ad
 • 141.883 films
 • 6.881 series
 • 20.942 seizoenen
 • 471.160 acteurs
 • 285.402 gebruikers
 • 8.184.898 stemmen
Avatar
 

NPS De oorlog Nederland 2 en 3

zoeken in:
avatar van 606

606

 • 23517 berichten
 • 10783 stemmen

Het is bijna 70 jaar geleden dat Nederland bezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet veel mensen kunnen dat nog navertellen. De hoogste tijd dus voor een aangrijpende serie bij de NPS. Eentje voor volwassenen met Rob Trip op Nederland 2 en eentje voor de jeugd met Lisa Wade op Nederland 3. Het tv-project begint vanavond.

Want voor volwassenen is het heel moeilijk te bevatten wat er in 1940 in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren – laat staan voor kinderen. In 13 In de Oorlog wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een 13-jarig meisje. Lisa Wade van het Klokhuis neemt de kijker mee.

Met behulp van historische locaties, authentieke archiefbeelden en aangrijpende dramasènes worden de meest belangrijke thema’s van de Tweede Wereldoorlog uitgelegd. Van de bezetting tot de bevrijding, van de Jodenvervolging tot de NSB, van het Bombardement op Rotterdam tot de oorlog in Nederlands Indie.

Rob Trip doet dus de volwassenen-versie en vertelt het verhaal over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië vanaf de lokaties waar de gebeurtenissen zich voordeden, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz.

De makers van het programma doen een poging het oorlogsverhaal op een moderne manier te vertellen. Daarvoor maken ze onder andere gebruik van veel relatief nieuwe studies die een ander licht werpen op de oorlogsgeschiedenis dan tot nu toe bekend was. Veel van die studies zijn nooit tot het grote publiek doorgedrongen, maar stellen het bestaande beeld wel in aanzienlijke mate bij.

Rob Trip is in de eerste aflevering onder meer te zien in Compiègne, bij de treinwagon waar in juni 1940 de Fransen zich aan Hitler overgaven, maar ook in het Zuid-Duitse Landsberg waar Hitler zijn boek Mein Kampf schreef en in het Limburgse Gennep, waar in mei 1940 de Duitse soldaten per trein de Nederlandse grens overstaken.

Heel goed project, past ook prima op de zondagavond samen met de Beagle van de VPRO.

13 In de Oorlog, 18.25 uur, NPS (NL 3)

De Oorlog, 20.15 uur, NPS (NL 2)


avatar van 606

606

 • 23517 berichten
 • 10783 stemmen

Tot nu toe vind ik het een prachtige informatieve serie

met zeer goede beelden.


avatar van Karl van H.

Karl van H.

 • 2801 berichten
 • 1830 stemmen

Heb maar tien minuutjes kunnen kijken omdat men liever Boer Zoekt Vrouw zag, maar wat ik ervan heb gezien zag er zeer goed uit. Ik vraag me alleen af in hoeverre de serie nog iets toevoegt aan dat leger aan documentaires over de Tweede Wereldoorlog die we al hebben. Bovendien ligt hier nog 'n boxset van In Europa, die wel een beetje in hetzelfde vaarwater zit (zij het met minder focus op WOII en meer op de gehele eeuw). Dat zal nog wel Boer Zoekt Vrouw blijven, voorlopig.


avatar van mar-fran

mar-fran

 • 1 berichten
 • 1 stemmen

Heb dit bericht gelezen,de film gezien was echt waar gebeurd niet te geloven,ben zelf 89 jaar en heb dit elend dus meegemaakt in Duitsland .Maar waarom wordt er zo weinig film vertoond van allemaal die jongens en mannen die er als dwangarbeiders moesten werken in barre omstandigheden,daar lees en hoor je maar weinig over terwijl wij er wel 5 jaar van onze jeugd kwijt zijn.Daar heb ik nog nooit een film over gezien is dat project te min om te filmen????Ik kan het niet begrijpen ,heb zelf bombardement in 43 in Hannover mee gemaakt en daarna nog eentje op 13 februarie 1945,dus stof genoeg voor een film wie begint er aan ??????

groetend stufje.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.