• 9.374.047 stemmen

Met onder meer: Monic Hendrickx, Jeroen Willems en Peter Tuinman

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 6 september 2001

Plot Nynke

Sjoukje Bokma de Boer droomt van een bijzonder leven met een bijzondere man. Het huwelijk met dichter-advocaat Pieter Jelles Troelstra lijkt de vervulling van die droom. Zij houden beiden van literatuur, poëzie en Friese cultuur, en zij denkt een man getroffen te hebben die haar als gelijkwaardig beschouwt en behandelt. Maar het gaat anders.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nynke van Hichtum

Nelly van Kol

Professor Winkler

Dokter Fischer

Sjoukje Oosterbaan

Dit is normaliter niet het soort film waar ik heen ga, maar aangezien het een Friese film is en Monic Hendrikx er in speelt, had ik extra reden om te gaan.

Het is een vakkundig gemaakte film met mooie beelden.

Monic Hendrikx en Jeroen Willems spelen de sterren van de hemel en dan overdrijf ik niet.

De ondertitel luidt: een liefdesgeschiedenis. Dat is een pakkende omschrijving. Het eerste deel van de film is het stel intens gelukkig. Daarna krijgen ze relatieproblemen en wordt het wat mij betreft een stuk interessanter. De film krijgt namelijk een stuk meer diepgang.

Nynke is een aanrader voor liefhebbers van het genre, vrouwen en uiteraard Friezen!

Eva schreef:

Nynke is Costa voor bejaarden.

Wat lees ik hier nou toch weer allemaal. Het is niet eens echt mijn soort film, maar dit is toch wel een goede film van Nederlandse bodem.

Best interessant, vakkundig gemaakt en uitmuntend acteerwerk van de twee hoofdrolspelers.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Een aardige period piece van eigen bodem, die soms niet helemaal goed uit de verf komt. Er zouden meer van dit soort titels uit moeten worden gebracht om ons culturele erfgoed levend te houden...

avatar van Poecillia

Poecillia

Deze film verraste me positief: een mooi drama van interessante personen, een prachtig tijdsbeeld, mooie historische details en het prachtige Fries in de film (bin ik grutsk op!) In tegenstelling tot veel andere Nederlands/Friestalige films is het geluid in orde. Het verhaal is boeiend, maar de thema's lenen zich niet voor een spannend plot. Eigenlijk speet het me dat de film was afgelopen toen Troelstra uit de film stapte.

Deze film heb ik gisteren op televisie gezien, na twaalven bij de VPRO. Daardoor gelukkig geen reclame. Maar het maakt me wel triest ten aanzien van de voorkeuren van het Nederlandse televisiepubliek dat deze fraaie film niet een primetime plekje mag innemen.