• 9.370.349 stemmen

Geregisseerd door: Teuvo Puro

Met onder meer: Heidi Blåfield en Irmeli Viherjuuri

Gesproken taal:

Plot Noidan Kirot

Een rendier trekt een slee met Simo en Selma, een verloofd stel dat hun toekomstige huis gaat bekijken. Bij het huis ontmoeten ze Elsa, de blinde zus van Simo. De twee vrouwen zijn erg gelukkig om elkaar terug te zien. Enige tijd later, wanneer Simo en Selma getrouwd en zich gesetteld hebben, besluit Simo om te koe van Selma op te halen in haar oude woonplaats, een trip van een paar dagen. Tijdens Simo's afwezigheid vertelt Elsa over de vloek van Jankutta, een heks die eeuwen geleden werd vermoord door de inwoners van hun huidige dorp. Het toeval wil dat de oude offersteen van Jankutta precies op het land van Simo en Selma staat. Wanneer Selma als grap op de steen gaat zitten, breekt de hel los.

avatar van John Milton

John Milton

Samen met Noita Palaa Elämään (1952) was Valkoinen Peura (1952) de oudste Finse horrorfilm die ik zag. Deze Curses of the Witch duikt daar met jaartal 1927 ruim onder. Het is de eerste film die ik van regisseur Teuvo Puro zie, en voor de liefhebber van filmhistorie is deze mooie restauratie (ik zag een handgemaakte kopie met gedubte orchestrale score van de 2010 TV uitzending van ene Tapio Tuomela) uiteraard absoluut de moeite waard. Vanaf de openingsscène met een rendier voelt de film gelijk echt Fins. Maar zoals een van twee reviewers op IMDb opmerkt, het is meer een film om op waarde te schatten dan echt van te houden; daarvoor is hij simpelweg niet onderscheidend genoeg. De Finse landschappen en acteurs doen het prima, maar het is eigenlijk meer melodrama dan horror. Komend uit mijn mond, betekent dat wellicht dat de meeste horrorliefhebbers beter iets anders uitzoeken om de jaren ’20 af te strepen voor de horrorchallenge.

Nosferatu (1922), Destiny (1921), The Cabinet of Dr. Caligari (1920), The Phantom Carriage (1921), Häxan (1922), A Page of Madness (1926), The Unknown (1927) of Faust: Eine Deutsche Volkssage (1926) bijvoorbeeld.