• 9.371.006 stemmen

Storyville: Mad Dog - Gaddafi's Secret World (2014)

Documentaire | 85 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Olgiati

Met onder meer: en Muammar Gaddafi

Plot Storyville: Mad Dog - Gaddafi's Secret World

"Ruler. Billionaire. Playboy. Dictator."

Een studie naar macht, uitgeoefend door een tiran die terroriseerde en in verlegenheid bracht. Een 'Groot Dictator' die door zijn met olie verdiende miljoenen alles kon doen wat hij maar wilde. De film is geen biografie maar reconstrueert het paleis van de 'mad king', waar kinderen seksueel werden misbruikt, tegenstanders omgebracht en hebberige handelaars Gaddafi aan de middelen hielpen om nucleaire wapens te bouwen. Van Brazilië tot Beiroet, de Oekraïne tot Oeganda, zoekt Christopher Olgiati vele dubieuze zakenmensen op die meehielpen om Gaddafi's droom te verwezenlijken. Gaddafi werd 20 oktober 2011 vermoord in zijn geboorte stad Sirte.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Het is geen geheim dat Khadaffi een charismatische gek was maar toch is het een erg boeiende docu, veelal met informatie van mensen die dichtbij hem stonden tijdens zijn regime en zelfs van leveranciers van raketten die zonder zichtbaar schuldgevoel hun verhaal doen en oud-CIA agenten over de rol van oliemaatschappijen. Soms een tikkeltje sensatiebelust, ook met de voice over, maar dat past wel bij de levensstijl van Khadaffi.

Het is bizar wat je allemaal zo snel voorbij ziet komen: handelaars in wapens en uranium, spionnen, de macht van geld en olie die als rode draad overal doorheen loopt en die Khadaffi's bestaansrecht vormt, onderdrukking van eigen volk, executies, seksueel misbruik (en hoe dat georganiseerd werd...), het totaal onrealiseerbare verlangen om in het pluriforme (West)-Afrika de macht over te nemen met beestachtige gevolgen en zo gaat het maar door.

De momenten dat de maf geklede Khadaffi op reis met z'n hele circus van lijfwachten en tenten, ontvangen wordt door dubieuze Afrikaanse leiders leveren bijna-surrealistische beelden op, die stond echt volledig buiten de realiteit. Na een staatsgreep stinkend rijk geworden met zoveel macht en verborgen verlangens.

De tweespalt is ook opvallend: hij kijkt neer op zowat alle landen en culturen maar vice versa is het hetzelfde. Wordt door niemand serieus genomen, van Arabieren, Afrikanen tot westerlingen, maar door een wederzijdse afhankelijkheid - geld - blijft alles in stand tot het moment dat de Arabische Lente uitbreekt met de bekende harde beelden van de lynchpartij op straat. Goede, vlotte docu over een 'standaard rise and fall' van een unieke dictator.

avatar van Spetie

Interessante documentaire over Khadaffi. Ik heb het altijd wel een markante persoonlijkheid gevonden, ondanks dat hij natuurlijk erg slecht was. Wel is het iemand, die je waarschijnlijk nooit meer zult tegenkomen, want uniek was hij zeker.

Je komt een hoop informatie te weten van mensen die nauw met hem samenwerkten. Zo heeft hij destijds blijkbaar veel zaken gedaan met Amerika, waarvan hij wapens en andere oorlogsmateriaal kocht, iets wat ik niet direct had verwacht.

Grappig was wel dat hij uitgekotst werd in het Midden-Oosten, maar dat ze hem in Afrika ook totaal niet serieus namen. Hij is als een Arabier, die niet thuishoort in Afrika. Al met al best leuk om wat meer te weten te komen over zijn leven en zijn manier van handelen.

avatar van david bohm

david bohm

Een wat teleurstellende documentaire die mij vrij weinig nieuwe informatie of unieke beelden heeft getoond. Het enige inzicht dat ik krijg is dat de westerse veiligheidsdiensten geen idee hadden hoe ze met Khadaffi om moesten gaan.

Volgens mij had er veel meer in dit onderwerp gezeten.

avatar van El-Genio

El-Genio

Altijd zo'n propaganda documentaire maken en vooral nooit objectief zijn,

Hij is nooit serieus genomen door de wereldleiders en natuurlijk heeft ie heel wat rare dingen gedaan. Het is tenslotte een eigenaardig persoon..

Maar nooit word er een woord gerept, over de voordelen van zijn volk tijdens zijn bewind?

Zoals dat ze nooit elektriciteit betaalde en dat alle leningen rentevrij waren wanneer ze die afsloten bij banken die staatseigendom waren.

Pas getrouwde stellen kregen 35.000 dollar bij het tekenen van de huwelijksacte, En voor elke pasgeboren baby kregen de ouders een toelage van €3500!!

De gezondheidszorg voor Libiërs was gratis, Een liter benzine kost 0.10 cent onder zijn bewind.

En dit is nog maar net het topje van de ijsberg, Ik zou zeggen zoek even op wat hij voor zijn volk heeft gedaan, in plaats van de beste man voor tiran aan te zien..

avatar van 606

Ziekenhuizen waren bar en bar slecht ook al was het gratis, en hij moorden er maar op los en misbruikte kinderen. dus ja moet ik dan nog kijken naar positieve dingen ??

avatar van russo

russo

Interessante docu, duidelijk dat hij in de loop det jaren steeds gekker is geworden.

Als antwoord op het bovenstaande, ook al was hij idd erg slecht, ik vraag me zeer af of het libische volk nu na zijn dood niet veel slechter af is. Zelfde als in irak, sadam is dood en kijk wat voor puinhoop et daar nu is.

avatar van starbright boy

Vooral in het midden leek het iets te veel op een sensationele documentaire die er vooral op uit was om Khadaffi af te schilderen als een perverse, totaal geschifte man. Dat stuk was een beetje bedenkelijk. Er zal ongetwijfeld een kern van waarheid inzitten en misschien is het zelfs helemaal waar, maar een flink deel ervan werd weinig overtuigend gebracht.

Veel interessanter was het verloop van de relatie met het buitenland van Khadaffi. Hoe idealisme omsloeg in grootheidswaan, hij eerst de Arabieren wilden verenigen en daarna de leider van de Afrikanen wilde worden. Hoe de tamelijk bizarre verzoening met het Westen in de vroege jaren '00 tot stand kwam. En hoe zijn ondergang toch ook weer gestimuleerd werd door het Westen. De documentaire was vaak veel te vluchtig, maar had toch best een flink aantal interessante figuren die spraken.

En hoe intens fout de man ook was, het alternatief, een Libië in een machtsvacuüm waarin natuurlijk een bloederige strijd om de macht plaatsvind en waarvan dagelijks gammele bootjes vol al dan niet verdrinkende vluchtelingen vertrekken, is ook niet echt een vooruitgang te noemen.

3.0*, bij vlagen boeiend.