Apenstreken (2015)
Alternatieve titel: Apenstreken met Aap Noot Mies
Nederland
Geregisseerd door: Johan Nijenhuis
Met onder meer: Tygo Bussemakers en Kim-Lian van der Meij
IMDb beoordeling: 5,9 (194)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Apenstreken
De negenjarige Wim droomt ervan om naar school te gaan. Maar hij woont in het weeshuis. Samen met de andere kinderen van het weeshuis wordt hij uitgebuit en moet hij dagelijks hard werken in de illegale bezemfabriek in de kelder van het weeshuis. De kinderen wachten met smart op de invoering van de Schoolwet die kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om naar school te gaan. Als Wim weet te ontsnappen zorgt Jet ervoor dat hij zich op hun boerderij kan verschuilen. Het is de start van een race tegen de klok vol spannende avonturen, kattenkwaad en nieuwe vriendschappen, waarbij Wim vooral ook uit handen moet zien te blijven van de directrice van het weeshuis.
Apenstreken wordt de eerste Nederlandse jeugdfilm die volledig in 3D wordt opgenomen.
De film wordt volgend jaar zomer in de bioscoop verwacht.
EDIT: vanaf 10 juni 2015 in de bioscoop (A-film)
Trailer geplaatst.
Het lijkt erg op Pietje Bell / Kruimeltje.
Rvdz
Zag de trailer in de bios vanmiddag. Dit moet haast wel een nieuw dieptepunt qua Nederlandse kneuterigheid zijn zeg, bah.
tattoobob
In het verleden is er bewezen dat zulke films er aardig kunnen zijn,Pietje Bell bijvoorbeeld is in de bioscoop de meest bezochte (nederlandse)kinderfilm tot nu toe....als ik het goed heb.
Maar deze film vond ik stukken minder....vooral het accent met de zachte g vond ik verschrikkelijk en doet de film geen goeds.
Ook het acteerwerk van de kinderen is gewoon onder de maat.......locaties en sfeer is leuk maar de rest zit gewoon erg tegen.
Jammerrrrr.
Drifter
Het is een familiefilmpje geworden; leuk voor degenen die er in meespelen maar niet voor de rest van de wereld. Het is een hele platte film, geen diepgang en voor een heel specifiek leeftijdsniveau, waarschijnlijk 6-8 jaar?
Geen aanrader.
Aanrader voor de jeugd vanaf een jaar of 4 tot een jaar of 8 .
keimpeS
Ben niet zo'n liefhebber van de films van Johan Nijenhuis, maar ik moet wel zeggen dat het er visueel goed uit zag, het oude Nederland. Ik kan me voorstellen dat de jeugd dit best een leuke film vinden, maar niet echt aan mij besteed.
Fre1000
Ik heb deze film in de bioscoop (3D) gezien met man en kind (7jaar). Wij vonden het alle 3 een leuke/mooie film. Door de 3d effecten had het natuurlijk wel net dat extra. Erg geschikt als familiefilm.
Phantasm
Prima jeugdfilm die goed in elkaar is gezet en lekker wegkijkt.
Riddierid
Hahaha ik was figurant. Als er op het begin ingezoomd is op t hoofd van dat kind, dan ben ik die jongen links in dat grijze pak met die stok. #leukfeitje groetjes
lezertje
Het heeft de Nederlandse jeugdfilm jaren gekost om op het hedendaagse niveau te komen. Een niveau waarmee ze ook internationale erkenning hebben weten te scoren. ‘Apenstreken’ echter, ban regisseur Johan Nijenhuis, weet deze status binnen 87 minuten weer ongedaan te maken. Hier laat je je kind toch niet naar kijken. Continuïteitsfouten in de grime, ordinair en schaamteloos jatwerk aan elkaar: ‘Kruimeltje’ (1999), ‘Daens’ (1992), terwijl de film zich ronds 1910 afspeelt, vragen kinderen op het platteland zich al af waar de chocomelk uit komt? (N.B. Pas in de jaren 50 kwam chocomel in de Nederlandse winkels te liggen).
Nu kan je als ouder natuurlijk zeggen: Ach, wat geeft het. Dit weten de kinderen toch niet. En dan komen we meteen bij het grootste probleem van de film: Ook Johan Nijenhuis heeft dit gedacht; “Ach, het is maar voor kinderen. Dus we hoeven het allemaal niet zo serieus te nemen. Het spel niveau van de kindreen is miserabel en had zeker weten beter gekund. Ook de meeste volwassen acteurs maken er met hun geschmier een potje van. Zelfs het verhaallijntje van de ring wordt niet naar behoren afgewerkt. En deze fout komt op het conto van scenarioschrijvers Lars Boom en Maarten Lebens, maar had toch zeker door Nijenhuis recht gezet moeten worden. Dat hij deze troep kinderen voor durft te schotelen. En daar heeft het Nederlands Filmfonds dan wel geld voor over.
De film is gebaseerd op het ‘aap-noot-mies’ leesplankje en de schoolplaten van illustrator Cornelis Jetses, welke gestalte krijgt in schoolmeester Corneel.
De ene ster is voor Marrit van der Burgt, die de film voorbeeldig heeft aangekleed.
Miszmi
Niet al te denderend. De feiten zijn hier ook op een incorrecte manier gebruikt. In 1874 is er een verbod op kinderarbeid in fabrieken gekomen. Het is niet geheel duidelijk of de rechter op de hoogte was van de kinderarbeid in het weeshuis, dus dat kan ik ze nog vergeven. Het is immers natuurlijk wel zo dat er in die tijd nog veelvuldig sprake was van kinderarbeid, ondanks dat dit bij wet was verboden. De leerplichtwet is echter pas in 1901 gekomen en met een beetje simpel rekenwerk, speelt de film zich ongeveer twee jaar eerder af. Ondanks dat het natuurlijk geen ramp is voor de kwaliteit, is dat wel iets dat mij stoorde. Het was een zeer kleine moeite geweest voor de makers om dit na te gaan en het ook op die manier in beeld te brengen.
