• 9.370.271 stemmen

Fei Hu Jing Ying Zhi Ren Jian You Qing (1992)

Misdaad / Romantiek | 96 minuten

Genre: Misdaad / Romantiek

Alternatieve titel: Best of the Best

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Herman Yau

Met onder meer: Sammi Cheng en Jacky Cheung

Gesproken taal: Kantonees

Plot Fei Hu Jing Ying Zhi Ren Jian You Qing

Ah Dee ziet op jonge leeftijd hoe zijn vader tijdens een roof per ongeluk zijn broertje tegen de grond werkt in plaats van de dader. Dee's broertje overleeft het niet en Dee zweert om als politieagent de misdaad aan te pakken. Jaren later maakt Dee deel uit van het PDU, een speciale politie eenheid, maar wanneer hij bevriend raakt met de dochter van een maffiabaas zet hij zijn job en zijn leven op het spel.

Hele oude Herman Yau.

Beetje aparte ervaring toch. Tijdens de film voelt het allemaal érg bekend. Qua setting en thematiek heeft het wel een beetje weg van Johnnie To en Wai-keung Lau, maar deze film was natuurlijk wel veel eerder. Een soort van genrefilmpje avant-la-lettre, want ik kan niet zoveel soorgelijke oudere films verzinnen.

Of het dan ook echt goed is, da's een ander paar mouwen. Yau is duidelijk nog als piepjonge regisseur bezig hier. Het einde is iets groffer dan je zou verwachten, maar verder is het niet zo'n opzienbarend verhaaltje over de aanvaring tussen een politieagent en triad leider, inclusief een hoop drama en romance. Ng kende ik vroeger vooral als komiek, maar ondertussen heb ik wel meer van dit soort rollen door hem gezien. Jacky Cheung blijft wat beperkt als acteur en Sammi Cheng is vooral onherkenbaar jong.

De 90 minuten gaan vlot voorbij maar ondertussen heb ik al zoveel soorgelijke filmpjes gezien dat het maar met moeite weet te boeien. Cheung mist de cool om de film echt te dragen, het Triad clubje is iets te pover om echt indruk te maken.