• 9.374.084 stemmen

1920 Bitwa Warszawska (2011)

Oorlog | 115 minuten

Genre: Oorlog

Alternatieve titel: Battle of Warsaw 1920

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Jerzy Hoffman

Met onder meer: Daniel Olbrychski, Natasza Urbańska en Borys Szyc

Gesproken taal: Pools

Plot 1920 Bitwa Warszawska

Warschau, Polen, 1920. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. De bloedmooie zangeres Ola (Natasza Urbanska) staat op het punt te trouwen met Jan (Boris Szyc), een knappe cavalerist van het Poolse leger. Maar dan voelt de linkse Jan zich geroepen om zijn pas onafhankelijke vaderland te verdedigen tegen het expansionistische en oprukkende leger van de Russen.

Jan Krynicki

Sofia Nikołajewna

Wincenty Witos, premier RP

avatar van Lennon

Lennon

Ik had hele hoge verwachtingen bij deze film, de trailer is namelijk veelbelovend.

Er is ook genoeg interessants te maken van een verhaal als deze. Helaas gebeurt dat eigenlijk de hele film niet.

Duurt te lang, boeit niet, en de bloed scènes zijn echt lachwekkend.

Niestety, nie lubie....

avatar van Fransman

Fransman

Nou, ik had niet zulke hoge verwachtingen van deze film als Lennon, maar ik ben het geheel eens met zijn kritiek. Het duurt allemaal te lang, de opnamen van het slachtveld zijn uiterst bloederig, maar zoals zo vaak met films over een veldslag, als kijker ben je snel het spoor bijster over wie nou wat doet en wie er aan de winnende hand is. Vooral in deze film is dat verwarrend, want de Sovjets komen meer in beeld dan de Polen. Komt bij dat de opnamen zijn gedaan in onnatuurlijke, oververzadigde kleuren. Het verhaal is oppervlakkig en de oorlog is versimpeld weergegeven.

Maar dat is niet het voornaamste. Je zou mee moeten kunnen voelen met de strijd van de nog jonge Poolse republiek voor zijn voortbestaan tegen het in mankracht superieure Russische leger. Die slag wisten ze op wonderbaarlijke wijze te winnen ('het wonder aan de Vistula'), maar als kijker kan het je eigenlijk weinig schelen. Het knappe staaltje krijgmanskunst komt niet uit de verf. Voor de human interest is er een liefdesgeschiedenis doorheen gewoven van een heethoofdige cavalerist en een nachtclubartieste (de mooie Natasza Urbanska). Ze raken elkaar kwijt maar vinden elkaar weer terug op het slagveld. De grand old man van de Poolse cinema, Daniel Olbrychski is onherkenbaar als legeraanvoerder Pilsudski.

Een film met veel gemiste kansen en met een wat dubieuze achtergrond. Als landen de autoritaire weg inslaan en het nationalisme omarmen, zoals Polen, zijn films over het 'heroïsche verleden' niet ver weg. Ik denk dat we in dat licht ook deze nogal mislukte oorlogsfilm moeten zien.