• 9.370.364 stemmen

Geregisseerd door: Lambert Hillyer

Met onder meer: William S. Hart, Jane Novak en Robert McKim

Gesproken taal:

Plot Wagon Tracks

Buckskin Hamilton is als gids onderweg met een serie huifkarren. Gedurende de rit door de woestijn probeert hij erachter te komen wie van deze pioniers verantwoordelijk is voor de moord op zijn jongere broer. De spanningen lopen hoog op en het komt uiteindelijk tot een heftige confrontatie...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Buckskin Hamilton

Brick Muldoon

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Ondanks de vrij korte speelduur voelt Wagon Tracks aan als een episch opgezette western. Hoofdrol William S. Hart wordt in proloog, epiloog en ook tussenin weergegeven als een pionier, man uit één stuk, heldhaftig een weg banend naar Santa Fe voor zichzelf en zijn medemensen. Ondanks deze lofzang aan de mythische held van het westen zorg het scenario ervoor dat deze insteek geloofwaardig overkomt. Knappe verhaallijn, met voldoende rustpunten ingebouwd, en in zijn ontwikkeling verrassend. Het enige punt waarbij ik me wel vragen heb bij gesteld is de reden waarom er geen politie-onderzoek te pas kwam aan het verdachte overlijden van de broer van William S. Hart.

Tweede film met William S. Hart die ik nu bekeken heb, en hij is nog in mijn achting gestegen. In deze silent slaagt hij erin een stoere held te spelen die tegelijk ook een mens is. Meesterlijk hoe hij rouwt om de ontijdige dood van zijn broer. Hart tilt de film naar een hoger niveau. Maar ook zijn medespelers doen het prima, met Jane Novak en Robert McKim voorop.

Voor mij wordt deze film perfect geregisseerd door Lambert Hillyer met schitterende fotografie van Joe August. De woestijn is een onderdeel van het verhaal en je voelt als kijker de hitte als het ware op je neerdalen. Mooi ook hoe men de sfeer van de diverse dagelijkse tijdstippen aangeeft met diverse kleurenfilters (sepia, lichtblauw, zachtrood).

Conclusie. Wagon Tracks is een erg verzorgde productie en zeker de beste van het handvol stomme westerns (pre-1920) die ik nu gezien heb. En Hart is geweldig.