• 9.369.537 stemmen

The Stig-Helmer Story (2011)

Komedie | 100 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titel: The Stig-Helmer Story: En Skamlöst Nostalgisk Komedi av Lasse Åberg

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Lasse Åberg

Met onder meer: Lasse Åberg, Jon Skolmen en Ida Högberg

Gesproken taal: Engels, Noors en Zweeds

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Stig-Helmer Story

Stig-Helmer Olsson kijkt samen met zijn jeugdvriend Ole Bramserud terug op zijn leven. Hij vertelt over het opgroeien in de late jaren 50 en de vroege jaren 60, de opkomst van de televisie en het begin van de technologische ontwikkelingen. Ook zijn obsessieve interesse voor treinen en de tijd dat hij door Biffen werd gepest komen aan bod. En hij probeert samen met Ole zijn grote liefde Annika terug te vinden, met wie hij een relatie had in hun twintiger jaren, toen Annika bij het Leger des Heils werkte.

De laatste Stig-Helmer film is de meest nostalgische. Met veel aandacht voor oldtimers, oude transistor radio's, broodroosters en modeltreinen.

Middels flashbacks wordt ingezoomd op de jongere jaren en jeugd van Stig-Helmer.

Daaruit blijkt dat hij vroeger gepest werd door zijn buurjongen, en dat hij ging werken in de radiowinkel van zijn oom, waar hij zijn eerste grote liefde Annika leerde kennen.

Het plot springt nogal van de hak op de tak, maar de rode draad is de zoektocht in de huidige tijd naar Annika. We zien relatief veel van de jonge Stig-Helmer, die uiterlijk een beetje de nerd-versie is van Timothée Chalamet.

Het is nogal een oubollig verhaal over het Leger des Heils, en wat van God allemaal niet mag...

Gelukkig wordt veel goed gemaakt door de stralende en aantrekkelijke Annika, uitstekend vertolkt door Ida Högberg.

Het is nog steeds heerlijk feelgood vermaak, maar deze film komt toch net iets te kort. De vervelende buurjongen die net als in Back to the Future Biff heet komt veel te nadrukkelijk aan bod in het verhaal. Ook de nare vader van zijn vriendin krijgt een te grote rol.

Nu heb ik helaas alle Stig-Helmer films gezien. Dat wordt afkicken..