• 9.378.992 stemmen

Geregisseerd door: Uwe Boll

Met onder meer: Arved Birnbaum, Maximilian Gartner en Uwe Boll

Gesproken taal: Duits

Plot Auschwitz

"The most harrowing portrayal of the ultimate crime against humanity."

In "Auschwitz" vraagt Uwe Boll aan Duitse schoolkinderen wat zij weten over de holocaust en specifiek over de gebeurtenissen in Auschwitz. Wanneer de film tot de conclusie komt dat dit bar weinig is schakelt zij over naar gruwelijke beelden van Auschwitz. Geen hoofdpersonen of helden; enkel een vertoning van de feiten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van borasi

borasi

Inderdaad maar 1 jongen aan het woord geweest die opgelet heeft in de klas. Al denk ik dat het een verkeerd beeld geeft en dat die verhouding niet reëel is. Wellicht een bewuste keuze van Uwe Boll.

Sowieso maakte deze docu niet zo veel indruk op me. Zeker niet omdat ik de laatste paar maanden meer indrukwekkende films gezien heb met een vergelijkbaar thema.

avatar van rep_robert

606 schreef:

nee ik niet.

Poeff, dacht je dat hij een lieverdje was hehe?

avatar van Re73

Re73

Film viel mij tegen. Ik had meer willen zien van de werkelijkheid van Auschwitz in een film.

Nu werd er teveen gefocust op enkel de gaskamer.

De tieners scheppen wel een reëel beeld, wel slecht dat dit notabene in Duitsland zelf geen verplichte kost is op scholen.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Dit onderwerp is op de Duitse scholen wel degelijk verplichte kost. Er wordt (helaas) alleen zeer beknopt op ingegaan.

avatar van 606

rep_robert schreef:

Poeff, dacht je dat hij een lieverdje was hehe?

Nou dat ook nog net niet

avatar van Hotwerwolf

Hotwerwolf

Erg! Dit is geen realistisch relaas van de gebeurtenissen in deze kampen. De slachtoffers lijken er gerust in te zijn dat ze sterven gaan en vallen braaf dood. Na hun makkelijke en ordelijke dood gaan ze dan hen de haren snijden en het goud uit hun monden stelen. De kleine kinderen worden bij een SS’er op de arm gezet en door zijn maat door het hoofd geschoten. Dit is echt te gek om los te lopen.
Een naar mijn mening zéér slechte film. Zelfs de geïnterviewde jongeren komen ook van één of andere blowplaneet, daar ze er echt niets van weten.
De werkelijkheid was anders: Kinderen klein of groot gingen mee binnen. Eens het gas in de ruimte vertrappelde men de zwakkere op zoek naar lucht. Men kroop zodanig op elkaar dat men op het einde een hoop gestikte in elkaar verstrengelde lichamen verkreeg. De vergassing duurde ongeveer 30’. Na opening van deze kamer kwamen ook de FECALIËN je te gemoed.
En de haren werden voor de vergassing verwijderd dit voor de kwaliteit. De goudroof uit de lijken is juist geplaatst alsook het stelen door de beulen. Uwe Boll uwe film is BROL!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Zyklon B (cycloon Blausaüre; letterlijk blauwzuur) werd vaak gebruikt. Daarmee duurde het echt geen 30 minuten. Er werden overigens ook wel meer methoden gebruikt, dat valt buiten deze film.

Hoewel ik het filmgedeelte niet heel erg goed vond, geeft het wel een beeld van de geoliede machine waarmee deze uitroeiing werd uitgevoerd. De twee soldaten praten dan ook niet over het moralistische aspect, maar over de logistieke kant en dat maakte het imo erg schrijnend. Het puur onpersoonlijke van het film gedeelte maakte het aan één kant moeilijk je in te leven, de kille onpersoonlijkheid geeft het aan de andere kant ook kracht en dat is vast de bedoeling geweest van Uwe Boll. De hele poging van Uwe Boll is imo erg goed en hoewel het mij niet uitmaakt wat voor waardering jij geeft, is die poging alleen al iets om waardering voor te hebben.

Steeds wordt gezegd dat de kinderen van niets weten, dat is echt niet waar. Het verbaasde mij dat er kinderen bij waren die heel verstandig waren. Ga hier in Nederland naar de eerste klas van het voortgezet onderwijs en je krijgt precies hetzelfde te horen. Misschien wel met minder kennis.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Leo1954 schreef:

Precies!

Leo1954 schreef:

Wat ik begrepen heb is dat Uwe Boll zowel hoger als lager opgeleide jongeren aan `t woord heeft gelaten. Die knaap met die lange haren was dus duidelijk wat hoger opgeleid.

