• 9.369.455 stemmen

Are You Being Served? - Seizoen 1 (1972-1973)

Alternatieve titel: Wordt U al Geholpen?

Afleveringen: 6

Speelduur: 3 uur

Ontwikkeld door: David Croft en Jeremy Lloyd

Met: Frank Thornton, Mollie Sugden en Trevor Bannister

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: vrijdag 8 september 1972

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Are You Being Served?

De serie speelt zich af in het Londense warenhuis 'Grace Brothers', voornamelijk op de afdeling dames- en herenkleding. Een reorganisatie van het warenhuis dwong beide afdelingen de ruimte van een verdieping te delen, wat zorgt voor de nodige conflicten tussen beide afdelingen. Er heerst een strenge hiërarchie binnen Grace Brothers, en iedereen weet zijn plek en blijft daar, tenzij er zich onverhoopt problemen voordeden, waar iedereen dan profijt van probeerde te trekken.

Afleveringen Seizoen 1 (1972-1973)

1. 1. Are You Being Served?

8 september 1972 (30 minuten)

Een reorganisatie binnen het warenhuis dwingt het personeel van de dames- en herenkleding hun etage te delen. Mrs. Slocombe, hoofd van de damesafdeling, en Mr. Grainger, hoofd van de heren, komen gelijk met elkaar in conflict.

2. 2. Dear Sexy Knickers

21 maart 1973 (30 minuten)

Mr. Lucas probeert een afspraakje te maken met Miss Brahms door een briefje te sturen. Het briefje komt echter bij de verkeerde terecht.

3. 3. Our Figures Are Slipping

28 maart 1973 (30 minuten)

De winkelcijfers zijn gedaald, en daarom heeft Mr. Rumbold een personeelsvergadering uitgevaardigd. Aangezien deze plaatsvindt na sluitingstijd is niemand echt gemotiveerd, maar dat verandert als blijkt dat er ontslagen zullen vallen.

4. 4. Camping In

4 april 1973 (30 minuten)

Een staking binnen het openbaar vervoer laat het personeel gestrand in de winkel, dus mogen ze van de jonge Mr. Grace de nacht op de verdieping doorbrengen. Er worden tenten opgezet, alleen die van Mr. Lucas blijft niet staan.

5. 5. His and Hers

11 april 1973 (30 minuten)

De broeken van Mr. Grainger zijn weg, inclusief de display. Het blijkt dat de ruimte vrijgemaakt is voor een 'His & Hers'-parfumdisplay. De verkoopster hiervan doet op beide afdelingen de gemoederen hoog opladen.

6. 6. Diamonds Are a Man's Best Friend

18 april 1973 (30 minuten)

Het is betaaldag bij Grace Brothers en het personeel realiseert zich dat ze met hun geld niet erg ver komen. Dan ontstaat er kans op een bonus als blijkt dat een klant een diamant verloren is, en beloning uitgeloofd heeft van 100 pond.

avatar van AHWA_mm

AHWA_mm

Mr Lucas, are you free?

Briljante serie. Echt geweldige tijdloze humor Zo veel jaar later is het nog steeds leuk.

avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

Wel wat afleveringen van gezien, maar lang niet alles. Was wel grappig volgens mij. Ik was 10 toen deze serie op tv kwam.

avatar van Scarafax

Scarafax

Grappig maar niet goed de tijd doorgekomen vind ik...

avatar van Phantasm

Phantasm

Erg grappige leuke serie.

avatar van Petina

Petina

Vandaag weer de laatste aflevering gezien. Geweldig!

Elk jaar kijk ik deze serie en ik kan er geen genoeg van krijgen. Morgen weer kijken naar het vervolg.

avatar van DjSandex

DjSandex

Was ik even verschoten toen ik aanvankelijk de rating staan van 2.9/5, maar dat was dus de film Oef...

Wat kan ik zeggen? Are You Being Served behoort samen met Blackadder, Red Dwarf, Only Fools And Horses en Father Ted in mijn top 5 van Britse komedies (en ik heb er echt al behoorlijk wat gekeken).

De kracht zit hem in de chemie tussen de personages en de parodie op de hiërarchie op de werkvloer. De humor is van onderbroekenniveau, dus verwacht hier geen hoogstaande humor zoals Yes, Minister maar eerder de seksuele innuendo... ik hou ervan. Topfavorieten zijn Mr. Humphries en Mrs. Slocombe, twee fantastische persoonlijkheden die perfect passen in het geheel en de serie dan ook naar boven tillen.

De serie begint direct heel sterk. De eerste vijf seizoenen met Mr. Grainger zijn de beste en blijven een hoog niveau bewaren. Het zesde en zevende seizoen mogen er ook wezen, en ondanks het vertrek van Mr. Grainger, blijven we nog steeds genieten van Mr. Lucas. Met het achtste en negende seizoen kent de serie een dipje met meer zwakke afleveringen maar ook een paar hoogtepunten. Het tiende seizoen is een mooie afsluiter en alhoewel de serie met de eindaflevering niet 'echt echt' afsluit, zijn de afleveringen weer net wat beter dan de voorgaande twee seizoenen.

Anekdote; Heb Are You Being Served op zeer jonge leeftijd op televisie gekend en telkens ik uitging keek ik samen met wat vrienden en een biertje een aflevering of twee om eerst eens goed te lachen en te genieten van het gezelschap alvorens we het nachtleven tegemoet gingen.