• 9.370.314 stemmen

Christopher and His Kind (2011)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Geoffrey Sax

Met onder meer: Imogen Poots, Matt Smith en Toby Jones

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Christopher and His Kind

"A Seminal Journey of Self-Discovery."

De hedonistische cabaretscène in Berlijn tijdens de jaren 1930 draait op volle toeren wanneer de jonge Britse schrijver Christopher Isherwood in de stad aankomt. Hij kijkt zijn ogen uit maar spreekt geen woord Duits. De levendige onderwereld van de homo’s is uitbundig en verslavend en staat in schril contrast met de Engelse gereserveerdheid van Isherwood. Al snel heeft hij, na een hopeloze liefdesaffaire, last van een gebroken hart en besluit hij om zichzelf te gaan ontdekken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Christopher Isherwood

Kathleen Isherwood

Richard Isherwood

Gerald Hamilton

W. H. Auden

avatar van gauke

gauke

Al weer een super BBC productie, dit (getuigenissen)verhaal over een homoseksuele schrijver in het, bij aanvang, nog vrije Berlijn van de jaren dertig, waar het fascisme zich langzamerhand meer en meer en vol dreiging laat zien. Subliem spel en dito regie waarbij de gebeurtenissen en de sfeer bijna voelbaar zijn.

avatar van Fransman

Fransman

Verwachte hier niet veel van. Een film als Cabaret met Michael York als Christopher Isherwood en Liza Minelli als Sally Bowles is nu eenmaal niet te overtreffen. Maar dat viel enorm mee. Een prachtig gemaakte film, cinematografisch een juweeltje, waarin je midden in de opkomst van de nazi's zit. Met een uitstekende regie die alles prima doseert en uitstekend spel van de hele cast. Er wordt zelfs in gezongen, want de Berlijnse nachtclubs en homobars worden veelvuldig gefrequenteerd.

In Cabaret is die gay achtergrond van de hoofdpersoon nogal weggepoetst, in deze film staat het centraal. Christopher ging naar Berlijn voor de jongens, wordt er ook gezegd. En dat zien we ook. Had voor mij iets subtieler gemogen, maar we gaan hier niet hypocriet doen. Het verhaal, en de film, sluit daarmee heel wat dichter aan bij de belevenissen van Isherwood en zijn diverse relaties, maar toont ook zijn nogal getroebleerde relatie met zijn moeder en zijn broer.

Al met al was ik zeer onder de indruk van deze film. Onbegrijpelijk dat het een TV-film was, want kosten nog moeite lijken gespaard. Al rijdt die ene blauwe auto wel heel vaak voorbij....

avatar van mrklm

mrklm

De klassieke musical en film Cabaret was gebaseerd op de geromantiseerde memoires van Christopher Isherwood, de homoseksuele schrijver die zich onderdompelt in het hedonisme van Berlijn vlak voor de Nazi's de macht overnemen. Deze film heeft een meer biografische inslag en richt zich op Isherwoods [Matt Smith] affaire met collega-schrijver W.H. Auden [Pip Carter] en de manier waarop zij zich (te) langzaam realiseren wat de impact van de NSDAP is op het leven in Berlijn en ver daarbuiten. Stones vertolking is wat te gemanierd en het episodische scenario heeft onvoldoende dramatische hoogtepunten, maar Poots verdient lof voor de manier waarop ze gestalte geeft aan prostituee en nachtclubzangeres Jean Ross, die veel minder glamoureus blijkt te zijn dan haar alter-ego Sally Bowles in Cabaret.