Enfin, over de kwaliteit van de film, wat immers toch belangrijker is. Ook hier werd ik niet bepaald warm van. De acteerprestaties waren veelal erg matig. Kinderen vergeef ik het meestal nog wel, maar ook de volwassenen speelden vrijwel allemaal ondermaats. Het Brabantse accent was ook geen succes. Mijn zoon moest geregeld vragen wat ze zeiden en ik moest enkele keren ook antwoorden met: ik heb geen idee. Ik heb niet het gevoel gehad dat de film zich afspeelde rond 1900. Ondanks dat de aankleding en locatie soms prachtig waren, had ik toch meer het jaren ’30 idee. Dit ligt zeer waarschijnlijk aan mij en zal ik niet meenemen in mijn beoordeling.
Het verhaal kon ik mij wel goed in vinden. Juist daarom vind ik het erg jammer dat ik de uitwerking zo matig vind. Een jongen dat graag naar school wil, maar dit niet mag. Nog steeds de dagelijkse gang van zaken in derdewereldlanden, maar ook in het vroegere Nederland was dat niet ongebruikelijk. Weeshuizen waren ook zeer gebruikelijk in die tijd, evenals ‘straatschoffies’ en het grote verschil tussen arm en rijk. Wat overigens nog veel beter uitgewerkt had kunnen worden. De familie met het grote huis, tja, dat zie je nu nog steeds wel. Maar het verschil was vroeger immens groot en dat kwam nu eigenlijk niet zo heel nadrukkelijk naar voren.
Het is zeer jammer dat er zoveel minpunten te benoemen zijn, terwijl er zoveel meer was uit te halen. Met name in de details ging het mis, al waren de liedjes ook een grote ergernis. Het klonk nergens naar en mijn inziens sloegen ze meestal ook nergens op. Het zal vast en zeker met elkaar te maken hebben gehad, maar ook dit had zoveel beter gekund. Het einde was zeer rommelig. Ik begreep er werkelijk helemaal niets van. Na even nadenken trouwens nog steeds niet.
Is alles negatief? Nee, er zijn ook wel positieve dingen op te noemen, zoals het aapje. Maar helaas overheerst het negatieve, daarom ook een onvoldoende: 1.5*.
pjmj
Ik heb de 3D Blu-ray inmiddels al drie maal afgespeeld. Het vrij simpele verhaaltje ontroerde me en het aapje (er zijn er voor de film twee verschillende gebruikt die natuurlijk beide hun eigen kunstjes konden doen) stal mijn hart. Wat een geweldig mooi beestje met een ongelooflijk menselijke blik in zijn fonkelende oogjes. Het aapje is in de film vaak te zien met andere acteurs. Ik vroeg me steeds af hoe vaak men die scenes wellicht heeft over moeten doen, want zo'n beestje zit natuurlijk geen moment stil. Ik vond de film met veel zorg gemaakt voor details, attributen die bij het tijdsbeeld pasten en met vele, op de juiste wijze geklede en geschminkte figuranten. De 3D effecten komen heel goed uit de verf en dan gaat het vooral om de scenes op het water. dat water lijkt zo de woonkamer in de kunnen stromen. Er leuk dat Loek Peters weer meespeelde en ook de altijd geweldige Arjan Ederveen (van Theo en Thea) was even te zien als corrupte dokter die de leeftijd van de weeskinderen moest vaststellen aan de hand van hun gebitten. Aan het eind van de film had ik een blij gevoel en dat maakt het voor wat mij betreft 4 sterren waard.
hallopeetje
Helaas veel negatieve berichten en veel kritiek terwijl ik het een leuke familiefilm vond.
Simpel en gezellig. Kijkt lekker weg. Gelukkig kijken kinderen met andere ogen naar een film.
Een echte zondagmiddagfilm.
Ebenezer Scrooge
- 2047 berichten
Lijkt soms wel een propagandafilmpje voor een of andere extreemrechtse politieke partij, met al die blonde Arische kinderen. Yvon Jaspers als de lieve schooljuffrouw. Willem de weesjongen: 'Mag ik bij u komen wonen juffrouw?' 'Dat zou jij wel willen hè, Willem.'
De aankleding, de kostuums, het ziet er allemaal zo amateuristisch uit, alsof het Dickensfestijn in Deventer als decor heeft gediend.
Eén lange reclamespot voor de (melk)veehouderij.
Een echte aangeklede aap die kunstjes doet, dat kan toch niet meer. Het ergste zijn misschien nog de kinderen die erom moeten lachen: 'Kijk dat malle beest!'
Het halve roddelcircuit van RTL4/SBS6 is opgetrommeld: Kim-Lian van der Meij, Renate Verbaan..
Dat hele kinderarbeidverhaaltje is er maar bij verzonnen om er nog iets behoorlijks van te maken. De scène met dat kind en die gevaarlijke weefmachine is gewoon ordinair gepikt van Daens.
'13 Hours' van Michael Bay wordt wereldwijd goed bekeken, 'Papillon' verdwijnt van Netflix | MovieMeter Recap
'Rundfunk: Jachterwachter' gaat Netflix verlaten: 'Nederland heeft gewoon nog meer schoffies op het schoolplein nodig'
Regisseur Michael Mann werkt aan 'Heat 2': 'Dit wordt mijn eerstvolgende film'
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Social media
- Registreer |