• 9.370.308 stemmen

Guskô Budori no Denki (2012)

Animatie / Drama | 108 minuten

Genre: Animatie / Drama

Alternatieve titels: The Life of Guskou Budori / Guskou Budori no Denki / グスコーブドリの伝記

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Gisaburo Sugii

Met onder meer: Shun Oguri

Gesproken taal: Japans

Plot Guskô Budori no Denki

Dit sprookje vertelt over een jongeman genaamd Guskou die in het Tohoku bos woont, in het noordwesten van Japan tijdens de jaren '20. Na jaren van droogte en andere natuurrampen is Guskou genoodzaakt zijn huis te verlaten en op zoek te gaan naar een beter leven ergens anders. Hij sluit zich aan bij een groep onderzoekers die vanuit het Ihatov Volcano Department onderzoek doen naar de natuurrampen die Guskou van huis hebben gedreven.

Budori Gusukō (stemrol)

Neri Gusukō (stemrol)

Kotori the Kidnapper (stemrol)

Budori's Mother (stemrol)

Redbeard (stemrol)

Budori's Father (stemrol)

Narrator / Dr. Kūbō (stemrol)

Meer van verwacht.

Ondertussen ken ik de Kenji Miyazawa films wel. De setting is onmiskenbaar, de verhaaltjes hebben ook meestal een duidelijke sfeer. Deze film doet Miyazawa alleen een beetje te kort vrees ik.

Het roadtrip gebeuren nekt de film wat, zeker omdat veel van de afzonderlijke segmenten niet weten te overtuigen. Het is ook allemaal niet subtiel genoeg, geen echte kinderfilm maar wel een film met veel elementen uit kinderfilms. Daardoor lopen de scenes niet zo goed en verlies je na een tijdje gewoon de binding met het hele gebeuren.

Wel erg mooi geanimeerd, prachtige setting en gemaakt met veel oog voor detail. De mix tussen traditioneel en CG is niet altijd even zuiver, maar los daarvan levert het toch ook vaak genoeg erg mooie plaatjes op.

Spring & Chaos en Night Of The Intergalactic Railroad zijn betere films, maar net daarom is deze misschien als instapper in het Miyazawa universum iets beter geschikt.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Zeker niet zo goed als Sugii's Night of the Galactic (niet Intergalactic ) Railroad die ik eerder deze week nog snel gekeken had. voordat ik hier aan begon. Hoewel de film er bij vlagen wel veel beter uitzag, vooral de twee droomsequenties zijn geweldig mooi, was het verhaal avontuurlijker, rechtlijniger. Soms zelfs een beetje uitgerekt, zoals het hele vulkanisme op het eind, totdat...

De muziek was ook stukken minder, erg sentimenteel bij vlagen. Was duidelijk dat sinds 1985 er heel wat dergelijke succesvolle animes zijn geweest. Ik kreeg de indruk dat Sugii goed naar Ghibli, Shinkai (etc.) had gekeken en minder een unieke stempel heeft gedrukt dan in zijn andere poezenfilm naar Miyazawa. Trouwens gemaakt met de slachtoffers en gebeurtenissen van de tsunami uit 2011 indachtig, vandaar dat de natuurthema's hier behoorlijk nadrukkelijk aanwezig zijn.

avatar van starbright boy

Ja, dezelfde problemen als mijn twee voorgangers, Vooral na het begin een niet al te boeiend verhaal. Nogal onevenwichtig, soms veel te traag (en tamelijk saai eigenlijk) en soms ehm, wel heel snel. En heel sentimentele muziek.

Maar als het mooi werd, werd het ook heel, heel mooi. Dat was net niet vaak genoeg voor een echt hoog cijfer helaas.