• 9.373.270 stemmen

Oorsprong: Singapore

Geregisseerd door: Vladimir Todorovic

Met onder meer: Machida Hiroyuki, Bobbi Chen, Peter Vasiljevic

Plot Disappearing Landscape

In Singapore lijdt een stel uit China en Japan onder de eentonigheid en eenzaamheid van hun expatleven. Ze reizen naar een naburig eiland, waar ze zich net zo voelen als de koralen die gevangen zitten in een geïndustrialiseerd landschap. In Servië komt een man terug van een tienjarig verblijf in de VS. De Servische vlakte waar hij doorheen fietst, roept sterke herinneringen op aan landschappen uit zijn verleden. Hij voelt zich vervreemd van zijn eigen land. In Catalonië, Spanje zoekt een jong stel uit Colombia en Chili naar een beter leven. Hij heeft nog geen werk gevonden, maar ze treden de onzekere toekomst met zelfvertrouwen tegemoet.

avatar van Malick

Malick

Van de site van het IFFR:

1+1+1= 4 of 5. Misschien is het een film in drie delen waarin steeds hetzelfde thema, zeg de vervreemding of onthechting van de migrant, wordt hernomen. Zoals een cellist bij het zoeken naar een interpretatie van een muziekstuk verschillende sferen uitprobeert om uit te komen bij de klank die verrast, is de film een zoektocht naar de juiste (inhoudelijke) toon. Dan is de tocht belangrijker dan het resultaat, wat weer mooi past bij de migrantenthematiek.

Misschien is de film geen optelling van delen, maar zijn het drie afzonderlijke korte films. Een verzamelprogramma waarin de delen ieder hun eigen toon en sfeer mogen houden en de optelling alleen in het hoofd van de kijker plaatsvindt. Dat is ook mooi en past dan weer bij de losgezongen individualiteit van de huidige wereld die migratie letterlijk mogelijk maakt, maar emotioneel zo moeilijk omdat het aan onverschilligheid lastig hechten is.

Misschien kunnen de delen van plaats verwisselen zoals het eindpunt bij migratie ook niet altijd gekozen is. Het lot voert iemand soms naar een plaats en beiden hebben daar niet om gevraagd. Misschien kan er zomaar nog een deel bij komen. Misschien ook niet. Ik schreef 5 keer misschien in dit stukje, dus misschien is de film wel niet zo strak als hij lijkt.

Veel geblaat levert weer bar weinig wol op van onze vriend.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Wie is onze vriend in dit geval? Graag ook een link naar de bron van het citaat.

Edit: bedankt Verhoeven. Heb je de film zelf ook gezien? Zo ja, valt er dan nog iets zinnigers over te zeggen dan de programmer notes?

avatar van stipstap

stipstap

lol

avatar van Malick

Malick

Ik Doe Moeilijk schreef:

Uiteraard, heb ik de film op het IFFR gezien.

Een aantal jaar geleden zag ik op hetzelfde Filmfestival het prikkelende debuut Water Hands van Vladimir Todorovic. Een talentvolle regisseur om in de gaten te houden dacht ik. De film kende een bijzondere geluidsband met ademwegnemende - Abbas Kiarostami-achtige (1 & 2 & 3) - opnames van verschillende mensen op verschillende plekken op de wereld. De film beschreef voor mij het 'unheimliche' gevoel van de leegheid en eenzaamheid van ons bestaan.

Alleen. Een film later. Net als het recente werk van Tsai Ming-liang weet hij mensen te portretten in eenzame werelden maar vergeet hij op narratief gebied te communiceren met zijn publiek. Het (hoofd)thema migratie komt heel moeilijk tot niet uit de verf. De regisseur verontschuldigde zich daar ook voor. Het werd hem een dag eerder - wereldpremière - duidelijk dat het publiek de film niet (helemaal) begreep.

Dus. Nogmaals. Een talentvolle regisseur die ik nog wel even wil blijven volgen maar met dat stuk op de site van het IFFR kan ik werkelijk niets.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Vond op het IFFR juist de Q&A het interessantste van de middag, maar film vond ik waardeloos. Wat Verhoeven zo mooi verwoordt: hij vergeet te communiceren met zijn publiek, al dan niet op narratief vlak. Dit was voor mij een staaltje mooifilmerij waarbij het publiek niets te zeggen had. Bah.