De Amerikaanse streamingdienst Amazon Prime moet voor de rechter verschijnen vanwege het communiceren van misleidende teksten aan klanten op haar Video On Demand-platfrom. Zo kunnen klanten volgens de dienst een film 'kopen,' maar blijft deze niet onbeperkt beschikbaar.
Amazon Prime heeft een rechtzaak aan zijn broek vanwege het communiceren van misleidende teksten op haar Video On Demand-platform. Dat meldt Slashfilm.com. Op de specifieke sectie van het platform kunnen films tegen een éénmalige betaling worden gekocht, maar in de algemene voorwaarden staat vermeldt dat gbruikers die op 'kopen' drukken, de film niet onbeperkt tot hun beschikking zullen hebben. De periode van beschikbaarheid is afhankelijk van de overeenkomst tussen distributeur en platform, wat betekent dat films die van Amazon Prime verdwijnen ook niet langer door de gebruiker te zien zijn. Op de knop 'Kopen' zou in dit geval dus 'huren voor onbepaalde tijd' moeten zijn. Iets waartegen Amazon zich voor een rechter zal moeten verdedigen.
Particuliere aanklacht
De persoon die de aanklacht in heeft gediend is een particuliere Amerikaanse gebruiker genaamd Amanda Claudel. Zij is van mening dat het bedrijf meer transparantie moet bieden over wat 'kopen' op de dienst daadwerkelijk betekent voor de gebruiker. Zeker omdat er op het platform ook films 'te huur' zijn voor kortere periodes. Claudels aanklacht luidt als volgt: 'Helaas voor consumenten die voor de optie 'Kopen' hebben gekozen, is dit bedrieglijk en niet waar. De lelijke waarheid is eerder dat verdachte zich in het geheim het recht voorbehoudt om de toegang en het gebruik van de videocontent door de consument op elk moment te beëindigen, en dat hij dit bij talloze gelegenheden heeft gedaan, waardoor de consument niet meer kan genieten van hun reeds gekochte videocontent.'
Wanneer de zaak wordt behandeld is niet bekend en het is ook maar de vraag of Claudel kans maakt tegenover de streamingdienst. Eerder zagen we al dat iTunes van een vergelijkbaar feit werd beschuldigd, maar niets aan haar algemene voorwaarden hoefde te veranderen.
Reacties (1)