• 9.370.314 stemmen

Winter Kills (1979)

Geregisseerd door: William Richert

Met onder meer: Jeff Bridges, John Huston en Anthony Perkins

Plot Winter Kills

"Something funny is happening in WINTER KILLS. Take it seriously!"

19 jaar nadat president Timothy Keegan werd vermoord, komt zijn broer Nick in contact met een stervende man die beweert dat hij de schutter is geweest. Ondanks de kritiek van zijn dominerende vader, volgt hij de aanwijzingen van de man op en komt steeds dichter bij de waarheid.

avatar van gonnie

gonnie

Interessante film over de moord op (denkbeeldige) president in 1960. De complottheorieen en verwijzingen naar Kennedy zijn naturlijk niet van de lucht. Het is een wat labiele, onevenwichtige film. Dat ligt niet aan de acteurs (die zijn erg goed), de cameravoering (hoog niveau) of de regie (prima). Het heeft te maken met het verhaal, dat in aanzet alles in huis heeft, maar nergens echt kan raken (en soms niet eens te volgen is).

Dit alles merk je vooral aan de montage, alsof een scene ontbreekt of achteraf te slecht was om te gebruiken (ps. De ontploffing in een restaurantje met grafische effecten is zo slecht, dat het eigenlijk niet kan/mag). De financiele problemen die bij de totstandkoming aan de orde waren hebben ook niet geholpen. De filmmaatschappij trok haar handen op het laatste moment van het project af. Regisseur Richert besloot door te gaan en maakte de film alsnog af. Wel eens gaan zien, want, zoals ik al zei, zeker boeiend en interessant.

avatar van gauke

gauke

Een controversiële en satirische zwarte komedie vol groteske samenzweringstheorieën die ik maar moeilijk kon volgen. Het lijkt nog het meeste op een soort van politieke Alice in Wonderland vol verrassingen en gevaren. Er zijn wel scènes waar ik hard om moest lachen en John Huston verspreidt humor van het droge soort. De cast speelt goed, maar echt betrokken was ik geen moment.

avatar van dimi303

dimi303

Wel nog genoten van deze classic op het FFG 2024, nooit te zien geweest in België.