• 9.373.864 stemmen

Apocalypse: Hitler (2011)

Documentaire / Historisch | 108 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Documentaire / Historisch

Speelduur: 108 minuten (miniserie, 2 delen)

Alternatieve titels: Apocalypse: The Rise of Hitler / Apocalypse: Rise of Adolf Hitler

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Isabelle Clarke en Daniel Costelle

Met onder meer: Mathieu Kassovitz, Doug Rand

Plot Apocalypse: Hitler

Hij is berucht om zijn misdaden tegen de menselijkheid. Hitlers macht was onverwachts en verwoestend. Maar hoe kon zijn intolerante politieke partij zo veel macht verwerven? Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler.

avatar van rondh

rondh

Episode 1: The Menace

Episode 2: The Fuhrer

Hele goede Docu met mooie beelden

avatar van 606

Mooie informatieve docu over de grootste duivel van de geschiedenis.

avatar van Tarkus

Tarkus

Zeer goede, bijna 2 uur durende documentaire over de opgang van Hitler.

Puike, ingekleurde, beelden van destijds, waarin de opmars van Hitler wordt getoond vanaf zijn geboorte, de Eerste Wereldoorlog en de tijd erna tot aan zijn benoeming tot Kanselier en later alleenheerser over het Derde Rijk.

Een stukje geschiedenis dat iedereen zou moeten bekijken, vooral om herhaling te voorkomen, maar dat is in deze tijden wellicht ijdele hoop.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En verder met de Apocalyps reeks en na Verdun nu Hitler aan de beurt en laat duidelijk zijn dat we geen oorlogsjaren mee maken maar de docu zich slechts richt op de jaren ervoor, zoals de titel al vermeldt, op de 'rise'.

En dat zaadje wordt vroeg geplant in die zin, de Eerste Wereldoorlog, het verlies, de schaamte, de kameraadschap en het ontstaan van de dolkstootlegende. Dit samen met de onvrede na de oorlog is het begin tot de wording Hitlers ideeën, zijn greep naar macht, de omstandigheden binnen Weimar-republiek en de politieke onrust doet in principe de rest en vormt de voedingsbodem. Wat ik echter wel een beetje mis is dat de vader van de 'lebensraum' ideologie toch echt geopoliticus Karl Haushofer was die Hitler en Hess grotendeels begeisterde met zijn kennis, en deze niet in het geheel voorkomt.

Uitermate interessant zijn verder de politieke spelletjes, de slimheid om dingen voor elkaar te krijgen, maar ook de wreedheid om concurrenten als Röhm keihard uit te schakelen. De dorst naar machtig blijft heftig en als je dan eigen paleis in de fik moet steken om een ander daar de schuld van te kunnen geven...tja dan doe je dat. Macht doet rare dingen met de mensen en in dat kader is Hitlers Henchmen ook een echte aanrader, daar wordt de onderlinge strijd, jaloezie en vieze spelletjes uitstekend gebracht.

Dit allen samen gevoegd met ook nog een stukje privé, Eva en Geli, een fijne onheilspellende soundtrack en veel en mooi beeldmateriaal, maakt dit tot een prima documentaire en dat terwijl ik vooraf wel een beetje mijn twijfels had of bijna twee uren over Hitler wel zo interessant zou zijn.