• 9.377.684 stemmen

Geregisseerd door: Robert Siodmak

Met onder meer: Charles Boyer, Florelle en Clara Tambour

Gesproken taal: Frans

Plot Tumultes

Wanneer kruimeldief Ralph Schwarz vervroegd wordt vrijgelaten wegens goed gedrag, gaat hij meteen terug naar zijn vriendin Ania, niet wetende dat ze een affaire heeft met Gustave, een succesrijke fotograaf. Het gewelddadige temperament van Ralph kennende, zou het slim van Ania zijn om Gustave meteen aan de kant te schuiven. Maar ze is niet in staat om Gustave de deur te wijzen, net zomin als Ralph zijn moorddadige woede zal kunnen beheersen wanneer hij de affaire ontdekt.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden nog niet : Franse films van auteur Robert Siodmak....al is dit een grensgeval : het betreft namelijk 1 van die co- producties die in verder identieke versies werden gemaakt met verschillende cast in verschillende talen, maar met dezelfde crew. De Duitse versie heette "Stürme der Leidenschaft " hier niet toegevoegd en met Jannings en Anna Sten. Versie die ik niet heb gezien. Ook deze versie voor het Franse publiek met superster Boyer werd trouwens opgenomen in Berlijn, waar het geheel gewoon geacht wordt te spelen, incl. Duitse namen voor de Frans kakelende personages. Zo ging dat ook toen al.

Enfin, film die door vele pundits wordt beschouwd als een pre- noir, de still spreekt wat dat betreft boekdelen, net als de latere carrière van Siodmak. Toch moeten we niet overdrijven en meteen iedere film waar het donker is en een moord wordt gepleegd noir noemen, al valt er iets voor te zeggen. Je zou het ook pre- poëtisch realisme kunnen noemen : de door Boyer vertolkte anti- held Schwarz loopt duidelijk vooruit op de latere Gabin types, een proletarische loser die door een combi van noodlot, pech, stommiteiten en een verrotte maatschappij recht zijn verdoemenis tegemoet gaat.

De narratieve uitwerking is weinig bijzonder : loser komt vrij uit gevangenis, keert terug naar huis, ontmoet Femme Fatale - hier Florelle als Boyers vriendinnetje Ania - ontdekt dat ze het doet met een ander, en de rest kunt u waarschijnlijk wel uittekenen. Hebben we al miljoenen keren gezien, ook de manier waarop het gebracht wordt is niet wat je noemt spectaculair, de groezelige setting had ook gewoon neue Sachlichkeit kunnen zijn, weinig odd angles ( 1 frappante als Boyer voor het eerst zijn lief terugziet ) en weliswaar is het meest nacht maar dan zonder spectaculaire clair obscur effecten.

Viel me een beetje tegen eigenlijk, niet dat het zo slecht is maar van Siodmak verwacht je misschien meer. Wel enkele geslaagde scènes zoals de achtervolging in een bierhal meets kermis begeleid door- letterlijk- vuurwerk , meteen ook de sleutelscène eindigend met moord. Maar overall wat te weinig. Enkele irritaties oproepende elementen buitendien, vooral de debiele sidekicks van Boyer, onder wie een stotterende idioot die voor comic relief mag zorgen met zijn spraakgebrek. Let ook op die dikke zeiknicht. Het geforceerde schijnbaar voor proletarisch oid doorgaande gegrom van de verder ok Boyer kwam wat belachelijk over.

Film trouwens nog met visuals die duidelijk door de silent cinema zijn beinvloed, we zijn pas in 32 en het tempo sleept wat, typisch voor die tijd, echter zonder dat je de indruk hebt naar een silent met toegevoegde geluidsband te zitten kijken, vlotjes geedit door Siodmak zij het een onvermijdelijk kind van zijn tijd.

Kan uiteraard worden gedownload met fansubs.

....en dan schakelen wij nu over naar de studio om te horen of de poëtisch realisme buffs hier iets mee kunnen, al speelt deze film geset in Berlijn dan q.q. niet aan de havenkant