• 9.384.631 stemmen

L'Homme Qui Trahit la Mafia (1967)

Drama / Thriller | 90 minuten

Geregisseerd door: Charles Gérard

Met onder meer: Robert Hossein, Claude Mann en Claudine Coster

Gesproken taal: Frans

Plot L'Homme Qui Trahit la Mafia

De reorganisatie bij een drugssyndicaat eist haar slachtoffers. Een jonge politie-inspecteur, die de zaak onderzoekt, komt een vooraanstaande advocaat op het spoor. Hij vindt echter geen overtuigende bewijzen, tot een aanslag op zijn eigen leven plaatsvindt.

Maître Bianchini

Commissioner Lambert

Isabelle Bianchini

Head of the narcotics squad

Flight attendant

Garage Attendant

Er bestaan er aardig wat van : mafia films...dit is een tamelijk zinloze en nietszeggende toevoeging aan de canon, vervaardigd door de volstrekt ongekende Gerard. Wederom een voorbeeld ook van een film die visueel en inhoudelijk niet veel meer is dan een teevee krimi.

We beginnen nog vrij leuk met een motorboot die op kerstavond de Seine opvaart met aan boord 2 mafiosi op zoek naar prooien : die prooien blijken een keurige meneer en diens echtgenote te zijn. Later moet een stewardess er per .38 aan geloven. De voice- over ouwe teevee serie style maakt ons duidelijk echter dat die brave burgerman uit het begin in feite een kingpin was, en de stewardess een drugkoerier. Het begin van een heuse mafiaoorlog in Parijs, zo lijkt het...

Quai des orfèvres is verontrust en stuurt inspecteur Lambert op pad, dandy flic. Zo komen we op het opmerkelijkste aan de film wellicht : deze dandy flic wordt vertolkt door Mann ( festivalcinema buffs ook gekend van India song en niet toevallig l'innocente...), wiens gelijkenis met Helmut Berger tamelijk griezelig is. Ik dacht ook steeds dat het hem was.

Een Viscontifilm met Berger als dandyflic die de mafia te lijf gaat had- hoe onwaarschijnlijk ook- briljant kunnen zijn, dat is dit filmpje echter absoluut niet al vraag ik me af hoe hij aan deze extreem lage waardering op IMDB komt, dat is toch voor de ergste bagger en niet voor deze veredelde teeveefilm zou je zeggen.

Saai is het woord, babbelziek en met weinig actie, voor zover aanwezig is die actie tamelijk absurd te noemen. Of wat dacht je van 2 thugs die de dochter van n.b. Gigi Ballista- een verklikker- ontvoeren terwijl ze...als model net bezig is met een fotoshoot en de fotograaf hun misdrijf dus moeiteloos op de plaat kan vastleggen ! Dan heb je wel lef. Gelukkig was die fotograaf zo vriendelijk om zelf achter de thugs aan te gaan, ongewapend en wel...tsja, hoe verzin je het. Toch 1 leuke sequentie, helemaal aan het eind : een shoot out tussen allerlei pop-art parafernalia, was wel stijlvol en meer hiervan had de film nog enige status kunnen opleveren. Helaas, het mocht niet zo zijn.

We moeten de titel nog verklaren : de mens die de mafia verried is mafiamaatje Hossein, hier een advocaat van kwaaie zaken die noodgedwongen aan het klikken slaat.

Tenslotte : de score van Hossein sr. was een stuk beter dan de film, nix mis mee.