• 9.371.658 stemmen

Tore Tanzt (2013)

Alternatieve titel: Nothing Bad Can Happen

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Katrin Gebbe

Met onder meer: Julius Feldmeier, Sascha Alexander Geršak en Gro Swantje Kohlhof

Gesproken taal: Duits

Plot Tore Tanzt

De jonge Tore wil in Hamburg een nieuw leven beginnen bij een religieuze groep genaamd de 'Jesus Freaks'. Als hij autopech heeft en daardoor bij toeval een familie ontmoet die hem helpt bij de reparatie van zijn auto, gelooft hij dat dit een sein is vanuit de hemel. Hij begint een vriendschap met de vader van het gezin, Benno. Al gauw trekt hij bij hen in, in hun tuinhuis, niet beseffend welke wreedheid op hem wacht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gauke

gauke

Beslist geen lichte kost. De regisseuse werd geïnspireerd door een ware gebeurtenis via een krantenartikel en maakte een behoorlijke heftige, harde en duistere film over een steeds sterker wordend verlangen naar sadisme. De film liet me als kijker niet koud, maar of ik 'm nou goed vond? Eerlijk gezegd leek de film niet verder te komen dan te willen provoceren. Gelukkig werden de meest verschrikkelijke gruweldaden aan je verbeelding overgelaten.

avatar van Biosguru

Biosguru

Wat Gauke al aanduidt, zware kost. Mensen doen elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan. Of je met de verfilming van dat gegeven iets opschiet is een tweede. Ik denk soms weleens dat de Seidl & Haneke traditie waar dit duidelijk uit voortkomt, denkt met het tonen van zulke ellende een diepere waarheid aan te boren.

avatar van joolstein

joolstein

Wat lastig om een ​​film als deze te beoordelen? Weet het eerlijk genoeg niet zo goed. Het is een dramafilm maar gaat over de ergste impulsen van de mensheid en bezit daardoor heel wat smerigheden, die niet zullen misstaan in horrorfilms. (alhoewel geen gore of veel bloed) Het is een aangrijpend verhaal, een verhaal dat volgens de regisseur direct uit de krantenkoppen is gehaald, al heb ik niets kunnen vinden over dit voorval.

Tore (Julius Feldmeier) gelooft en zijn geloof is onwrikbaar. Hij heeft geen familie, weinig vrienden en geen echte sociale vaardigheden, maar hij heeft wel Jezus. Als het op een dag blijkt dat de christelijke waarden bij de ' Jezus Freaks' ook niet al te serieus zijn, wordt hij opgenomen in het huis van Benno en zijn vrouw en twee kinderen. Het begint als het gevonden paradijs maar gaat uiteindelijk over in fysiek geweld. Wat je ziet is religieus geloof tegen het meest wrede gedrag van de mensheid.

Wat de film voor mij lastig maakt, hoewel ik erg geïntrigeerd was, er is niet echt een moreel standpunt. Waarom ondergaat Tore alles? Is er geen wraak of vecht hij niet terug? Het voelt dan ook best wereldvreemd dat hij de vernedering en het martelen over zich heen laten komen met het rotsvaste geloof dat de Heer het is die hem test. Soort extreem gevalletje van “de andere wang toekeren?” Misschien heeft dat iets met geloof te maken? Sanny vraagt het ook aan Tore op een moment, als hij eigenlijk uit de hel ontsnapt is; "Maar waarom ben je teruggekomen?" Tja ... het maakt van deze film een lastige!