Inmiddels heb ik de docu/film bekeken. Wat mij opviel was dat het niet echt een rauwe film was, die de gruwelijkheden op een schokkende manier brengt. Zo mis ik bv. de overvolle treinwagons die aankwamen met de, in hun eigen uitwerpselen liggende, mensen. Deze mensen werden zo op elkaar gestouwd, dat een deel van hen, bij aankomst al overleden was en op een gruwelijke manier uit de wagons werden gesleurd. Ik miste de sadistische en hartverscheurende taferelen bij de selectie. In de gaskamers, waar in deze film, niet veel mensen in gingen zag ik Joden met blond haar en blauwe ogen.(!) De bedoeling van Uwe Boll is prima, maar de afwerking laat nog één en ander te wensen over. De goede bedoelingen tillen deze film voor mij naar 3*. Zonder deze insteek, zou de film voor mij veel lager scoren.

Jonesy

Die interviews zijn naar mijn mening echt gemaakt hoor. Vond het geheel niet zo heel erg sterk eigenlijk en ook de zogenaamde rauwe scene''s die deze film moeten onderscheiden van bijvoorbeeld schindlers list (ik irriteerde me aan het feit dat hij op deze films inhakte omdat ze ongeloofwaardig zouden zijn) waren niet bepaald schokkend. Bij schindlers list kwamen de scene''s toch echt veel indrukwekkender en schokkender over.

Uwe Boll slaat de plank vind ik volledig mis als je denkt dat je een film over Auschwitz moet maken zonder zogenaamde helden om het indrukwekkender aangrijpender of wat dan ook maar te maken. En dan nog iets, waarom zijn de decor''s zulke oude gebouwen. Ik bedoel, toentertijd stonden die gaskamers etc er geloof ik nog niet zo heel lang hoor.

avatar van akira124

akira124

Uwe = Bagger. Dit heeft hij wederom ook verziekt. Geen moment dat je raakte door het zwakker regie/acteerwerk.

Jonesy

Tjah hoe meer ik er ook aan terugdenk hoe slechter hij word. Ergerde me kapot aan de verotte gebouwen. Zo ontzettend onrealistisch allemaal. En dan die motor in het begin die plots in beeld kwam met kenteken SS666. Slecht gewoon. Camerawerk was ook huilen met de pet op. evenals het acteerwerk.

avatar van djginod

djginod

Ik vind de poging van Uwe geslaagd, ook al heeft hij veel euh, wat slechtere werkjes afgeleverd. Hij wilde een klinische film maken. Gewoon een dag zoals het eraan toe ging. E inderdaad is het geen superkwaliteits filmpje, maar ik vind het moedige poging, om zijn idee te verwezenlijken.

Jonesy

Een moedige poging, haha ja dat is misschein zo maar als die hopeloos faalt blijft het een slechte film. Echt dit werk lijkt helemaal nergens op

Terror-Freaker

Wat een slechte film was dat. Kinderen die huilen dat het koud is, terwijl zyklon-b pas een gas bij een temperatuur van 25,7 graden Celsius.* Het hoogtepunt van de film was voor mij die langharige kerel aan het einde. Hij was de enige met een beetje verstand.

*http://nl.wikipedia.org/wiki/Zyklon_b

avatar van TinkerTex

TinkerTex

De titel zegt genoeg. De film begint met een monoloog van Boll waarin hij zijn reden voor het maken van de film aangeeft: laten zien zoals het werkelijk geweest was. Daarna krijgt de kijker een reeks interviews met Duitse middelbare scholieren te zien te schrikbarend weinig weten over deze donkere periode. Wat volgt is een korte reconstructie van hoe de joden aankomen van transport en naar de gaskamers worden geleid. Daarna weer interviews en Boll sluit af.

De film duurt 70 minuten en met alle interviews erbij, is de reconstructie erg kort te noemen. Met name enkele interessante dialogen tussen de kampleiding bieden geen ontwikkeling en dat is meestal iets wat indruk wekt. Het is gewoon te kort naar mijn idee. Ik hoef niet zozeer meer gruwelen te zien - dat laat weinig aan de verbeelding over - maar de emotie bij de nazi's was interessant om te zien.

Dat Boll zelf een kampbeul speelt vind ik bedenkelijk. Verder is het een interessante film, maar biedt weinig nieuws.

avatar van The Oceanic Six

Terror-Freaker schreef:

*http://nl.wikipedia.org/wiki/Zyklon_b

Ik kan me toch voorstellen dat je het koud hebt zonder kleren in een kille gaskamer van staal....

Jonesy

De dialogen tussen kampbewakers waren echt om te huilen... Het ging ook heel snel al over dat ze zouden vluchten en bang zijn voor de gealieerden. Ik kan me niet voorstellen dat mensen met zo'n functie zo openlijk hierover praaten.

