara. Zeppos en Ben ontdekken dat de geheime opslagplaats leeggehaald is. Steelt Clovis de voorwerpen voor tante Cara die ze verkoopt? In Belder verrast Zeppos de bandieten bij de kerk. Maar de gestolen voorwerpen zijn terug.

7. Aflevering 7

Kapitein Zeppos komt Hugo Brems op het spoor. De Eglantier is zoek geraakt. Clovis en zijn bende sluiten Ariane op in haar kamer om het schilderij te zoeken. Gelukkig komt Gust, de postbode, net op tijd om de bende op de vlucht te jagen.

8. Aflevering 8

Tijdens het feest van de fanfare worden Ben en Gust ontvoerd door de bende. De kapitein heeft aan de heer Rosier beloofd het schilderij terug te bezorgen voor 2 uur. De bende wordt ingerekend door de politie en de kapitein zorgt voor een verrassing.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Is de sfeer in seizoen 1 nog een uitloper van de jaren ‘50, met het tweede seizoen van deze iconische jeugdserie zitten we toch volop in de swinging sixties. De begintune van Bert Kaempfert met ‘Living It Up’ blijft nog overeind maar verder horen we een soundtrack à la Lalo Schifrin. De fanfare uit de begingeneriek van seizoen 1 is geschrapt, en de nadruk ligt nu op een popbandje dat op het plaatselijke bal zal spelen. Verder hebben we tante Cara die de hoofdstand verricht - yoga was in die tijd een typisch hippiegebeuren - en in de laatste aflevering gebruikt Kapitein Zeppos de term ‘happening’ bij een receptie, een echt modewoord uit de hippietijd (al zijn de personages geen hippies, de invloed is aanwezig). Dit is ook het seizoen waarin de befaamde amphicar 770 zijn intrede doet, wat mooie plaatjes oplevert onder meer op de Leie in het historisch centrum van Gent (aan de Graslei). Het scenario over de acht afleveringen heen is uiterst warrig, waarbij het misschien belangrijker is dat de personages bezig blijven, eerder dan dat het allemaal steekhoudt. Nog een verschil met seizoen 1 is de aandacht voor meer actie. Er zitten enkele mooie scherm- en vechtscènes in. De cast van seizoen 1 is grotendeels hetzelfde gebleven. Senne Rouffaer en Vera Veroff waren ook in het echte leven getrouwd. En hun jonge zoon Bruno Rouffaer is hier eveneens van de partij, als tv-zoon van Jacky Morel (in de rol van Brems). Morel, die zich tien jaar later in het collectief geheugen van Vlaanderen zou griffen als Hilaire Baconfoy in De Collega’s en helaas recentelijk overleden is. In de laatste aflevering van dit seizoen herkennen we verder nog cabaratier Jan Theys, die ikzelf pas heb leren kennen als presentator in de begindagen van VTM rond 1989. Dit seizoen is geregisseerd door Jef Demedts, in opvolging van Senne Rouffaer.

Kapitein Zeppos is een stukje Vlaamse tv-nostalgie en heeft me weten te entertainen, wetende dat deze reeks uiteraard bestemd was voor het jeugdig publiek van toen.

avatar van Dievegge

Dievegge

Vier jaar na het eerste seizoen verschijnt kapitein Zeppos opnieuw ten tonele. Hij introduceert z’n beroemde amfibievoertuig. Het verhaal vindt deels in Belder, deels in Gent plaats. Het is een jacht op een gestolen schilderij uit de tijd van de Vlaamse Primitieven, waarop een vrouw met een eglantier afgebeeld staat.

Enkele oude bekenden zijn er opnieuw bij. Ariane is nu getrouwd met Zeppos. Ben studeert nu geologie. Nieuw zijn het schooljongetje Frank en z’n vader - een restaurateur gespeeld door Jacky Morel. De slechteriken zijn drie kunstdieven vermomd als jager. Verschillende dieren spelen een belangrijke rol. Climax is een schermgevecht in het Gentse belfort. Een betere jeugdserie is er sindsdien niet meer gemaakt.