• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe

Met onder meer: Reda Chebchoubi, Farid Metioui, Mohamed Ouachen

Gesproken taal: Frans

Plot Cinéma Inch'Allah!

"Cinéma Inch'Allah! is a story of four friends growing up making movies."

Documentaire over vier Brusselaars van Marokkaanse afkomst die met veel enthousiasme een carrière in de film beogen en zich niet laten afschrikken door een gebrek aan geld en middelen. Meer dan dertig low budget-films hebben boezemvrienden Mohamed, Farid, Noon en Reda op hun actief staan. Meestal spelen ze ook zelf de hoofdrol in hun hilarische disco-avonturen, horrorpastiches of actieprenten. Af en toe raken ze ook een serieuze snaar, wanneer ze scènes schrijven over ontrouwe echtgenoten of afwezige vaders. Hun eigen levens lopen vaak parallel met de thematiek van hun jongste productie. Heel aandoenlijk is het, hoe ze hun liefde voor de zevende kunst van amateurisme tot een voor hen vlot functionerend professionalisme hebben verheven. We maken kennis met de vier wanneer ze hun meest recente dvd in Brusselse videotheken gaan aanprijzen en met de casting van alweer een nieuwe prent beginnen. Het lijkt allemaal één groot feest. Maar dan sluipt de twijfel binnen. Wanneer cinema niet lukt, biedt Allah troost.

Vanaf 4 december te koop op dvd (De Filmfreak)

Trailer (YouTube)

avatar van Zinema

Degelijke distributie.

Een bijzondere documentaire over een groepje vrienden dat het hart heeft verpand aan films maken. Het Belgische viertal is van Marokkaanse afkomst en daardoor krijgt één gewetenswroeging vanwege het Moslimgeloof. Wat ooit begon als een voorliefde voor de knokfilms van landgenoot Jean-Claude Van Damme ontaardt uiteindelijk in een bijna dwangmatige hobby, waarbij aan de lopende band films moeten worden geproduceerd. Het amateuristische niveau wordt echter nergens ontstegen.

Ondanks dat de documentairemakers praktisch geen vragen stellen of anderzijds invloed lijken te hebben, is die er wel degelijk. Je ziet bij de minst stabiele van de vriendenclub de twijfel toestaan. Alsof het kwartje bijna letterlijk valt wanneer hij beseft dat hij nu onderwerp is van een ‘echte’ film. Eentje die wèl een degelijke distributie zal kennen. Zijn alcoholistische trekjes, het gebrek aan succes en continue gehannes met zijn relatie doen hem doorslaan naar een fanatiekere vorm van geloof.

Het is eigenlijk de enige echt interessante draad die, de intrigerende rode ten spijt, onderbelicht blijft. Misschien maar beter ook, want de frustraties druipen er vanaf en de luchtiger aanpak van het geheel zou er zomaar door beïnvloed kunnen worden. Waarschijnlijk wel. Althans, zoiets moeten de filmmakers hebben besloten. Dat is een gemiste kans, want het vriendelijke viertal komt ineens onder druk te staan en wordt geconfronteerd met een dramatisch dilemma. De diepte blijft hierdoor uit.

Redelijk.

Met dank aan Filmfreak voor het recensie-exemplaar.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Huh? Wat een lage waardering, ben ik 't niet mee eens

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Dit is een documentaire, maar voelt voor een groot deel aan als een speelfilm.

Documentaire technieken, zoals interviews en gesprekken worden afgewisseld met gefilmde uitbeeldingen van de vertelling en voice-over. Misschien is dat het verschil, de meeste documentaires bevatten geen verhaal maar zijn een presentatie rond een onderwerp.

Ook kun je je hier in de personenen inleven omdat zij dingen meemaken en zich openbaren en lijken te ontwikkelen binnen het vertelde, binnen de totstandkoming van de productie. De groep van personen waar de docu over gaat zijn tevens (de) acteurs en (de) regisseur, mensen die zich goed bewust zijn van de camera. Dit is ook al een verschil met de gemiddelde documentaire.

Ik vind dit een aangename verrassing en best vernieuwend of 'anders' in zijn soort. Goede verzorgde beelden, leuke erg afwisselende montage en boeiende muziek. Erg goed gedaan!