The Oceanic Six schreef:

Ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand het koud heeft bij een temperatuur van (minimaal) 25,7 graden Celsius... Het huilen op zichzelf snap ik nog wel. Allemaal verrimpelde oude mensen om je heen, momenten voordat je dood gaat... Hoewel ze feitelijk gezien niet dood zouden kunnen gaan, omdat het zyklon-B geen gas heeft kunnen worden... Maar toch, daar kun je als klein kind nog best een trauma aan overhouden.

avatar van Theunissen

Het openingsnummer was wel goed gekozen door Uwe Boll

Angel of Death

Jonesy

SSSSSSSSSLAAAAAAAAAAAAAAA YYYYYYYYYYYYYYYYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE RRRRRRRRRRRRRRRRR haha

Theunissen schreef:

Het openingsnummer was wel goed gekozen door Uwe Boll

Angel of Death

Geniaal!m/

Gaat dat nummer trouwens niet toevallig over Mengele?

Ook al zo'n gemis in de film, iedere gevangene die het overleefd heeft, heeft schijnbaar ooit Mengele gezien. Toch zien we in de film keine Mengele...

Beetje jammer, want als Uwe echt had willen shockeren, had hij de gruwelverhalen over Mengele erin kunnen stoppen. Nu laat hij mensen zien die eigenlijk niet dood horen te gaan, want het is te koud.

avatar van Theunissen

Terror-Freaker schreef:

Geniaal!m/

Gaat dat nummer trouwens niet toevallig over Mengele?

Yeps, the Angel of Death was Dr. Josef Mengele.

Wikipedia

avatar van AngelEyesRH

AngelEyesRH

Flauw ... echt flauw!!! Er is zoveel om te doen geweest dat ik er een héél positief beeld van had, maar eens gezien ... alle ophef niet waard!!!

Roflol, heeft ie Angel of Death als openingsnummer gekozen? .

Jonesy

Nee volgens mij niet hoor. Maar een duitse motor met kentekenplaat SS-666 waar even op wordt ingezoomd is net zo ROFLOL en niet serieus te nemen haha.

Jonesy schreef:

Verrek, vergeten!

Er waren dus 2 hoogtepunten in de film XD

avatar van Barry83

Barry83

Net de film gekeken. Wat een straf om deze te kijken. Gewoon een erg slechte film en wat heb ik me rot geërgerd aan die stem van dat kindje wat steeds zo zwaar overdreven en irritant in de film voorkwam.

avatar van IcU

IcU

Kreeg voortdurend het idee dat Uwe Boll met deze film bijzonder laks is omgegaan. Twee dagen filmen op locatie, wat op school filmen, simpele montage en klaar is Uwe. Alleen al het feit dat er veel school gebabbel op een uitermate ongeïnspireerde setting (schoolbord, zouden het dan scholieren zijn?) is opgenomen, maakt me misselijk. Ik denk dan, licht het even mooi uit. Gebruik een goede kwaliteit camera en geluid. Maak er wat van. De verfilming van de gebeurtenissen waren af en toe indrukwekkend. Maar het idee van shockeren en in het oog springen is duidelijk aanwezig. Interviews komen trouwens bijzonder gemaakt over en beschikken over bar weinig overtuiging. Uwe's persoonlijke monoloog maakt het geheel alleen maar triester. Waarom moet uitgerekend hij dit de jeugd van tegenwoordig leren?

avatar van Tarkus

Tarkus

Over dit onderwerp, concentratiekampen, de massamoord op de Joden en het nazisme, heb ik al ettelijke filmen gezien, maar deze is wel de slechtste van allemaal.

Het heeft me totaal niets bijgebracht, op één ding na, dat Uwe Boll beter deze film niet had gemaakt.

Een halve ster, voor de moeite.

avatar van LZA

LZA

De grootste fout die Boll hier begaat is de het erg kleine aantal mensen dat de gaskamer in wordt gestuurd. Er staan amper 20/30 mensen in en dat is natuurlijk belachelijk. De barbaarse efficientie en organisatie zorgde ervoor dat ze zoveel mensen konden ombrengen, en dat vind ik een cruciaal punt wat je moet laten zien als je een film als deze wilt maken.

Eerst moesten zoveel mogelijk mensen (ook kleine kinderen) naar binnen met uitzondering van ongeveer 30 sterke mannen, die als laatste erin werden gepropt zodat die mannen de rest met brute kracht opeen konden duwen/vertrappen om zodoende het maximale aantal mensen te kunnen vergassen. Walgelijk natuurlijk maar die efficiëntie moet belicht worden als je een grote mond opzet en de authenticiteit van andere holocaustfilms in twijfel trekt.

En kinderen uit de rij halen en ombrengen met een nekschot is ook onzin, lijkt mij een poging van Boll om extra dramatiek in de film te gooien (alsof dat nodig is met al die gruwelijkheden).

Hotwerwolf schreef:

En de haren werden vóór de vergassing verwijderd dit voor de kwaliteit

Nee hoor, alleen mensen die (voorlopig) in leven mochten blijven werden geschoren. De rest werd na de vergassing geknipt.