• 9.372.354 stemmen

McDull Kungfu Ding Ding Dong (2009)

Animatie / Komedie | 80 minuten

Genre: Animatie / Komedie

Alternatieve titels: McDull Wudang / McDull, Kung Fu Kindergarten / 麥兜響噹噹

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Brian Tse

Met onder meer: Sui-man Chim, Sandra Kwan Yue Ng en Wan Kwong

Gesproken taal: Mandarijn en Kantonees

Plot McDull Kungfu Ding Ding Dong

Het varkentje McDull, een geliefd stripfiguur in Hongkong, is de hoofdpersoon in deze satirische animatiefilm, waar een bitterzoete affectie voor de stad uit spreekt. McDull en zijn moeder, Mrs Mak, gaan naar het Chinese vasteland waar Mrs Mak haar droomrestaurant hoopt te openen om haar schulden af te lossen. Als ze het Wuhan-gebergte hebben bereikt, laat ze McDull achter bij een vechtsportschool waar hij nieuwe vrienden maakt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Story teller (stemrol)

Mrs McDull (stemrol)

McZi (stemrol)

Principal / Master / Xiongbo (stemrol)

Miss Chan (stemrol)

McDull (stemrol)

Ook deze is weer erg leuk.

Ik noemde het eerder al een keertje een light versie van Ghibli's Yamadas, dat gevoel kwam sterk terug tijdens het kijken van deze McDull. Het blijft een erg vreemd beestje, maar wel bewonderenswaardig hoe uniek het is.

Ook nog steeds frustrerend, om dat het maar wat duidelijk is dat achter een hoop weirde en ogenschijnlijke zijplotjes meer schuilt, het cultuurverschil zorgt alleen voor een enorme barriere. Tegelijkertijd is het ook wel weer charmant, want het soms onnavolgbare verloop en de mix van stijlen is toch iets wat McDull kenmerkt.

Door het jonge hoofdpersonage en de kinderlijke stijl kan het soms lijken alsof dit een kinderfilm is, maar een moeder die worstelt met haar menopauze hoort niet meteen thuis in die context. Zo zijn er genoeg voorbeelden die erop wijzen dat deze films toch een ander doelpubliek voor ogen houden.

De gekke mix van traditioneel en CG werkt, het gezapige sfeertje is lekker, de voice acting is cruciaal goed en bij momenten zijn de dialogen geniaal. Maar er zijn net iets teveel momenten die dood vallen omdat ik gewoon geen flauw idee heb van wat er gaande is. Blijft jammer, eigenlijk verdienen deze filmpjes eens de uitgebreide fansub treatment, met alle referenties erop en eraan.