• 9.373.111 stemmen

Who the F*ck Is Dox? (2011)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Unorthadox

Oorsprong: Nederland

Plot Who the F*ck Is Dox?

De afgelopen anderhalf jaar is rapper Unorthadox voor de documentaire 'Who the F*ck Is Dox?' gevolgd. In de Nederlandse Undergound Hiphop Scene wordt hij steeds bekender. Maar het grote publiek leert hem pas kennen als hij zangeres Anouk aan de haak slaat. Regisseur en goede vriend Danny Stolker maakte een intiem portret van een jongen van de straat die ineens BN’er wordt. Terwijl zijn carrière een vlucht neemt met optredens met Kyteman's Hiphop Orchestra, Q4 en het theaterstuk 'The Last Poets', slipt de liefde hem door de vingers. Zijn nieuwe leven als publiek persoon in de spotlights valt hem zwaar. En dan, BAM, staat Unorthadox ineens weer in zijn oude leven. Een kaal troosteloos appartement. Tot overmaat van ramp loopt na de breuk met Anouk de kelder onder water, waar hij al zijn dagboeken vanaf zijn elfde bewaarde. Een heel leven aan herinneringen is letterlijk verzopen.

avatar van Zinema

Kameraad met camera.

Ondanks het feit dat Anouk volledig buiten beeld blijft en zelfs heeft gepoogd deze 'documentaire' tegen te houden, ademt Dox zijn verhaal Neerlands misschien wel puurste zangeres. Vooral ook omdat de kijker zich op zijn minst gaat afvragen wat de zelf op de straat geleefd hebbende schoonheid moet hebben gedacht toen ze de uiterst sympathieke maar uit elke porie instabiliteit uitademende rapper aan de haak sloeg. Of zou hij juist haar hebben versierd? Three Days in a Row doen i.i.g. het ergste vermoeden.

Niets wordt echt duidelijk in de film en blijkt uiteindelijk gewoon maar over één persoon te gaan: Anouk. Iemand die de ex en zijn kameraad met de camera had verboden materiaal met haar te gebruiken. 'Vies verneukt' blijkt het excuus voor de tranen te zijn, maar niets raakt echt kant of wal. Wat wel duidelijk wordt is dat de rapper een absoluut talent is en een complexe maar interessante jongen moet zijn.

Redelijk.

avatar van Michael VDH

Michael VDH

Zinema schreef:

Kameraad met camera.

Redelijk.

Helemaal mee eens. Ik wil er ook nog aan toevoegen dat het voor mij ONVOORSTELBAAR is dat de regisseur een VRIEND blijkt te zijn van deze Dox..... Als vriend zijnde moet je toch elkander beschermen? Dit is gewoon een aanfluiting. Niet zo zeer de documentaire an sich, maar rapper Dox kan je gewoon niet meer serieus nemen en is in 1 keer zijn lang opgebouwde reputatie kwijt. Ik had echt medelijden met die jongen.......