• 9.370.370 stemmen

Feuer Frei auf Frankie (1967)

Misdaad | 99 minuten

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Target Frankie / Misión en Ginebra

Oorsprong: Spanje / Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: José Antonio de la Loma

Met onder meer: Joachim Fuchsberger, Erika Blanc en Rik Battaglia

Gesproken taal: Spaans

Plot Feuer Frei auf Frankie

De beroemde wetenschapper Peers heeft een brandstof ontwikkeld die een nieuwe betekenis zou kunnen geven aan de ruimtevaart. Zijn assistent Bargher heeft hem geholpen en de testresultaten zullen worden aangekondigd op een conferentie in Genève. Dit wekt natuurlijk de interesse van een aantal misdaadorganisaties en die proberen professor Peers te ontvoeren.

Wat zie ik, nog geen vlijmscherpe observaties van de Rosalba Neri buffs voor een film waarin Rosalbaatje dik 20 minuten in beeld is, in haar knalrode Alfa Joachim Fuchsberger zogenaamd per ongeluk overhoop rijdt, hem als compensatie een drankje aanbiedt, vervolgens door hem op de bek wordt gepakt, betrokken raakt bij een kloppartij, hem nogmaals per ongeluk bijna overhoop schiet, hem later heel toevallig wederom ontmoet, en zich vervolgens ontpopt tot evil spy girl die perfide dubbelspelletjes speelt, om op het eind te worden opgeblazen ? ???
Neri de main attraction van deze paella/ sauerkraut spy die behalve haar ook Erica Blanc laat opdraven als de good spygirl, hier ietwat cast against type incl. melige comic relief met haar suffige sidekick Kaiser. Held van dienst is Fuchsberger die bij Sauerkrautwestern liefhebbers/ kenners geen introductie behoeft. Hier misschien wel, want de goede man blijkt hier geen echte Bondkloon te zijn maar eerder een spy tegen wil en dank in de Hitchcocktraditie, al krijgt hij natuurlijk wel alle chicks en blijkt hij behoorlijk onderlegd in het spionagehandwerk.
Een paellaproductie goeddeels, geregisseerd door de la loma die later meer actiefilms zou maken, dit was echter- dacht ik- zijn eerste. Toen vooral actief als schrijver van eurowesterns, meest in samenwerking met de Balcazars die ook meeschreven aan het uiteraard warrige scenario van dit vrij doorsnee genreproduct. Werd ook vanwege budgettaire beperkingen grotendeels geschoten in Catalonië dat voor de omgeving van Genève waar de film zgn. speelt moet doorgaan. Al is in CH waarschijnlijk slechts 1 dag gedraaid.
Film mist de visuele flair waar vooral de spaghettispies om gekend zijn, en vooral ontbreken hier maffe gadgets. Gecompenseerd wordt met een aaneenschakeling van kloppartijen, chases, explosies , voor de hand liggende twists en natuurlijk het optreden van Neri, die in deze Spaanse productie q.q. weinig vlees laat zien. Maar dat maakt haar slechts spannender en je geniet van ieder shot !

Verhaal is vermoedelijk ter plekke in mekaar geflanst en biedt ons de gekende elementen : een raketgeleerde heeft bepaalde brandstof ontwikkeld, wordt gegeerd door dubieuze organisatie die samenwerkt met de chinks, sterft per ongeluk bij een chase en neemt zijn geheim niet geheel mee het graf in want zijn assistentje heeft het overleefd. Om te voorkomen dat deze ontvoerd wordt, bedenkt de CIA/ het scenarioteam een bezopen plannetje : uiteraard heeft dat assistentje een broer die hoewel geen tweeling zijn spitting image is. Uiterlijk dan : qua karakter de volslagen antipode van de brave geleerde en een fervent playboy/ womanizer. Deze mag gaan dienen als lokaas voor de baddies.
Een dubbelrol derhalve voor Fuchsberger, adequaat genoeg voor het weinige dat hier verwacht mag worden. De spygirls hebben we reeds aangeduid en verder hebben we nog gekende genregezichten uit die plaats en tijd als Vidal Molina de dubbelspion, Battaglia en Tito Garcia als 2 baddiethugs en Eastwood regular Walter Barnes als CIA chef.
Het is voor genreliefhebbers alleen al vanwege Neri makkelijk uit te zitten, maar verwacht u niets opzienbarends en vooral geen eigen stijl of inventiviteit.
Geldt ook voor de score van Umiliani, inwisselbare lounge.

Is uitgebracht op DVD in DE, kan uiteraard worden gedownload met fansubs ( voor zover nodig, heeft alleen Duitsche dub ).

Deze prent met Fuchsberger moet 432787531138965432789643257885322 keer op de Duitsche teevee langs zijn gekomen en dus door velen hier gezien zijn . WAAROM STEMMEN JULLIE DAN NIET ?

pippo il buffone schreef:

O.K.,...O.K....een 3-tje dan.

Vooral voor de aanwezigheid van de fraai ogende Neri en "Blacky" Fuchsberger dan.

Nooit op TV gezien, maar ik heb de DVD in bezit.

Ik vind de meeste films met Fuchsi wel te verteren (verzamel die dan ook min of meer op DVD)

De man heeft een bepaalde uitstraling die ook het zwakste scenario nog erdoorheen weet te slepen, al maakte hij er nooit een geheim van dat hij zichzelf maar als een zeer ondermaatse acteur beschouwd.

Dat hij screen presence had vond ook schrijver Ian Fleming, toen hij een Duitse producer voorstelde om een serie films naar zijn James Bond boeken te maken, met Fuchsberger in de hoofdrol.

Dat was kort voordat Sean Connery zijn kans kreeg, en greep.

Het mag bekend geacht worden dat Fleming Cary Grant aanvankelijk als de ideale vertolker voor de Bond rol zag, en dat is precies hetzelfde type als Fuchsberger eigenlijk.

Die laatste vergooide zijn kansen echter zelf, want hij gaf de bewuste producer de "goede raad"om niet aan die Bond verfilmingen te beginnen.

Die zouden te duur worden...

Enfin, soit...de eerste stem is dus binnen

Kijk : daar kan ik wat mee . Een stem + to the point commentaar. Ik ben bijna geneigd om u te voorzien van de kwalificatie KENNER...en stiekem doe ik dat ook gewoon .

Maar ik wil hier nog wel meer stemmen zien, mensen !

BTW: een Duitser als Bond . Zou bijna zo absurd zijn geweest als een Schotse Bond...

avatar van stinissen

Ik heb de film nu ook in huis maar nog niet gezien , komt goed

@ pippo il buffone:

LOL!

Die Duitse Bond verfilmingen, die er nooit kwamen, zouden dan meer dan waarschijnlijk geheel in de lijn van de Edgar Wallace en Francis Durbridge series "gestaltet" zijn.

Het befaamde Duits-Engels: "Ja Sir", "Nein Sir" etc.

- edit : hopelijk geen causaal verband...sterkte aan de liefhebbers/ kenners.

@ pippo il buffone:

Aanvankelijk kon ik uw bericht niet duiden.

Pas later vernam ik dat Fuchsberger overleden was.

avatar van stinissen

Joachim Fuchsberger onlangs overleden, kan met zijn charme deze film ook niet redden of je moet van de ongelofelijke banale en flauwe humor houden waar deze prent ten onder aan gaat .