• 9.370.543 stemmen

De Vier Muren van Dina (2011)

Documentaire | 55 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Four Walls of Dina

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jan-Willem den Bok

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot De Vier Muren van Dina

Dina el Gohary is 16 jaar, woont in Egypte en is een Koptisch christen. Ze leeft samen met haar vader in een appartement waar ze nooit uit kan. Fundamentalistische moslims staan haar en haar vader naar het leven. Dina is 22 keer verhuisd in één jaar. Ze moet binnen blijven; buiten kan ze worden ontvoerd of doodgeschoten. Het liefst ontvluchten ze Egypte maar de regering heeft hun paspoorten ingenomen. Vriendinnen heeft ze niet. Naar school gaan is te gevaarlijk. Haar hoop om modeontwerpster te worden houdt ze in leven door jurken te tekenen. Ze lakt haar nagels om mooi te zijn voor jongens die ze nooit tegenkomt. Ze staart naar een poster van Jezus die haar op een dag zal redden. Wat is er gebeurd dat het zover is gekomen? Hoe brengt zij haar dagen door? Wat is haar droom?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Niet een hele objectieve documentaire. We krijgen alleen het verhaal van Dina en haar vader te horen. Ik begrijp dat zij in angst leven en dat ze bij alles moeten opletten wat ze doen. Toch denk ik dat hun situatie wat wordt aangedikt door de 2 om zo sneller aan hun paspoorten te komen.

Vooral het afplakken van de deur kieren en de gootstenen om zo te voorkomen dat zij worden vergast vond ik wel erg overdreven.

Moeilijk in te schatten in hoe verre deze situatie nou echt non-stop leven bedreigend voor ze is.