• 9.370.314 stemmen

Dla Ciebie, Polsko (1920)

Oorlog / Drama | 51 minuten (2010 restauratie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 51 minuten (2010 restauratie)

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Antoni Bednarczyk

Met onder meer: Antoni Rózanski, Jan Karpowicz, Stanislaw Jasienski

Plot Dla Ciebie, Polsko

1919 - 1920. De oorlog tussen Polen en Rusland. Franek en Hanka vormen een liefdeskoppel, maar de oorlog bemoeilijkt hun relatie. De Bolsjewieken veroorzaken veel schade aan de Poolse steden. Franek weet een Russische spion gevangen te nemen en Hanka gaat als verpleegster aan de slag in een van de veldhospitalen.

avatar van MisterPink

MisterPink

Voor jou, Polen is een historisch document. Een patriottische film gemaakt ten tijde van de Pools-Russische Oorlog (1919-1921)

De film opent met een vluchtige kennismaking van het liefdeskoppel Hanka en Franek in het door de Bolsjewieken belegerde Vilnius. Om propaganda redenen worden uitsluitend de Russische misdaden getoond (en dus niet de pogroms uitgevoerd door de Polen). Het Rode Leger bepoteld er lustig op los. Een kind krijgt een klap van een geweerkolf. Hanka weet zich ternauwernood te redden door ingrijpen van haar grootvader die dit moet bekopen met de dood. Uiteindelijk bevrijdt de Poolse cavalerie haar van een volgende verkrachtingspoging.

Franek maakt zich ondertussen nuttig in het Poolse leger door het opsporen van spionnen. De Russische agressie gaat evenwel onverminderd verder. Poolse burgers, waaronder een man die uit het raam is gegooid, worden zonder pardon tegen de muur gezet en doodgeschoten.

Zeer fraai zijn de beelden van de herovering door de Polen van Vilnius. De infanterie charges vanuit de loopgraven en de oprukkende tanks doen zeker niet onder voor de scènes uit All Quiet on the Western Front.

Door de Poolse opmars krijgt Hanka echter niet de kans om zich aan te sluiten bij het leger om zo als verpleegster het moederland te dienen. Ze besluit zich te vermommen als soldaat en weet haar geliefde alsnog te bereiken.

Het is wat paternalistisch natuurlijk. De rol van vrouwen in het Poolse leger en zeker in het beleg van Vilnius was in het geheel niet onbelangrijk.

Desalniettemin krijgt de film wat mij betreft de volle buit.

*****

avatar van MisterPink

MisterPink

Over gevoel voor historie gesproken.

Marek, ik weet dat ik het gemiddelde omhoog heb gestuwd maar 1 ster is toch wel bedroevend.