• 9.374.811 stemmen

Geregisseerd door: Marc Allégret

Met onder meer: Charles Boyer, Michèle Morgan en Lisette Lanvin

Gesproken taal: Frans

Plot Orage

Andre Pascaud is getrouwd met de vreedzame Gisèle. Hij heeft tot nog toe een rustig leven geleid. Op een dag kruist zijn pad dat van Françoise Massard, een jonge levendige en spontane meid die gemakkelijke avontuurtjes verzamelt terwijl ze stiekem droomt van de grote liefde. André en Françoise worden al snel minnaars. Terwijl André het kruid vindt dat ontbreekt in zijn leven, geniet Françoise van de sensatie van haar passie. Maar dan daagt de vroegere minnaar van Françoise weer op. Françoise laat André in de steek en daar heeft deze laatste het heel moeilijk mee.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden nog maar net : films met Michele Morgan als protagoniste...de eerste was Gribouille, ook van Allegret wiens kwaliteiten als talentscout minder betwist zijn dan zijn activiteiten als regisseur. Die eerdere film was trouwens beter imho, net als Allegrets volgende EDA, de man zat toen in een flow zoals dat in voetbaltermen heet want alle 3 waren kaskrakers.

Morgan ook in een rol enigszins vergelijkbaar met die in Gribouille, maar dan nastier en al meer neigend naar het femme fatale type. Bij voorbeeld : ze wordt geintroduceerd in haar slaapkamer, waar ze volstrekt niet lijkt te schrikken van de entree van Boyer, toch een wildvreemde nog voor haar op dat moment. Ergo : ze is dat soort bezoekjes gewend en houdt er zeden op na die absoluut een jongedame anno 38 niet betamen...leuk, maar dat femme fatale gegeven wordt dan verder volstrekt niet uitgewerkt zoals je zou hopen/ verwachten en het geheel blijft steken in een soort algehele truttigheid en braafheid.

Dat is niet meteen de schuld van Allegret alleen : hij baseerde zich immers op een novelle van Bernstein, toendertijd gevierd en populair melodramacoryfee van het boulevardtoneel, wiens werk inhoudelijk nu nog slechts ironie oproept ( zoals in melo van Resnais ) door de algehele, bloedserieuze suffigheid ervan.

Goed, inhoudelijk is het dan ook een puur melodrama met naast reeds gememoreerde heldin nog Boyer- net terug uit Amerika - als de held die een buitenechtelijke amour fou beleeft met Morgan, we kunnen het hem niet echt kwalijk nemen want zijn vrouw Lanvin is echt het toppunt van een burgertrutje en volstrekt ondraaglijk te noemen. Bovendien woont hij in een niet met name genoemd provinciehol. Ook zien wij Barrault nog opdraven als 1 van de talloze ex- minnaars van Morgan, die trouwens vrij weinig screentime heeft.

Grappigste- onbedoeld- en memorabelste scène uit de film ongetwijfeld die waarin de 2 protagonisten hun amour fou beleven by the dashboard light in pastorale setting. De voiture van Boyer wordt geparkeerd op een lekker afgelegen plekje en de geliefden omhelzen elkaar, een cut later zien we hoe... de 2 geheel aangekleed in die auto wakker worden ! Die schaapjes eromheen maakten de campvreugde dan nog compleet.

Maar dat is wat weinig om dit aan te kunnen bevelen, veel te braaf allemaal en Hayes code proof, was ook in de USA schijnbaar een kaskraker. Maar de tijd is niet vriendelijk geweest voor dit werk.

Misschien vergis ik me echter, u kunt het zelf zien dankzij de DVD dan wel de rip met fansubs, denk althans dat die er is maar heb nog niet gezocht.

p.s : kreeg later een remake in IT, "delirio " van Billon met Vallone, staat hier niet op.