• 9.373.233 stemmen

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Don Meers

Met onder meer: Damien John Nott

Plot Australien Skies

Regisseur Don Meers maakt met ufo-expert Damien John Nott een roadtrip door Australië om onderzoek te doen naar ufomeldingen en getuigen van de verschijnselen te interviewen. De documentaire onderzoekt de links tussen waarnemingen van objecten en betrokkenheid van de overheid. Ook gaat het in op sociale consequenties en hoe dit het het persoonlijke leven van mensen die dit fenomeen hebben ervaren beïnvloedt. Australien Skies probeert antwoord te krijgen op de vraag: is het voor de gemiddelde persoon mogelijk ufo's waar te nemen en zo ja, hoe?

Njah.

De docu belooft in het begin iets meer inzicht te bieden in de psyche van de ufo-spotter. Althans, dat meende ik toch af te leiden uit de introductie. Jammer genoeg is de invulling daarvan gewoon dat een crew één ufo-gek volgt en veel laat praten. De psychologie mag u zelf verrichten.

Een hoop vage verhalen over lichtbollen die voelen wie openstaat voor ufo-sightings en zich enkel manifesteren aan dat type mensen. Wat paranoia gedoe met mannetjes in nette pakken en blinkende wagens en helicopters en slecht beeldmateriaal waar witte bolletjes bewegen.

UFO-docu 101 dus, al is het toch wel interessant dat de docu zich ditmaal op een persoon richt, eerder dan een collectie van onsamenhangende verhalen. Niet dat het daardoor zinniger wordt, maar je vormt je toch een iets beter beeld van wie met zulke verhalen naar buiten komt. Jammer genoeg is de conclusie niet meteen erg pro-UFO, maar dat verwacht ik ook niet van dit soort filmpjes. Al deden de makers achteraf wel op ze wél overtuigd waren. Verkoopt waarschijnlijk beter.