• 9.373.958 stemmen

Tulpa - Perdizioni Mortali (2012)

Thriller / Erotiek | 100 minuten

Met onder meer: Claudia Gerini, Laurence Belgrave en Michela Cescon

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans

Plot Tulpa - Perdizioni Mortali

"Members Only"

Lisa Boeri is is overdag een uitermate gedreven professionele zakenvrouw. Maar 's nachts bezoekt ze regelmatig de beruchte club Tulpa, eigendom van een mysterieuze Tibetaanse goeroe die de filosofie heeft dat de ware vrijheid komt door het hebben van gemengde seks. In de club doet Lisa alles met onbekende vreemdelingen om een hoger bewustzijn te bereiken. Maar plotseling worden haar talrijke minnaars op schokkende wijze vermoord. Ze wil niet naar de politie vanwege het mogelijke schandaal dat haar dagelijks werk kan beïnvloeden. En dus probeert ze zelf de moordenaar te ontmaskeren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Gaaf!! Na het zien van Sonno Profondo (2013) wel de smaak te pakken gekregen wat betreft ''moderne Giallo''. Maar waar Sleep Deep alleen modern is qua productiejaar, is deze het ook in stijl. Iets strakker uitgevoerd allemaal, niet al te sleazy en korrelig dus. Klassieke elementen zoals de leren handschoentjes, zwarte hoed en een boel snijwerk zijn weer volop aanwezig. De scene op de draaimolen had zo in een film van Fulci gepast; geweldig!! Ook erg sfeervol, met fraaie rode belichting en een wat zweverig tempo. Bovennatuurlijke tintje is ook aardig, al voegt het weinig toe.

Doodzonde dat dit soort films zo weinig aandacht krijgen. Zampaglione (bekend van Shadow, tof filmpje ook) weet in ieder geval donders goed wat er nodig is voor een stevige, bloederige Giallo. Traditie getrouw te werk gegaan, maar wel met een moderne insteek.

avatar van leatherhead

leatherhead

Tof filmpje inderdaad.

Zeker geen giallo pur sang, maar de overeenkomsten zijn evident. Een aantal klassieke bouwstenen, echter aangevuld met moderne toetsen. En zoals verwacht én gehoopt viel deze een stuk meer in de smaak dan Shadow, wát een contrast ook.

Enfin, de film gaat over een ogenschijnlijk gedistingeerde zakenvrouw die haar libidineuze driften tracht te bevredigen. Dit doet ze door middel van nachtelijke escapades in één of andere louche seksclub, die overigens prachtig sfeerrijk vormgegeven is. Hierbij komen allerlei klassieke giallo-elementen kijken, die allen stijlvol in de film geïntegreerd zijn. De leren handschoenen uiteraard, en de overige kenmerken die boven mij al benoemd werden. Een element dat wel nog ontbrak was het traditionele scalpeltje; anderzijds zorgt de variatie aan moordwapens wel voor een hoop gave kills.

Visueel zag het er grotendeels piekfijn uit, vooral de scenes in de club waren magnifiek. Sommige scenes buiten de club oogde misschien net wat te doorsnee, maar waren op zich verzorgd genoeg. De soundtrack mag er echter ook wezen: typische giallo feeling, maar toch voelt het enigszins modern aan. Kortom; aan sfeer absoluut geen gebrek.

Alleen blijf ik voorlopig nog even op een ruime 3,5* hangen, omdat ik had gevoel had dat het plot nét ietwat in de weg stond. Beetje flauw ook, de obligate ontknoping vlak voor het einde. Maar los daarvan is Tulpa een best knap staaltje cinema. Wel hilarisch trouwens het predicaat 'erotiek' als secundaire genre-aanduiding ( ). Sporadisch komt er een blote tiet voorbij, plus welgeteld één echte seks-scène, die ook nog eens allesbehalve expliciet is. Ach ja. Dikke 3,5* dus voor deze.