• 9.371.658 stemmen

Oorsprong: Rusland / Duitsland

Geregisseerd door: Pavel Khvaleev

Met onder meer: Dennis Hurley en Ryan Masson

Plot Involution

"Destroy Yourself, Free The Planet"

Involution vertelt het verhaal van Hamming en Liv, een echtpaar in de toekomst. Een toekomst die radicaal anders is dan degene waarin we nu leven. Door een virus begint iedereen langzamerhand terug te vallen op dierlijke instincten zoals agressie. Wanneer Liv plotseling verdwijnt is Hamming op zichzelf aangewezen om de wereld om hem heen te verkennen. Hij moet hierbij zijn innerlijke angsten overwinnen, maar hij zal niet stoppen voordat hij Liv gevonden heeft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

INVOLUTION – Sci-Fi Feature Film by Frank Ellrich —Kickstarter

Wie een steentje wil bijdragen aan de film kan dat! Blijkbaar voor wat complexere scenes, zit in ieder geval een mooie post-prod reel bij, sowieso érg veel zin in deze film.

avatar van Seam

Seam

Erg benieuwd, ik vond III ook een erg bijzondere en mooie film. Hopelijk haalt deze ook dat niveau.

Maar jij bent dus wel positief onderhond?

Fijn.

Het blijft een no-budget project, dus een klein beetje speling is wel nodig om deze film vol te kunnen appreciëren. Anderzijds zijn er ook voldoende momenten waarbij het gebrek aan budget volledig onzichtbaar is. Dus een juiste verwachting vooraf is wel handig.

Sowieso is een sci-fi film lastiger dan een horror film wanneer het budget er niet is. Bij een horror film kan je nog veel verbergen, bij heen sci-fi film moet je af en toe wel uitpakken. Less is more is niet zo ingeburgerd in het genre.

Khvaleev gaat daar erg goed mee om, het enige echte zwakke punt vond ik het acteerwerk, dat een beetje all over the place is. Maar visueel zitten er erg gave dingen in. Soundtrack is ook sterk, al mag Khvaleev als electronic producer wel net iets verder gaan. Plot is ook boeiend genoeg en wordt netjes afgerond, al blijft er ook genoeg open staan.

Al bij al weer een stukje verrassende kwaliteit. Khvaleev is ondertussen alweer bezig aan z'n derde. Regisseur om in de gaten te houden.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van leatherhead

leatherhead

Intrigerende en bijzondere film, zoals je dat van Khvaleev mag verwachten. Toch heb ik om de één of andere reden het gevoel dat hij wel nét iets teveel hooi op z'n vork neemt met een film als deze. Het universum dat hij tracht te scheppen is interessant genoeg, maar lijkt nooit echt helemaal tot leven te komen, mede dankzij het erg matige acteerwerk. Ook wat momenten waarop het qua narratief wat onzeker lijkt allemaal, de film lijkt als geheel gewoon niet met dezelfde hoeveelheid zelfvertrouwen als III geregisseerd te zijn. Maar zoals OH al zegt is een sci-fi budgettair gezien inderdaad wat trickier dan een horror.

Visueel zeer verzorgd met een handvol scenes die er duidelijk tussenuit springen. Droomsequenties zijn smullen en ook het kleur/lichtspel zorgt regelmatig voor wat indrukwekkende momenten. De soundtrack vond ik wel een lichte teleurstelling. Passend en sfeervol is het zeker, maar écht uitgepakt werd er helaas niet. Neem zo'n scene waarin Cain vermoord wordt met de steen. Op zulk soort momenten verwacht ik van Khvaleev wel meer dan wat generiek, semi-intens gepruttel op de achtergrond.

Maar al bij al zeker de moeite waard. Mysterieus en sfeervol filmpje met een zeer duidelijke audiovisuele stempel. Hoewel het er hier niet zo geweldig uitkomt als bij III is Khvaleev absoluut een regisseur met een interessante visie. Kijk dan ook uit naar z'n volgende. 3,5*.

Heeft even geduurd, maar het interview met Khvaleev is eindelijk afgerond. Kadert inderdaad een beetje de problemen waar deze film tegenaan loopt, anderzijds ook wel de vrijheid waardoor het toch nog steeds zeer interessant is.

Edit: toeval of niet trouwens, maar trailer voor z'n nieuwste film werd vandaag uitgebracht. De film wordt voor het eerste vertoond op Imagine.

avatar van joolstein

joolstein

Regisseur Pavel Khvaleev, verraste mij met zijn erg sterke eerste film. Dat hij in 2018 al zijn tweede film, uit heeft gebracht kwam ik nog niet zo heel lang geleden achter. Ditmaal is het een apocalyptisch verhaal waarin de hele wereld terugkeert op Darwins theorie over evolutie. Het is geen gemakkelijke film geworden, waar de nadruk wat meer op drama lig dus kijkers die opzoek zijn naar actievolle SF vinden hier zo goed als niets!

Wat de film wel bezit zijn verbluffende cinematografie, een verontrustende sfeer en een concept dat verontrustend als ook plausibel was. Knappe prestatie want het is geen gemakkelijke taak om een ​​uitdagende SF-film te maken met een beperkt budget. Jammer is dat de film wat heen en weer stuitert van nep-realiteit naar droomsequenties (de beste gedeeltes in de film) en een verhaal biedt dat een beetje uit de hand loopt. De film biedt soms ook niet veel meer dan interessante ideeën.

Ook het acteerwerk is nogal cheesy en soms bijna cartoonachtig. Vooral als het zich concentreert op de reizende criminelen of tijdens het ritje met de racistische taxichauffeur. Die pogingen om het wat luchtiger te maken, waren voor mij de reden dat ik deze film toch wat minder goed vond werken. Neem niet weg dat het nog steeds een zeer intrigerende film was. Ondanks dat regisseur met zowel de eerste als de tweede film een turkey-score haalt op IDMB, was dit wederom een prima film. Zeker voor mensen die eens wat anders willen!